FC Groningen boekt een prima overwinning in het Gelredome

Voor de 32ste keer in de eredivisie treden Vitesse en FC Groningen tegen elkaar in het strijdperk in Arnhem. Van de laatste 10 wedstrijden in de eredivisie die beide ploegen tegen elkaar speelde wist Vitesse er 7 van te winnen en FC Groningen maar 1. Ook werd er 2x gelijk gespeeld. Vitesse gaat vol vertrouwen naar deze wedstrijd toe na de 1-0 winst de vorige week in De Kuip tegen Feyenoord en na het behalen van de kwartfinale in het bekertoernooi en FC Groningen verloor met 1-0 van PSV en werd door NEC uitgeschakeld in het bekertoernooi. In beide wedstrijden was er meer te halen voor de Groningers maar het resultaat liegt niet.

Opstelling Vitesse:

Jeroen Houwen

Eli Dasa, Danilho Doekhi, Enzo Cornelisse, Jacob Rasmussen

Toni Domgioni, Patrick Vroegh, Maximilian Wittek

Thomas Buitink

Adrian Grbić, Loïs Openda

Wissels: Eric Verstappen, Daan Reiziger, Domink Oroz, Tomas Hajek, Million Manhoef, Yann Gboho, Matus Bero, Daan Huisman, Nikolai Frederiksen, Romaric Yapi, Enrico Hernandez

Opstelling FC Groningen:

Peter Leeuwenburgh
Damil Dankerlui, Mike te Wierik, Bart van Hintum, Bjorn Meijer
                     Neraysho Kasanwirjo, Melayro Bogarde
         Paulos Abraham, Michael de Leeuw, Tomas Suslov
                                     Jørgen Strand Larsen

Wissels: Jan Hoekstra, Jan de Boer, Wessel Dammers, Mo el Hankouri, Marin Šverko, Daniel van Kaam, Cyril Ngonge, Romano Postema

Een tegenvaller voor FC Groningen is dat Laros Duarte in de warm up aangeeft dat hij niet fit genoeg is om te spelen en zo gaat Melayro Bogarde zijn basis debuut maken. Scheidsrechter hedenavond is Dennis Higler. Om kwart voor 7 mag FC Groningen de wedstrijd aftrappen. Vitesse begint dreigend aan de wedstrijd en Peter Leeuwenburgh gaat bijna in de fout na druk zetten van de thuisploeg en ook Mike te Wierik leek niet zeker maar verder kwam er geen gevaar uit.
In de 10e minuut een mooie actie van Jørgen Strand Larsen als hij op een meter of 25 de bal krijgt van Peter Leeuwenburgh en uit de draai uithaalt en bijna verrast hij Jeroen Houwen daarmee.

In de 15e minuut geeft Thomas Buitink een prima pass op Maximilian Wittek en die wil de bal voorgeven op de vrijstaande Loïs Openda maar Mike te Wierik voorkomt met een sliding een grote kans voor de thuisploeg.
Jørgen Strand Larsen krijgt de twijfelachtige eer om de eerste gele kaart van de wedstrijd te krijgen na een pittige overtreding op Enzo Cornelisse. FC Groningen heeft in de het eerste kwartier moeite om de bal lang in de ploeg te houden en is het Vitesse met het meeste balbezit maar daarna kunnen de Groningers de bal beter in de ploeg houden en zijn meer en meer in balbezit. Opvallende rol bij FC Groningen is de rol van Paulos Abraham. Je verwacht hem aan de linkerkant maar hij speelt meer centraal dan op de linkerflank.
Het eerste half uur gaat voorbij zonder dat beide ploegen een grote kans creëert. Vanaf minuut 30 hebben Loïs Openda en Mike te Wierik het een beetje met elkaar aan de stok want Openda is er niet van gediend dat te Wierik contact met hem zoekt en hem soms aanraakt en een beetje wegduwt en in de 34este minuut is het weer raak als te Wierik een klein duwtje geeft aan Openda en die haalt met zijn elleboog uit in de maagstreek van te Wierik en nadat de VAR er zich over buigt en scheidsrechter Dennis Higler gaat kijken naar het scherm trekt hij de rode kaart voor Loïs Openda. Kan Vitesse met 10 man stand houden en kan FC Groningen de numerieke meerderheid uitbuiten?
In de 39ste minuut gaat de Groningers in de aanval en wordt er een overtreding gemaakt op Jørgen Strand Larsen door Danilho Doekhi. De toegekende vrije trap wordt genomen door Tomas Suslov en hij plaats de bal precies op het hoofd van Jørgen Strand Larsen die prima wegloopt bij zijn man en hij knikt de 0-1 binnen. Een snelle voorsprong van FC Groningen na de rode kaart.
In de 43ste minuut krijgt Vitesse een corner te nemen nadat eerst Peter Leeuwenburgh hands had gemaakt net buiten de 16 meter en de vrij trap tot deze corner werd gekopt. Maximilian Wittek neemt de corner en dan kopt Jacob Rasmussen de bal door op Thomas Buitink en die kan uithalen maar recht op Peter Leeuwenburgh af. Dat was een kans voor de thuisclub. Vitesse zet nog aan in de laatste minuten van de eerste helft. Er komen dan 5 minuten extra tijd bij.
FC Groningen krijgt in de 47ste minuut nog een mogelijkheid als Jørgen Strand Larsen bijna Michael de Leeuw vindt met zijn dikke teen maar bijna is niet helemaal. Daar blijft het bij in de vermakelijke eerste helft en zo gaan beide ploegen met de 0-1 stand rusten.

Vitesse wisselt dan 3x in de rust en zo komen Domink Oroz, Matus Bero en Daan Huisman voor Toni Domgioni, Patrick Vroegh en Enzo Cornelisse. In de 51ste minuut een kans voor Bjorn Meijer die weer opstoomt aan de linkerkant en de bal mee krijgt van Paulos Abraham en uithaalt maar zijn schot gaat voorlangs.
In de 55ste minuut is Vitesse weer gevaarlijk vanaf de linkerkant met Thomas Buitink maar de Groningers kunnen de situatie klaren en direct daarna een voorzet op spits Adrian Grbić maar zijn kopbal gaat meters naast. FC Groningen komt er in de 61ste minuut suerpsnel uit als Damil Dankerlui Tomas Suslov de diepte instuurt en die omspeelt zijn man en dan schiet hij zelf op de vuisten van Jeroen Houwen terwijl er voor de goals mensen vrij stonden. Dat kreeg hij ook te horen van zijn teamgenoten.
In de 65ste minuut een aanval van FC Groningen als Paulos Abraham aan de linkerkant loskomt van zijn tegenstander en de bal bijna op de achterlijn voorgeeft en Michael de Leeuw kan de bal niet genoeg raken om tot scoren te komen. Dit was een echte kans. Direct daarna werderom een snelle aanval van FC Groningen als Tomas Suslov weer opstoomt en de bal geeft op Jørgen Strand Larsen en die schiet op keeper Jeroen Houwen maar die kan de bal niet vasthouden en zo kan Jørgen Strand Larsen de bal nog net voorgeven waar Michael de Leeuw de 0-2 kan binnen tikken. Direct daarna komen Daniel van Kaam en Mo el Hankouri in het veld voor Michael de Leeuw en Damil Dankerlui. In de 71ste minuut lijkt de wedstrijd beslist als Eli Dasa de bal verspeeld op Paulos Abraham en Daniel van Kaam de bal overneemt en dan maar uithaalt en de bal gaat keurig in de hoek en dat betekent de 0-3. De eerste goal van Daniel van Kaam dit seizoen.
In de 75ste minuut krijgt Vitesse een prima schietkans als Thomas Buitink de bal net over de kruising schiet. Als deze bal erin was gegaan dan had er nog wat mogelijk geweest voor de Arnhemmers. Thomas Letsch wisselt dan en haalt Adrian Grbić en Thomas Buitink naar de kant en brengt Tomas Hajek en Nikolai Frederiksen. Een minuut later gaat wederom Peter Leeuwenburgh in de fout als te lang treuzelt met het wegschieten van de bal en Dominik Oroz de 1-43 binnenloopt. Wat weer een blunder van de Groningse goalie. Niet zijn eerste dit seizoen en hoe lang zal Danny Buijs hem de hand boven het hoofd houden.
In de 77ste minuut haalt Danny Buijs Paulos Abraham en Melayro Bogarde naar de kant en komen Wessel Dammers en Romano Postema nog binnen de lijnen. Mike te Wierik krijgt dan nog een gele kaart van scheidsrechter Dennis Higler.
Nikolai Frederiksen krijgt in de 87ste minuut nog een gele kaart voor een overtreding en FC Groningen gaat dan wisselen en brengt Marin Šverko voor Jørgen Strand Larsen, een begrijpelijke verdedigende wissel.
In de slotminuut krijgt ook Wessel Dammers nog een gele kaart als hij een veelbelovende aanval ontregelt en daar staat geel voor. Er komen dan 4 minuten bij en dan krijgen we te horen dat de 0-2 geen goal van Michael de Leeuw is maar een eigen goal van Eli Dasa, puur voor de statistieken.
In de extra tijd nog een gele prent voor Romano Postema voor het geen afstand houden, domme kaarten zijn dat en even later krijgt Matus Bero nog een gele kaart na een overtreding op Daniel van Kaam, de 6e gele kaart van de avond.
Daar blijft het ook bij en boekt FC Groningen een verassende overwinning in het Gelredome en doet Vitesse zichzelf tekort met deze nederlaag.