Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Betaald voetbal komt weer met statement en hekelt 'nutteloze maatregelen'

De Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en alle clubs hebben een statement uitgebracht waarin 'de feiten' over voetballen in lege stadions worden gedeeld. De beslissing van het kabinet wordt met vier argumenten onderuit gehaald.

Dat de KNVB, de clubs en de competities graag weer voor fans willen voetballen, is duidelijk. Vrijdag komt men dus nogmaals met een oproep aan de politiek om de stadions weer te openen en dat zou moeten vanwege vier zaken. Ten eerste wordt er gezegd dat er in de stadions amper besmettingen plaatsvinden. Dat zou blijken uit informatie van de GGD, die is opgevraagd door de makers van het statement. Er vinden daarnaast buiten nauwelijks besmettingen plaats.

Ten tweede meldt men dat het betaald voetbal niet veel reisbewegingen oplevert. De cijfers vanuit het betaalde voetbal zijn dat er 200.000 stadionbezoekers zijn op bijna achttien miljoen Nederlanders, die gespreid over drie dagen naar hun club gaan. Daarnaast gaat een groot deel van die mensen ook nog eens lopend of op de fiets naar het stadion, omdat bij veel clubs ongeveer tachtig procent van de fans op vijf kilometer afstand van het stadion woont.

Argument drie is dat de stadions in het buitenland ook niet leeg zijn. 'In bijna alle landen in Europa zitten er supporters in de stadions en heeft de overheid dus niet voor deze maatregel gekozen', zo wrijven de iniatiefnemers van het statement het kabinet onder de neus. Daarbij worden clubs die Europees voetbal spelen aangehaald, die het thuisvoordeel nu missen dat tegenstanders wel hebben.

Tenslotte concludeert men dat de maatregel niet zinvol is, omdat het voetbal geen onderdeel van het probleem is. 'Er was al geen wetenschappelijk bewijs dat het sluiten van stadions nodig was', zo valt er te lezen', en na een maand zonder publiek zijn de besmettingscijfers in Nederland niet of nauwelijks gedaald'. De politiek wordt opgeroepen om fans weer toe te laten, omdat het sluiten van stadions dus niet nodig is en 'niemand hier iets mee opschiet'.