Fan van F.C. Groningen
Nieuws

FC Groningen en SC Heerenveen houden elkaar in evenwicht, 1-1

Voor de 33ste keer troffen FC Groningen en SC Heerenveen elkaar vandaag. 5x Daarvan was nog in de toenmalige Eerste divisie maar vanaf 1991 altijd in de eredivisie. Wel frappant dat beide ploegen elkaar nooit in de bekercompetitie troffen of in de nacompetitie. FC Groningen won van die 33 wedstrijden er 12 van en de tegenstander 10. Voorafgaand aan de wedstrijd is bij d ekenners Heerenveen favoriet voor deze wedstrijd en dat lijkt logisch omdat FC Groningen toch een aardig jasje heeft uitgedaan met het vertrek van Azor Matusiwa, Gabriel Gudmundsson en Achmed el Messaoudi,

Danny Buijs en zijn staf zetten vandaag de volgende 11 namen op het wedstrijdformulier.

Peter Leeuwenburgh

Mo el Hankouri. Mike te Wierik, Neraysho Kasanwirjo, Bjorn Meijer

Laros Duarte, Marin Sverko

Cyril Ngonge, Tomas Suslov, Patrick Joosten

Michael de Leeuw

Wissels: Jan Hoekstra, Jan de Boer, Damil Dankerlui, Daleho Irandust, Michael de Leeuw, Bart van Hintum, Paulos Abraham, Romano Postema, Daniel van Kaam, Yahya Kalley

Jørgen Strand Larsen zou beginnen in de basis i.p.v. Michael de Leeuw maar hij is ziekjes en Wessel Dammers heeft blijkbaar toch teveel last van zijn opgelopen blessure afgelopen donderdag op de training.

Opvallend natuurlijk het basis debuut van de 18 jarige Bjorn Meijer. Afkomstig van vv Helpman maar sinds 2014 actief in de jeugdopleiding van FC Groningen. Ook de van Sparta overgekomen Laros Duarte maakt zijn debuut voor FC Groningen in de competitie.

SC Heerenveen deed het met de volgende 11 namen: Mulder, van Ewijk, van Beek, Dresevic, Woudenberg, Madsen, Halilovoc, J. Veerman, Nygren, H. Veerman, de Jong

Wissels: Mous, Bekkerma, van Ottele, Akujobi, Hajal, Ras, Bakker, Nunumete, Stevanovic, van der Heide, Shopov.

Bij SC Heerenveen een opvallende naam in de persoon van Nick Bakker. Opgeleid bij FC Groningen, debuut gemaakt in het eerste van de FC, daarna gespeeld bij FC Emmen en nu dus zijn 3e noordelijke club.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsechter Rob Dieperink. Om 14.31 gaf hij het sein voor de aftrap en SC Heerenveen mocht de wedstrijd beginnen. We zijn erg benieuwd hoe FC Groningen Joey Veerman onschadelijk kan maken want dat is toch de man waar veel omdraait bij de Friezen.

In de 8e minuut een aanval van Heerenveen en de andere Veerman (Henk) draaide zich vrij in de 16 en schoot net naast.

In de 18e minuut komt Heerenveen verdiend op voorsprong. Balverlies van Tomas Suslov op het middenveld was de aanleiding van deze goal want daarna ging Heerenveen er met 5 tegen 3 vandoor richting de Groningse goal en na een paar mensen in balbezit kwam de bal na een pass van Joey Veerman bij Halilovic en die schoot en via de kleine teen van Mo el Hankouri de bal binnen. Pech voor de nieuwe aanvoerder van de FC en geluk voor de Friezen, 0-1.

Heerenveen dat gevaarlijk blijft vooral met passen waar men een paar linies over slaan en de ballen achter de Groningse defensie komen en dat sticht men direct gevaar.

In de 27ste minuut krijgt FC Groningen een corner en via via komt de bal bij Mo el Hankouri die de bal hoog over schiet. Het eerste echte wapenfeit van FC Groningen.

De eerste half uur controleert Heerenveen moeiteloos de wedstrijd en zorgen voor meer dreiging  en weten de Groningers zich geen raad hoe ze dit Heerenveen moeten aanpakken. Werk aan de winkel. FC Groningen probeert het in de laatste minuten van de eerste helft nog wel maar veel gevaar levert het niet op. De eerste gele kaart in de wedstrijd komt in de 44e minuut en is voor Madsen van Heerenveen na een overtreding op Michael de Leeuw.  Gescoord werd er niet meer dus gingen we rusten met 0-1.

Direct na rust kwamen Bart van Hintum, Daleho Irandust en Romano Postema in het veld. Zij vervingen Meijer, Sverko en Michael de Leeuw. Irandust liet zich na ruim een minuut spelen direct gelden. De nummer 10 van de FC stak met een bekeken bal spits Cyril Ngonge weg die de verre hoek zocht en de paal raakte. De druk van de FC hield aan in de beginfase van de tweede helft waardoor het onder meer gevaarlijk werd via een aanvallende actie van Van Hintum, een kopbal van Ngonge en een scherpe voorzet van El Hankouri.

De energie kon de FC – gedragen door de steun van het publiek – lange tijd in de tweede helft vasthouden. Groningen was meerdere malen via de zijkant gevaarlijk en werd twintig minuten voor tijd beloond. Cyril Ngonge kopte uit een hoekschop van Suslov keihard raak, 1-1. Vanaf dat moment ging de thuisploeg vol voor de drie punten. Aangejaagd door 15.000 toeschouwers en een uitverkocht Euroborg streed de ploeg van Danny Buijs voor iedere meter.

FC Groningen eindigde de wedstrijd met tien man nadat Mike te Wierik in de slotfase zijn tweede gele kaart ontving. Direct op dat moment raakte sc Heerenveen de paal uit een vrije trap. De numerieke minderheid belette de Trots van het Noorden niet om vol voor de overwinning te gaan. Daar was de FC dichtbij. Met een knappe actie van invaller Paulos Abraham aan de zijlijn omspeelde hij zijn tegenstander, zette de bal laag voor, maar spits Postema kon zijn voet net niet voldoende achter de bal krijgen. Aanvallende intenties, strijdlust, veel energie en de steun van het publiek, het was een enerverende Derby van het Noorden: eindstand 1-1.