Fan van F.C. Groningen
Nieuws

FC Groningen en gemeente presenteren plan van aanpak qua veiligheid

FC Groningen en de gemeente Groningen hebben een Plan van Aanpak (PvA) opgesteld voor de veiligheid rondom wedstrijden van de Trots van het Noorden. Door middel van de uitvoering van dit plan denken club en gemeente de veiligheidsorganisatie van FC Groningen sterk te verbeteren en de veiligheid in en rond Euroborg te kunnen waarborgen, waardoor het stadionbezoek voor alle supporters zowel veilig als gastvrij en sfeervol is. De uitkomsten van het onafhankelijk veiligheidsonderzoek, dat recent in opdracht van club en gemeente is gehouden, zijn leidend geweest voor het PvA.

In het Plan van Aanpak wordt concreet invulling gegeven aan een aantal suggesties en aanbevelingen, die de experts van het onafhankelijke bureau CrowdProfessionals hebben gedaan ter verbetering van de veiligheidsorganisatie bij FC Groningen. Sinds de oplevering van het rapport hebben FC Groningen en de gemeente intensief samengewerkt aan dit plan. Het uitgangspunt is dat alle aanbevelingen die in het rapport zijn opgenomen, worden overgenomen. In het PvA wordt beschreven op welke wijze dit plaatsvindt en op welke termijn dat gerealiseerd zal worden.

Een aantal aanbevelingen vraagt nog nader onderzoek, bijvoorbeeld omdat hiervoor een verbouwing in het stadion noodzakelijk is. In dat geval beschrijft het PvA op welke termijn daarover een definitief besluit wordt genomen. Vooruitlopend op de aanbevelingen heeft FC Groningen al een aantal (aanvullende) maatregelen getroffen die sfeerverhogend zullen gaan werken en daarmee invloed hebben op de beleving en veiligheid in en rondom Euroborg. Deze verbeteringen zijn ook opgenomen in dit plan.

Een belangrijk punt dat in het PvA staat beschreven, is een scheiding van de eerste en tweede ring op de Noordtribune. Deze sectorscheiding is vanaf het seizoen 2024/2025 een voorwaarde voor de licentieverstrekking door de KNVB. FC Groningen gaat samen met de supporters kijken naar de beste invulling voor deze sectorscheiding. Dit doet de club middels gesprekken in een hiervoor op te richten werkroep met afvaardigingen van supporters en een enquête onder alle seizoenkaarthouders op de Noordtribune. Dat deze scheiding er sowieso komt, staat vast. De ambitie is dit in de winterstop van dit seizoen te realiseren, maar dit hangt mede af van de (financiële) haalbaarheid.

Op de eerste ring wil FC Groningen overgaan naar ‘safe standing’, dus een staantribune die voldoet aan de veiligheidsvoorschriften om in de toekomst staand de wedstrijden te kunnen volgen.

De tweede ring van de Noordtribune is – zoals gesteld in de licentievoorwaarden – met zitplaatsen. Hiervoor dienen voorzieningen te worden gerealiseerd, zoals horeca en toiletgroepen. Voor beide ingrepen zijn verbouwingen nodig, met een bijbehorend kostenplaatje.

In het PvA is afgesproken dat bij de start van het nieuwe seizoen, op vrijdag 11 augustus aanstaande, de trappen op de tribunes in Euroborg toegankelijk dienen te blijven. Hiervoor zullen stewards zichtbaar worden ingezet. Tevens beperkt het vrijhouden van de trappen de risico’s op te hoge publieksdichtheid op de eerste ring van de Noordtribune, waardoor een mogelijk optreden van de veiligheidsorganisatie van FC Groningen wordt bemoeilijkt.

Met de vaststelling van dit Plan van Aanpak en het realiseren ervan, richten FC Groningen en de gemeente Groningen zich op de toekomst. Dat geldt ook voor het Openbaar Ministerie en de politie, die als cruciale ketenpartners nauw betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van dit plan. De twee genoemde wijzigingen, plus het implementeren van de overige aanbevelingen in het rapport, zijn de eerste stappen die dienen te leiden tot een optimalisering van het veilig en gastvrij bezoeken van wedstrijden van FC Groningen in Euroborg.

Eerder communiceerde FC Groningen al dat de huisregels van de club voor het seizoen 2023/2024 zijn aangescherpt. De club heeft dit gedaan om de dadergerichte aanpak in het geval van incidenten in het stadion kracht bij te zetten. Daarnaast is er onder meer geïnvesteerd in betere veiligheidscamera’s en portofoons.

Het volledige Plan van Aanpak van club en gemeente is hier te lezen.

Bron: FC Groningen