Thom van Bergen kopt FC Groningen naar de finale van het seizoen

Telstar - FC Groningen

De één na laatste wedstrijd van de reguliere competitie moest FC Groningen afreizen naar Velsen-Zuid om aan te treden tegen een ploeg in vorm SC Telstar. Nadat de Velsenaren een trainerswissel hebben gedaan is er qua resultaten veel veranderd want de laatste negen wedstrijden werd er niet meer verloren. Het zou dus wel eens een zware klus kunnen worden voor de mannen van Dick Lukkien, en dat werd het. FC Groningen moest het doen zonder de man in vorm Luciano Valente en voor hem startte Rui Mendes.

Een wederom vol uitvak ondersteunde de ploeg en die steun was hard nodig want al na twee minuten keek men tegen een achterstand aan als men nog niet goed wakker is bij een tegenaanval en spits Zakaria Eddahchouri, waar de FC nog interesse in had, op de doellijn de voorzet van rechts kan binnentikken, 1-0. Na deze treffer bleef Telstar de gevaarlijkste ploeg en FC Groningen kon zich in de eerste helft geen enkele kans creëren. Dat het bij rust nog 1-0 stond was eigenlijk een wonder want de thuisploeg kreeg een paar hele grote kansen om de score uit te bouwen. Zo moest Jorg Schreuders met alles wat hij in zich had redden en ook Marco Rente was belangrijk als hij op het laatste moment de tweede tegentreffer kon verhinderen. Zo bleef het bij rust 1-0 en daar mocht FC Groningen niet over klagen.

In de tweede helft een ander FC Groningen, zal Dick Lukkien een donderspeech hebben gegeven in de rust. Binnen vijf minuten moest doelman Ronald Koeman jr aan het werk om een tegentreffer te incasseren. Een prima schot van Jorg Schreuders kon hij net overtikken en hij moest redding brengen op een vrije trap van Laros Duarte. Met veel energie zette FC Groningen de thuisploeg vast op eigen helft maar heel af en toe kwam de thuisploeg er wel uit. Het energieke spel van FC Groningen leidde toch hachelijke situaties in de zestien meter maar helaas niet tot goals.

Dick Lukkien besloot dan aanvallend te wisselen en eigenlijk had hij geen keuze om dat te doen. Die wissels brachten succes want scheidsrechter Richard Martens besloot om maar liefst zeven minuten extra tijd toe te voegen en in de vijfde minuut van die extra tijd was het invaller Tika de Jonge die vanaf rechts de bal voorgaf en Thom van Bergen kopte de bal over Ronald Koeman de 1-1 binnen. In extremis de gelijkmaker maken na een slechte wedstrijd gespeeld te hebben geeft nog hoop op promotie. Dat moet dan volgende vrijdag gebeuren in de eigen Euroborg als de nummer twee van de rangslijst Roda JC op bezoek komt. De Limburgers dachten gisteravond al dat ze gepromoveerd waren want door een fout van de stadionspeaker in Kerkrade, die meldde dat het in Velsen-Zuid 2-1 was geworden, kwamen er vele fans het veld op en de spelers die al in de kleedkamer waren kwamen terug op het veld om het promotiefeest te vieren. Tot de speaker ineens zijn fout zag en toen maar meldde dat het geen 2-1 was geworden in Velsen-Zuid maar dat de tweede goal afgekeurd was en dat het 1-1 was geworden. Welke tweede goal die afgekeurd was hij bedoelde weet nu nog niemand want er werd geen goal afgekeurd. Maakt allemaal niet uit voor FC Groningen want vrijdag a.s. de climax van het seizoen als Roda dus op bezoek komt. De achterstand op de tegenstander van volgende week Roda JC Kerkrade is drie punten, maar FC Groningen heeft een beter doelsaldo. Winst aankomende vrijdag op de Limburgers – in een stijf uitverkocht stadion – betekent directe promotie. Roda heeft logischerwijs voldoende aan een gelijkspel om naar de Eredivisie te gaan.

Interviews van Daniel Theelen van Oog RTV.