Fan van F.C. Groningen
Nieuws

De voorsprong van Dick Lukkien – en waarom die nog veel groter moet worden

Lukkien heeft een lichte voorsprong genomen. De afgelopen maanden en dan vooral tijdens de eerste fase van de competitie was het niet veel soeps met FC Groningen. De speelstijl deugde niet en Lukkien moest vooral vleugelspitsen opstellen om van Veen in stelling te brengen. Die adviezen heb ik hem hier meerdere malen en ook face tot face gegeven. Maar Dick hield voet bij stuk. Noemde mijn kijk op voetbal mijn goed recht maar veel te romantisch. Dick had een heel andere speelstijl voor ogen maar hij gaf toe dat dit er ook nog niet zo uitkwam. Hij zou er mee doorgaan, liet hij me weten omdat hij er in gelooft. FC Groningen een soort atletiekclub maken en voorop twee mensen die nu niet uitblinken in het maken van goals, waar Van Veen juist voor is gehaald. Best opmerkelijk.

Na de met 1-3 knap gewonnen bekerwedstrijd tegen Willem II kan ik niet anders dan de conclusie trekken en mijn achterstand op Dick toegeven. Het was werkelijk genieten van dit FC Groningen. Tegen mijn zoon zei ik een kwartier na de 0-1, hoe deze pot ook afloopt, ik zit te genieten van dit FC Groningen. Zónder Van Veen. Het woord intensiteit heb ik verafschuwd maar ik kreeg nu geregeld een glimlach op mijn gezicht wanneer ik de wanhoop van de Tilburgers zag door alle jagende FC Groningen spelers. Pelupessy, de man van een balletje breed of terug zag ik jagen naast Van Bergen. Na alle dramatische potjes en het afglijden naar de spelonken van de eerste Divisie kon ik nu niet zeggen dat ik heel enthousiast was over Dick maar als je het voor elkaar krijgt Pelupessy zo ver vanaf zijn veilige verdedigers te laten jagen dan moet je iets kunnen.

De combinaties waren af en toe om opnieuw van te watertanden. Hoe de wedstrijd tegen Jong Utrecht ook afloopt - ivm met de Kerst is deze column al voor deze slotwedstrijd naar de drukker - niet eerder was de handtekening van Lukkien in een wedstrijd zo zichtbaar. Van Veen bleek een gok. Hij scoorde vorige jaar veel goals. Na wat dieper onderzoek blijkt een (groot) deel uit strafschoppen, hoekschoppen en vrije trappen te bestaan. Het jaar daarvoor was hij een stuk minder productief. Is hij dan toch wat minder goed als we allemaal denken? Je hebt van die spitsen één jaar vlammen waarna je er nooit meer iets over hoort. Is hij zo iemand misschien? De wedstrijd tegen Willem II liet zien wat Lukkien eigenlijk wil met FC Groningen. Centrale verdedigers van de tegenpartij helemaal met de tong op de schoenen spelen. Een team het idee geven dat er niets te halen valt. Met snel combinatiespel en Groningse inzet zo snel mogelijk de weg naar het doel vinden. Daar kwam eerder dit seizoen heel lang heel weinig van terecht. Laten we wel zijn, je hoeft geen helderziende te zijn om te constateren dat van Veen deze intensiteit nooit op de mat kan leggen. Daarentegen heeft hij zeker andere kwaliteiten en is de huidige situatie best een lullige voor hem.

Nu kan ik het daar over gaan hebben over waarom hij dan is gehaald. Na een verloren potje volgend jaar gaan we het daar vast nog over hebben. Het is nu Kerst en niet het moment. Lukkien heeft laten zien wat hij heel lang bedoelde maar wat vaak niet lukte en heeft me op achterstand gezet. Ik geloofde er niet zo in. De atletiekvisie van Dick blijkt een paar interessante en succesvolle kanten te hebben. Eerlijk is eerlijk. Dick bleef er in geloven. Van alle wedstrijden dit seizoen werd tegen Willem II het duidelijkst waarom. Het is te hopen dat zijn voorsprong nog veel groter wordt want dan kan het nog een hele mooie tweede seizoenshelft worden.

 

Bron: www.destreekkrant.nl