Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Azor Matusiwa springt in de bres voor zijn oud trainer Danny Buijs

Aanstaande vrijdag staat de thuiswedstrijd tegen Roda JC op het programma! Uiteraard wordt er weer afgetrapt om 20:00 uur en is de wedstrijd te zien in het schakelprogramma op ESPN 1. Maaaaar! Tijdens de wedstrijd zal er ook een livestream zijn met radioverslag op het youtube-kanaal van Dordt Op Dinsdag! En voor deze wedstrijd zetten we weer even alle feiten op een rijtje!

Tegenstander

Roda JC staat op dit moment op de 9de plek in de competitie. In de laatste vijf wedstrijden werd er slechts maar één gewonnen, namelijk de uitwedstrijd tegen Helmond Sport. Afgelopen maandag speelde de club uit Kerkrade nog gelijk in de derby tegen MVV: 1-1. De ploeg staat onder leiding van Jurgen Streppel. Clubtopscorer is Xian Emmers met zes doelpunten dit seizoen. In de selectie zit ook een oude bekende uit de jeugdopleiding. Jeremy Cijntje maakte in 2018 zijn debuut en speelde uiteindelijk één seizoen voor FC Dordrecht voordat hij in 2019 vertrok naar Heracles.

Terug in de tijd

Vorig jaar werd er met dikke cijfers verloren thuis van Roda JC. Het werd toen 0-5 op de Krommedijk. De laatste overwinning op Roda JC was op 15 maart 2019, het werd toen 3-2 voor FC Dordrecht in de thuiswedstrijd. Doelpuntenmakers waren toen Renny Smith, oud-bekende Jeremy Cijntje en Thomas Schalekamp. Laten we hopen dat het vrijdag weer een spektakel wordt met de tweede thuisoverwinning van het seizoen!

Zeshonderd kilometer en zes uur rijden zuidelijker speelt de middenvelder zich intussen in de kijker bij Reims, al is de seizoenstart in Frankrijk met een huidige veertiende plaats ook niet wat hij vooraf gehoopt had. "We staan allebei niet op de plek waar we willen staan, dat is duidelijk." Het laat hem niet koud dat Groningen in een lastige situatie verkeert. "Ik heb wekelijks contact met de technische en medische staf, de fysio's en andere werknemers", erkent Matusiwa. Ook oud-ploeggenoten Mohamed El Hankouri, Ahmed El Messaoudi, Patrick Joosten en Cyril Ngonge spreekt hij nog geregeld. "Ik ben ervan overtuigd dat zij ook de punten gaan pakken, net als wij bij Reims."

'Het ligt niet aan hem'
In de media krijgt een trainer vaak kritiek als het slecht gaat. Zo ook Danny Buijs, maar Matusiwa steunt zijn oude trainer. "Het is ook niet makkelijk voor de trainer. We moeten er wel eerlijk over zijn dat het niet aan hem ligt", benadrukt hij. "Hij heeft vijf sleutelspelers zien vertrekken. Er is een aantal spelers voor teruggekomen, maar die zijn nog niet op het niveau van de vertrokken spelers. De trainer moet opnieuw iets opbouwen. Andere jongens moeten opstaan en dat heeft tijd nodig."

Matusiwa geeft toe dat hij de berichtgeving in de media af en toe meekrijgt. "Soms lees ik iets, maar wat geschreven wordt, vind ik niet terecht", neemt hij het op voor Buijs. "Het is logisch dat je niet meteen weer op het niveau zit als waar je vorig seizoen bent geëindigd (Groningen werd zevende in de Eredivisie, red.). Ik vind niet dat de trainer het boetekleed moet aantrekken."

'De trainer vraagt mij niet om advies'
"Ja, ik heb ook nog contact met Buijs, net als met Adrie Poldervaart en Alfons Arts (assistent-trainers, red.)", vertelt Matusiwa, die zegt een band te hebben met de club die hij twee jaar lang heeft gediend. Wordt de oud-aanvoerder van Groningen nog wel eens om advies gevraagd tijdens die gesprekken? "Nee, het is vrijblijvend. Gewoon om te vragen hoe het bij mij gaat en hoe het met hen gaat. Het is niet zo dat de trainer mij nog om advies vraagt", besluit Matusiwa met een knipoog.

Bron: www.voetbalprimeur.nl