Effectief FC Groningen wint van FC Eindhoven

eindhoven - groningen

Voor de tiende keer in successie gaat FC Groningen op bezoek bij FC Eindhoven. De meeste wedstrijden daarvan waren in de Eerste divisie. De laatste wedstrijd tussen beide ploegen in Eindhoven was op 12 februari 2000, 24 jaar geleden dus. De wedstrijd eindigde toen in 0-2 met doelpunten van Martin Drent en Hans Visser. De spectaculairste wedstrijd tussen beide ploegen vond plaats op 24 februari 1999 want toen eindigde de wedstrijd in 4-5 met twee doelpunten van Raymond Atteveld en verder scoorden Harris Huizing, Toine Rorije en Sander van Gessel. Voor de mannen van Dick Lukkien is winst heel belangrijk want dan klimt men naar plaats vier op de ranglijst. Johan Hove is niet inzetbaar vandaag en voor hem komt Joey Pelupessy weer in de ploeg. Bij FC Eindhoven in de basis twee spelers die ooit in de jeugdopleiding van FC Groningen hebben gespeeld nl. Luuk Wouters en Ozan Kökçü. Met 450 supporters is het uitvak weer uitverkocht.

Binnen twee minuten moet FC Groningen op voorsprong komen als het hoge druk zetten van het team succes heeft en Achraf el Bouchataoui zich daarin verslikt en dan komt de bal voor de voeten van Romano Postema maar die schiet te slap in waardoor Jorn Brondeel gemakkelijk kan pakken. Een tweetal minuten later krijgt Wouter prins een goede schietkans maar dat schot mist richting.

Vanaf minuut één is het balbezit voor FC Groningen en trekt, zoals verwacht, de thuisploeg zich massaal terug en daar is moeilijk door te komen. Toch krijgt de ploeg ook een mogelijkheid als Marvin Peersman de bal zo maar voor de voeten kopt van spits August Priske maar die schot de bal wild en hoog over.

In de 20ste minuut komt FC Groningen dan op voorsprong als Jorg Schreuders van achteruit een lang bal geeft op Romano Postema en die moet met twee man afreken en wacht rustig tot Luciano Valente aanspeelbaar is en die drukt af en scoort zijn zesde treffer van het seizoen, 0-1. Een minuut of vier later denkt de thuisclub op gelijke hoogte te komen als Evan Rottier binnen schiet maar hij staat ruim buitenspel dus de treffer gaat niet door. De thuisploeg gaat dan wel meer mee voetballen en komt af toe dreigend richting de zestien meter van Hidde Jurjus. De thuisploeg zoekt in aanvallend opzicht veelvuldig hun lange spits August Priske en Marvin Peersman en Marco Rente hebben het soms moeilijk om hem te verdedigen. In de laatste minuut moet doelman Jorn Brondeel redding brengen op een kopbal uit een corner van Marvin Peersman. Dat is dan het laatste van deze veelal rommelige eerste helft en gaan beide ploegen met de 0-1 naar de droge kleedkamer.
De eerste kans in de tweede helft is voor de thuisploeg maar het schot van Jasper Dahlhaus gaat net naast de goal van Hidde Jurjus. Na een minuut of vijf moet Dick Lukkien dan noodgedwongen wisselen als Wouter Prins met een hamstringblessure naar de kant moet. Isac Määtä is zijn logische vervanger. In de 64ste minuut bouwt FC Groningen de voorsprong uit als Leandro Bacuna een lang bal geeft die achter de defensie van FC Eindhoven valt en daar is Laros Duarte die de bal aanneemt en die schiet de bal langs Jorn Brondeel, 0-2. Zes minuten later staat het dan ook 0-3 als Laros Duarte eens uithaalt van een meter of 18 en de bal in de korte hoek vliegt. Dit moet uiteraard de beslissing zijn in de wedstrijd. In de 84ste minuut nog een kans voor FC Groningen als in een scrimmage voor de goal Kristian Lien en Romano Postema niet in de goal krijgen. Vier minuten komen er dan aan extra tijd bij en daarin gebeurt niets meer.

Zo boekt een heel effectief FC Groningen een prima overwinning in de lichtstad van Nederland en klimt het naar plaats vier op de ranglijst en naar plaats één in de strijd om de derde periodetitel. Een overwinning tegen een ploeg die in ruim 90 minuten geen enkele schot op doel heeft gelost dus de overwinning is dan dik en dik verdiend.

FC Eindhoven: Jorn Brondeel, Farouq Limouri, Mawouna Amefor, Dyon Dorenbosch (Tibo Persyn), Luuk Wouters, Justin Ogenia (Maarten Swerts), Achraf el Bouchataoui, Jasper Dahlhaus (Sven Simons), Ozan Kökçü, August Priske (Mart Lieder), Evan Rottier (Pjort Kestens)

FC Groningen: Hidde Jurjus, Leandro Bacuna (Thijmen Blokzijl), Marco Rente, Marvin Peersman, Wouter Prins (Isac Määtä), Jorg Schreuders, Joey Pelupessy, Laros Duarte (Tika de Jonge), Luciano Valente (Rui Mendes), Thom van Bergen (Kristian Lien), Romano Postema

Scheidsrechter: Clay Ruperti

Gele kaart(en) FC Eindhoven: Farouq Limouri, Mart Lieder