Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Dick Lukkien over de wedstrijd Feyenoord - FC Groningen

* Ja Dick, Donderdag gaat het gebeuren, de wedstrijd van het jaar tot dusverre, hoe is het met de spanning bij jou?
Dick: Dat borrelt wel op zo eerlijk moet ik zijn, het is natuurlijk een geweldige affiche want er staat een bekerfinale op het spel want de winnaar van morgen staat in die finale en dat zou een geweldige beloning zijn dus ja de spanning bouwt zich op.

* Willen jullie resultaat halen dan zal het een stuk beter moeten als afgelopen vrijdag?
Dick: Dat klopt en dat was zeker niet onze beste wedstrijd en zo wie zo geld voor morgen al is het een enorm cliché maar clichés zijn ook vaak waarheden dat wij een geweldige dag moeten hebben en Feyenoord een heel slechte dag en zij zijn overduidelijk de favoriet. Ik heb op de persconferentie gezegd dat wij gaan spelen op een wonder en een beetje geluk moeten hebben.

* Jullie zijn uiteraard de underdog want 95% verwacht dat Feyenoord dit makkelijk gaat winnen, kan dat een voordeel zijn?
Dick: Dat gaan we morgen zien, ik denk dat wij best tot iets in staat zijn maar ik weet ook dat Feyenoord een goede ploeg heeft en dat het stadion een rol gaat spelen want voor enkele van onze jongens is het best wel een nieuw iets om in een kolkende Kuip te spelen dus het begin van de wedstrijd zal heel belangrijk zijn maar wij moeten wel vertrouwen putten uit dat we de laatste vier wedstrijden de nul hebben gehouden en van de laatste zeventien wedstrijden maar eentje verloren.

* Daar ben ik ook benieuwd na hoe de jonge gasten in je selectie zich houden in het stadion met al die intimiderende supporters, want daar staat de Kuip om bekend?
Dick: Jazeker, de Kuip heeft een geweldige voetbalsfeer en voor Feyenoord telt natuurlijk dat het landskampioenschap redelijk ver weg is dus dit is voor hun de kortste weg naar een prijs. Ik verwacht dat ze vanaf het begin af aan proberen om te gaan stormen dus voor ons is het zaak om mee te gaan in dat tempo en klaar te zijn om die wedstrijd te spelen.

* Bereiden jullie je op deze wedstrijd anders voor dan op andere wedstrijden of doen jullie precies hetzelfde?
Dick: Wij doen precies hetzelfde dus wij gaan kijken wat wij kunnen aan de bal en wat zij doen zonder bal en zo prepareren wij ons altijd en dat hebben we nu ook gedaan.

* Hoe kunnen jullie dit Feyenoord het beste bestrijden?
Dick: Ik denk dat wij heel veel dingen moeten beheersen want als wij alleen maar op eigen helft gaan staan dat houden we niet vol en verzuipen we. Wij zullen dus ook vooruit moeten en ook dat kunnen we niet de hele wedstrijd vol houden dus wij zullen beide dingen moeten combineren en zullen aan de bal goede keuzes moeten maken dus niet onder druk komen met knullige inspeelpasses maar wel de momenten herkennen waar we aan het voetballen kunnen komen en niet alleen maar ballen wegschieten maar met beleid en volwassen gaan voetballen.

* En de ruimtes gaan zoeken die zij meestal wel weggeven in wedstrijden?
Dick: Ja en zij hebben een heel avontuurlijke spel idee en ze brengen veel mensen voor de bal en dat betekend dat ze achterin ruimte laten. Daar hebben ze ook wel snelheid en dan vooral met hun backs dus als wij iets willen zullen we daar gebruik van moeten maken.

* Hoe staat je selectie ervoor, is iedereen fit?
Dick: Wouter Prins en Tika de Jonge zijn er niet bij. Tika raakte afgelopen zaterdag bij de o21 geblesseerd en die gaat morgen niet halen en Noam Emeran is terug bij de selectie.

* Ga je de basis nog aanpassen, met een extra verdediger of zo?
Dick: Daar zeg ik nooit iets over en dat weet je maar wij gaan niet onze intenties over de kop gooien alleen ik weet wel dat we er rekening mee moeten houden dat we tegen een heel goede ploeg spelen dus er zullen vast wat nuance verschillen zijn. 

* Hoe ziet jullie dag er morgen uit?
Dick: Morgenvroeg verzamelen wij ons op Corpus en daar hebben we een gezamenlijke brunch en daarna stappen we in de bus richting het hotel en daar gaan we lunchen en rusten en aan het einde van de middag een sportmaaltijd en daarna de wedstrijdbespreking en dan naar De Kuip.

* Onze analist Rob McDonald vroeg zich af of je er aan hebt gedacht om die wedstrijd tegen Helmond Sport 3-5-2 te gaan spelen zodat je meer grip op het middenveld kreeg?
Dick: Ik vond niet dat wij geen grip op het middenveld hadden want het lag en het lag in mijn beleving eraan dat wij in de eindfase niet creatief genoeg waren en onvoldoende direct spel op de mat hebben gelegd. Vooral in de eindfase moet je dan je geluk zoeken en daarom hebben we Kristian Lien gebracht want die voorzetten moeten er sneller in of de lange bal moet er sneller in maar ik vond dat de kwaliteit van de uitvoering was niet goed genoeg en er lag ook een bepaalde mate van lauwheid over de ploeg. Normaal hebben wij een ongekende energie in de ploeg alleen dat was brijdag niet aan de orde.

* Zaten sommige spelers misschien al met hun gedachte bij de wedstrijd van morgen en dan met name om geen blessure op te lopen?
Dick: Dat zou je de jongens moeten vragen maar wij hebben het met geen woord over de wedstrijd van donderdag gehad want je weet dat als je er één woord aan besteed dat het in het hoofd kan gaan zitten dus we hebben het alleen over Helmond Sport gehad want de competitie vind ik ook heel belangrijk. Of het heeft gespeeld bij individuen dat durf ik niet te zeggen en het is altijd verleidelijk dat als je 0-0 speelt tegen Helmond Sport om excuses te gaan zoeken maar het feit was dat we niet goed genoeg waren.