Fan van F.C. Groningen
Nieuws

De bom barst bij jeugdopleiding FC Groningen

 

FC Groningen jeugdtrainer Paul Matthijs werd gistermiddag met onmiddellijke ingang op non-actief gezet door de clubleiding van FC Groningen. Dat de bom alsnog zou barsten tussen de club en de trainer was iets dat al een paar weken in de lucht hing.

Dat de wegen van FC Groningen en Paul Matthijs na dit seizoen zouden scheiden was al duidelijk. Eind februari bracht de club naar buiten dat er in de zomer mutaties gaan plaatsvinden in de jeugdopleiding en dat het contract met de 45 jarige trainer van FC Groningen o18 niet wordt verlengd. Paul Matthijs zou qua visie niet passen bij de richting die FC Groningen wil met hun kweekvijver.

Het deed bij menigeen de wenkbrauwen fronsen want Matthijs is niet de eerste de beste werknemer van de trots van het noorden. Hij was 11 seizoenen lang speler van het eerste elftal en al 9 jaar in dienst binnen de jeugdopleiding. Hij was ook aantoonbaar succesvol als trainer want hij werd een paar jaar geleden met de o17 kampioen van Nederland en dat was een unicum voor FC Groningen. Met spelers als Romano Postema, Kian Slor, Tomas Suslov, Joel en Daniel van Kaam, Thomas Poll, Bjorn Meijer kon hij die titel pakken en hij had een stevige hand in de ontwikkeling van deze spelers. Er zat ook een keerzijde aan het functioneren van de gedreven jeugdtrainer want Matthijs stond naast zijn sportieve prestaties te boek als een hele kritische werknemer die zijn commentaar niet onder stoelen of banken stak en te pas en te onpas zijn ongezouten mening gaf over het reilen en zeilen binnen de jeugdopleiding. Daarmee stond hij met een zekere regelmaat op andermans tenen en dat kwam de sfeer niet ten goede.

Dat de bom nog voor het aflopen van zijn contract zou barsten is geen verassing want Matthijs liet na het aanhoren van de boodschap eind februari weten het absoluut niet eens te zijn met de beslissing dat hij moest wijken. Hij kondigde zijn visie op de jeugdopleiding aan en het functioneren ervan en de verdere gang van zaken en hij zette dat op schrift waarbij hij geen blad voor de mond wegnam.

Afgelopen week was Matthijs zijn rapport klaar en hij sprak er met betrokken over en zorgde ervoor dat zijn rapport op verschillende bureaus terecht kwam. Ook gaf hij een mondelinge toelichting aan algemeen directeur Wouter Gudde waarbij hij eveneens man en paard noemde. De personen in kwestie namen hem dat niet in dank af en lieten de clubleiding weten per direct niet meer verder te willen werken met Matthijs. Daarop besloot Gudde zijn werknemer met onmiddellijke ingang op non-actief te stellen vanwege de onwerkbare situatie.

De beslissing om niet tot contractverlening over te gaan met Paul Matthijs is van invloed geworden op de sfeer en de onderlinge samenwerking op de werkvloer van ons trainingscomplex op Corpus den Hoorn zo laat Gudde weten. Op verzoek van Paul heeft hij hierover een gesprek met mij plaats gevonden. Alles samenvattend is het voor ons als directie aanleiding geweest om de samenwerking eerder stop te zetten. We hebben Paul uitgelegd waarom we tot dit besluit zijn gekomen. Het is een pijnlijke beslissing om op deze manier afscheid te moeten nemen van een man die veel voor de club heeft betekend. Wij wensen Paul alle succes in de toekomst.Inhoudelijk wil Gudde niet ingaan op de reden waarom Matthijs de opleiding dient te verlaten. Technisch directeur Mark Jan Fledderus liet al eerder weten uit oogpunt van goed werkgeverschap de vuile was niet buiten te willen hangen. Wij vonden dat wij deze keuze moesten maken op basis van de informatie die wij hadden en omdat wij denken dat deze beslissing in het belang van de club is. Paul Matthijs geeft zelf aan in een later stadium nog met zijn kant van zijn verhaal te komen. Wordt vervolgt.

Bron: William Pomp, DvhN