FC Groningen doet zichzelf tekort tegen Fortuna Sittard, 0-1

WhatsApp Image 2022-02-12 at 17.20.21

FC Groningen trad vanavond voor de 2e achtereenvolgende week aan thuis is het eigen Euroborg stadion en nu tegen Fortuna Sittard. Voor de 19e keer ondernamen de Limburgers de reis van Sittard naar Groningen en dat leverde hun maar 2x een overwinning op. In 1987 voor het laatst. FC Groningen dat dit seizoen nog maar 2 thuiswedstrijden wist te winnen is nu gebrand op de 3e. Vanavond zien we weer een broederstrijd als Laros en zijn jongere broertje Deroy Duarte elkaar treffen. Ook bij Fortuna in de basis oud FC spits Charlison Benschop en op de bank oud FC spits Paul Gladon. Vandaag waarschijnlijk voor de laatste keer dat het stadion maar een derde gevuld mag zijn en dat zal ook tijd worden. Ook de clubs zijn wel klaar met de maatregelen van dit kabinet.

Screenshot_20220212-182036_Twitter   Screenshot_20220212-182006_Twitter

Edwin van de Graaf is door de KNVB aangesteld om deze wedstrijd te fluiten. Voor de 5e keer mag hij een wedstrijd van FC Groningen fluiten.

20220212_184751

De gasten uit Sittard mogen de wedstrijd om kwart voor 7 in gang zetten. Het eerste gevaar kwam van de thuisploeg als in de 3e minuut Tomas Suslov na een mooie pass van Neraysho Kasanwirjo de bal voorgeeft en de bal is net te hoog voor Michael de Leeuw om de bal te kunnen koppen.

In de 12e minuut het volgende gevaar van de thuisploeg als Bjorn Meijer een prachtige pass geeft achter de defensie op Jørgen Strand Larssen alleen die kan de bal net niet goed genoeg aannemen om gevaarlijk te kunnen zijn.

In de 18e minuut geeft Tomas Suslov een prachtige pass over de hele naar Bjorn Meijer en die geeft de bal prima voor en dan is het Jørgen Strand Larssen die goed inkopt maar ook een goede redding van Yanick van Osch. De eerste 20 minuten is de thuisploeg de meest gevaarlijke ploeg ondanks een paar slordige passes van Neraysho Kasanwirjo want die gaat een paar keer opzichtig de fout in met slechte passes. Inmiddels gaat Mo el Hankouri zich warmlopen. Een voorbode of een wake up call?

FC Groningen heeft in het eerste half uur 63% balbezit maar kansen creëren doet de ploeg niet veel, ook omdat de gasten uit Limburg heel compact staan.

Het eerste gevaar van de gasten zien we in de 38ste minuut pas als Mats Seuntjes aan de linkerkant Damil Dankerlui op snelheid voorbij gaat en het 16 meter in dribbelt en de bal terug legt maar daar is een Gronings been dat de bal wegwerkt.

In de 45ste minuut is het Mats Seuntjes die de bal krijgt aangespeeld en wegdraait en dan ineens uithaalt van een meter of 2o en daar moet Peter Leeuwenburgh toch even gestrekt gaan om de bal uit het doel te halen en er komen dan 2 minuten extra tijd bij. In die 2 minuten gebeurt niets meer en zo gaan beide ploegen met de 0-0 stand naar de kleedkamer na een niet bijster aantrekkelijke eerste helft mag je zeggen. Hopen op meer spektakel in de 2e helft.

Twee ongewijzigde teams betraden de strijdperk in de 2e helft en kan FC Groningen nu meer laten zien als men naar de fanatieke Z-side speelt?

In de 53ste minuut is het Jørgen Strand Larssen die de bal van achteruit krijgt en Michael de Leeuw inspeelt en die speelt de bal terug en Jørgen Strand Larssen schiet maar raakt de bal verkeerd en zo gaat de bal ver naast. Het eerste dreigende moment voor een goal. De gevaarlijkste man aan Groninger zijde blijft Jørgen Strand Larssen wanr in de 57ste minuut is het Neraysho Kasanwirjo die een voorzet geeft vanaf links en weer is de spits gevaarlijk maar kan weer niet afwerken. In de tegenaanval is het Mats Seuntjes die met een lange pass Zian Flemming bereikt en die haalt dan uit maar de bal gaat voorlangs.

In de 60ste minuut is het Roel Janssen doe een gele kaart krijgt na een overtreding op Michael de Leeuw na een snelle aanval van de thuisploeg.

De eerste 20 minuten van de 2e helft zijn ook niet bijster aantrekkelijk en geen van beide ploegen kan echt gevaar stichten in de vijandelijke 16 waarbij we moeten zeggen dat de opbouw bij de thuisploeg ook veel te traag is en daarmee verras je geen tegenstander. Ook via de flanken, vooral links, komt de FC nauwelijks nog door want in de 1e helft nog gevaarlijk was.

Bij Fortuna Sittard gaat Charlison Benschop eruit in de 68ste minuut en wordt vervangen door Lisandro Semedo.

In de 73ste minuut gaat ook FC Groningen wisselen en komen Mo el Hankouri en Cyril Ngonge in de ploeg voor Michael de Leeuw en Paulos Abraham. Nieuw elan in het spel van de thuisploeg? Bij Fortuna Sittard komt dan Nigel Lonwijk voor Roel Janssen.

In de 83ste minuut krijgt Fortuna Sittard een corner te nemen nadat de bal voorgegeven is wordt de bal heel slecht uitverdedigd door Cyril Ngonge want hij schiet tegen een Fortunees op en via Ben Rienstra komt dan de bal voor de voeten van Dimitris Siovas en die kan de 0-1 binnen schieten. Totaal uit het niets en tegen de verhouding in komen de gasten op voorsprong.

Romano Postema komt dan in de ploeg voor Damil Dankerlui en in de 87ste minuut krijgt Tomas Suslov een gele prent na een pittige overtreding op invaller Nigel Lonwijk.

In de 89ste minuut gaat Mike te Wierik er nog uit en komt Daleho Irandust nog de Groningse aanval versterken. Dan een heel merkwaardige beslissing van scheidsrechter van de Graaf als hij Neraysho Kasanwirjo een gele kaart geeft omdat het te lang duurt voordat hij ingooit. Net of Kasanwirjo op tijdrekken zit te wachten?  Er komen dan 6 minuten extra tijd bij en in de eerste minuut komt de bak in een volle 16 meter voor de voeten van Romano Postema en die kan uithalen vanuit de draai maar het schot is niet hard genoeg. Dan komt ook nog Paul Gladon binnen de lijnen en gaat Mats Seuntjens eruit.

Adrie Polervaart is dan zo fanatiek aan het coachen want als de FC een ingooi mag nemen wrijft hij de bal droog zodat Bart van Hintum ver kan ingooienn maar die bal wordt gepakt door de keeper. Fortuna gaat dan uiteraard veel tijdrekken maar dat is logisch in deze situatie. In de 85ste minuut de kans op de gelijkmaker als de bal voor komt via Tomas Suslov en net voorbij de 2e paal kan Cyril Ngonge schieten maar een prima redding van de keeper houd Fortuna op de been. Direct daarna weer Cyril Ngonge die kan schieten maar weer geblokt en voor het eerst sinds 1987 wint Fortuna Sittard weer een wedstrijd in Groningen en doet FC Groningen zichzelf tekort in deze wedstrijd.