FC Groningen door naar de laatste 16 in het KNVB bekertoernooi

Vanavond speelt FC Groningen in het KNVB bekertoernooi de uitwedstrijd in Rotterdam tegen Excelsior. De ploeg van oud Groninger en huidig topscorer van de KKD Thijs Dallinga.

Het resultaat van de laatste wedstrijd tegen Feyenoord moet de Groningers toch vertrouwen geven. Danny Buijs moest wat wijzingen in het team aanbrengen vanavond.

De opstelling van FC Groningen:

Jan Hoekstra

Neraysho Kasanwirjo, Wessel Dammers, Marin Šverko, Bart van Hintum

Laros Duarte, Tomas Suslov

Mo el Hankouri, Cyril Ngonge, Paulos Abraham

Romano Postema

Bank: Peter Leeuwenburgh, Jan de Boer, Mike te Wierik, Michael de Leeuw, Jørgen Strand Larsen, Patrick Joosten, Daniel van Kaam, Luciano Valante, Bjorn Meijer

De opstelling van Excelsior

Stijn van Gassel

Siebe Horemans, Redouan El Yaakoubi, Nikita Vlasenko, Abdallah Aberkane,

Matts Wieffer, Michael Chaćon, Reuven Niemijer

Joshua Eijgenraam, Thijs Dallinga, Julian Baas

Bank: Couhaib Driousch, Noa Dundas, Modeste Duku, Bo Geens, Lars Bleijenberg, Nathan Tjoe-A-On, Eyongo, Serano Seymor, Brandon Ormonde-Ottewil

Pol van Boekel is de leidsman hedenavond. FC Groningen neemt direct het initiatief in de wedstrijd en krijgt mogelijkheden voor Cyril Ngonge (kopbal ver over) en Mo el Hankouri de van afstand schiet en ze zijn de bal nu nog aan het zoeken want hij schiet de bal het stadion uit.

Ondanks het veelvuldig balbezit van FC Groningen blijft Excelsior in de eerste 20 minuten makkelijk overeind want FC Groningen creëert totaal geen kansen.

In de 23ste minuut komt halverwege de helft van FC Groningen Redouan El Yaakoubi in balbezit en gaat alles en iedereen voorbij en komt aan de rechterkant uit en geeft daar de bal voor en dan kopt Reuven Niemijer snoeihard de 1-0 hoog in de touwen en laat Jan Hoekstra volstrekt kansloos. Een prachtige goal. Eigenlijk de eerste echte aanval van de Kralingers en direct een goal. We krijgen er 3 minuten extra tijd bij want Cyriel Ngonge kreeg op een gegeven moment een bal snoeihard in het gezicht geschoten en had tijd nodig om te herstellen en in de 2e minuut extra tijd speelt Neraysho Kasanwirjo de bal op rechts aan Mo el Hankouri en die dribbelt naar binnen met de bal en laat 3 man staan en speelt dan Cyriel Ngonge in en die neemt de bal keurig en acrobatisch mee en staat vrij voor de goal en schiet de 1-1 binnen. Een schitterende beweging van Cyriel Ngonge. Even later krijgt Wessel Dammers nog een kopkans uit een corner maar hij kopt naast. Met deze 1-1 stand gaan beide ploegen dan rusten.

Een weinig verheffende eerste helft zagen we en toch scoorden beide ploegen.

In de 51ste minuut een snelle aanval van de Groningers als Romano Postema weg wordt gestuurd en de bal voor kan geven op Cyriel Ngonge maar de bal komt net niet aan.

In de 58ste minuut gaat Danny Buijs 3x wisselen en gaan Romano Postema, Marin Sverko en Paulos Abraham eruit en komen Jørgen Strand Larsen, Patrick Joosten en Bjorn Meijer in de ploeg. Direct daarna krijgt FC Groningen een corner die gevaarlijk is als de bal eerst weggewerkt wordt en voor de voeten komt van Tomas Suslov en die kan uithalen maar via Jørgen Strand Larsen gaat de bal net over. FC Groningen heeft weer veelvuldig de bal maar speelt in een veel te laag tempo en zo blijven de Karlingers nog eenvoudig overeind.

In de 64ste minuut krijgt Laros Duarte een gele kaart na het onderbreken van een veelbelovende aanval en het vasthouden van Thijs Dallinga, tot op dat moment nog onzichtbaar Thijs Dallinga.

In de 70ste minuut komt Excelsior weer op voorsprong als Michael Chacon op rechts Matts Wieffer wegstuurt en die geeft de bal direct voor en dan laat Thijs Dallinga de bal lopen en komt Julian Baas in lopen die laat Jan Hoekstra weer kansloos en staat het 2-1 en kan FC Groningen weer aan de bak. Direct daarna moet Mo el Hankouri op de lijn redding brengen en Excelsior zegt dat hij hands maakte maar Pol van Boekel zegt van niet.

In de 71ste minuut gaat Julian Baas eruit en komt Couhaib Driousch erin en bij FC Groningen koen Michael de Leeuw en Mike te Wierik voor Bart van Hintum en Wessel Dammers. Dammers die een prima pot speelde. Direct daarna krijgt Cyriel Ngonge een prima schietkans na een actie van Mo el Hankouri aan de rechterkant maar hij raakte de bal helemaal verkeerd en vliegt de bal naast.

Reuven Niemijer eruit en Brandon Ormonde-Ottewil in de ploeg bij Excelsior in de 76ste minuut.

In de 84ste minuut komen de Groningers op gelijke hoogte als Redouan El Yaakoubi een overtreding maakt in het strafschopgebied op Michael de Leeuw en Pol van Boekel wijst naar de stip. Mo el Hankouri ontfermt zich over de bal en schiet hard en laag binnen, 2-2. Een gemakkelijk gegeven penalty. Drie minuten extra tijd komt er bij en kan het daar nog in gebeuren dat we een verlening ontlopen. In de laatste seconden gaan de Groningers nog bijna met de volle buit naar huis in de reguliere speeltijd als vanuit een corner de bal voor de voeten valt van Bjorn Meijer en die haalt uit maar raakt de bal niet echt lekker maar de bal beland voor de voeten van Jørgen Strand Larsen en die kan nog schieten maar schiet op tegen het been van de keeper en zo gaan we minimaal 30 minuten extra krijgen.

Cyriel Ngonge gaat dan eruit en voor hem in de plaats komt Daniel van Kaam. Kan FC Groningen het in deze verlening afmaken of krijgen we nog strafschoppen.

De bedoeling van FC Groningen is duidelijk, proberen te beslissen in de verlening. Mo el Hankouri gaat er weer eens vandoor aan de rechterklant en komt met een voorzet die Jørgen Strand Larsen net niet kan binnentikken.

In de laatste minuut probeert Thijs Dallinga een strafschop te versieren als hij een licht tikje krijgt van Bjorn Meijer en hij krijgt geen strafschop maar een gele kaart voor het commentaar op de leiding. De rust is dan aangebroken en dan nog 15 minuten en anders …………………..

In de 110e minuut brengt Neraysho Kasanwirjo de bal in de “16” en Michael de Leeuw ontvangt en schiet, maar op de voet van de keeper en een minuut later is het dan wel raak als Tomas Suslov aan de rechterkant en een paar man uitspeelt en bijna vanaf de achterlijn de bal terug legt op Jørgen Strand Larsen en die tikt de 2-3 binnen en een paar minuten later is het wederom Jørgen Strand Larsen die de 2-4 maakt als hij een combinatie aangaat met Michael de Leeuw en dan twijfelt Stijn van Gassel en liggend op de grond maakt Jørgen Strand Lasrsen de goal. Een curieuze goal maar die tellen ook. de goal.

Direct daarna wisselt Excelsior en komen Modeste Duku en Raphael Eyongo nog voor Reuven Niemeijder en Abdallah Aberkane maar helpen doet het niets meer. De vanavond onzichtbare Thijs Dallinga schiet nog een keer in het zijnet maar dan houd het ook op en gaat FC Groningen, weliswaar heel moeizaam, door naar de laatste 16 van het KNVB bekertoernooi.