Fan van F.C. Groningen
Nieuws

FC Groningen houd de schade enigszins beperkt in Amsterdam, 3-0 verlies tegen Ajax.

Op deze zaterdagavond ging FC Groningen op bezoek bij de ploeg in vorm Ajax. De laatste 13 wedstrijden die FC Groningen in Amsterdam speelden werd verloren. In de Johan Cruijff Arena werd nog nooit gewonnen door de Groningers. Eén keer een gelijkspel was het enige resultaat, in 2007 werd er met 2-2 gelijkgespeeld. De beide Groningse treffers kwamen toen op naam van Marcus Berg. We zullen zien of de FC nu een resultaat kan halen tegen het ijzersterke Ajax. Ajax dat in de laatste 3 wedstrijd achter elkaar 5x, 5x en 9x scoort.

Danny Buijs moest door blessures weer schuiven in zijn elftal;l en de grootste tegenvaller was wel voor Mike te Wierik. Zijn onterecht gegeven rode kaart tegen Vitesse werd kwijtgescholden maar nu heeft hij een blessure aan de hak en kon vrijdag nog niet normaal lopen. De opstelling was vandaag als volgt:

                                                          Peter Leeuwenburgh
Mo el Hankouri, Wessel Dammers, Neraysho Kasanwirjo, Marin Sverko, Yahya Kalley
                                                  Damil Dankerlui, Tomas Suslov

                                  Cyril Ngonge, Jørgen Strand Larsen, Paulos Abraham

Wissels zijn : Jan Hoekstra, Patrick Joosten, Bjorn Meijer, Romano Postema, Daleho Irandust, Michael de Leeuw, Elias Olsson en Jan de Boer.

 

Ajax trainer Erik ten Hag bracht de volgende elf op het veld:

Remco Pasveer, Jurriën Timber, Edson Alvarez, Ryan Gravenberch, Dusan Tadic, Anthony, Noussair Mazraoui, Daley Blind, Lisandro Martinez, Sebastian Haller, Steven Berghuis

Wissels: Jay Gorter, Charlie Setford, Perr Schuurs, Davy Klaassen, David Neres, Danilo, Devyne Rensch, Zakaria Labyad, Mohamed Kudus, Kenneth Taylor, Nicolas Tagliafico, Mohammed Daramy

Pikant detail is vanavond de scheidsrechter. De man die de afgelopen woensdag als VAR scheidsrechter Allard Lindhout er op attendeerde dat de overtreding van Mike te Wierik een rode kaart moest zijn en Mike te Wierik kreeg dus een rode kaart en die zelfde man is vanavond de leidsman, Pol van Boekel. Velen verwachten een grote uitslag vanavond dus we zullen zien hoe het gaat. Ajax trainer Erik ten Hag roemde voor de wedstrijd de Groningse defensie omdat je tegen FC Groningen heel moeilijk kansen creëert zei hij. Vanavond zullen we zien of hij gelijk heeft.

Dat Ajax het initiatief neemt in de wedstrijd neemt zal niemand verbazen maar in de 8ste minuut komt FC Groningen eruit en kan Damil Dankerlui schieten vanaf een meter of 20 maar de bal wordt aangeraakt door een Ajax been en gaat de bal naast.

In de 12e minuut gaat Mazzraoui het strafschopgebied binnen en laat Marin Sverko de hielen zien maar die snelt terug en verdedigd prima, al doet Mazzraoui wel net of hij aangetikt werd maar dat was absoluut niet waar. Ook Pol van Boekel trapte er niet in want stond er bovenop.

In minuut 17 het eerste dreigende moment van Amsterdamse zijde als Dusan Tadic de bal vanaf links voorgeeft en Anthony kan koppen maar zijn kopbal gaat over. Direct daarna gaat Daley Blind in de fout en kan Mo el Hankouri naar het doel stormen maar Blind weet hem te achterhalen en met een perfecte sliding ontneemt hij Mo de bal. De druk van Ajax wordt langzaam iets groter en moet Neraysho Kasanwirjo een keer handelend optreden als Haller hem bijna uitspeelt en gaat schieten maar de bal wordt geblokt door “Nana”zoals ze Kasanwirjo noemen. Direct daarna staat Damil Dankerlui in de weg bij een Ajax aanval en heeft de bal onderschept en geeft die direct mee aan Mo el Hankouri die de bal direct voorgeeft en Jørgen Strand Larsen een teenlengte tekort komt om de scoren. In de 30ste minuut laat keeper Peter Leeuwenburgh de bal vallen en de bal stuit niet terug in zijn handen en hij raapt de bal weer op en dat mag niet. Een vrije trap op ongeveer 15 meter van de goal is het gevolg. Dusan Tadic mag een vrij trap nemen en de bal gaat in de muur en zo is het gevaar geweken.

In de 35ste minuut krijgt Ajax een corner die door Jørgen Strand Larsen weggekopt wordt en de bal komt voor de voeten van Daley Blind die ineens uithaalt en Peter Leeuwenburgh de bal wegstopte precies voor Dusan Tadic die kan binnenkoppen maar de bal over komt. De grootste kans voor Ajax tot op dat moment. Twee minuten later een voorzet van Dusan Tadic die Sebastiaan Haller kan intikken maar hij vergeet de bal te raken. Even later krijgt Tomas Suslov een gele kaart na een pittige overtreding.

In de 40ste minuut krijgt Ajax een vrije trap na een overtreding van Marin Sverko op Anthony en Daley Blind geeft de bal voor maar die werkt Peter Leeuwenburgh weg voor de voeten van Steven Berghuis die de bal weer voorgeeft en het hoofd vind van Edson Alvarez die de bal in de hoek kopt en zo staat het 1-0. Op slag van rust weer een grote kans voor Ajax als Anthony de bal vanaf rechts voorgeeft en Sebastiaan Haller kan koppen, omdat Peter Leeuwenburgh verkeerd zit, maar Haller kopt de bal over. Dat was tevens de laatste kans en gaan we met een 1-0 ruststand rusten.

Twee ongewijzigde teams beginnen aan de 2e helft en direct krijgt Ajax weer een kans na slecht verdedigen aan Groningse zijde als Dusan Tadic een ingooi snel neemt en de bal op Steven Berghuis gooit en die geeft de bal voor op een vrijstaande Sebastiaan Haller en die moet de 2-0 inkoppen maar kopt de bal via de grond over.

Ajax zet FC Groningen direct weer onder druk en het wachten is eigenlijk op de 2e Amsterdamse treffer. En die komt in de 57ste minuut als Anthony vanaf rechts na een pass van Berghuis naar binnen trekt en de bal binnenschiet bij de 2e paal, 2-0. Peter Leeuwenburgh raakt de bal nog iets maar kan de bal niet keren.

Direct daarna wisselt Danny Buijs drie keer en komen Michael de Leeuw, Patrick Joosten en Romano Postema binnen de lijnen en gaan Jørgen Strand Larsen, Cyril Ngonge en Paulos Abraham eruit.

In de 61ste minuut staat de Groningse goalie op zijn post als Dusan Tadic vrij kan inschieten.

Een paar minuten later gaan bij Ajax Sebastiaan Haller en Anthony eruit en komen David Neres en Mohammed Daramy voor hun in de ploeg en direct wisselt FC Groningen Yahya Kalley en komt Bjorn Meijer hem vervangen.

Ajax krijgt in de 75ste minuut weer een grote kans op weer een goal als Dusan Tadic op de keeper afgaat en schiet maar Peter Leeuwenburgh stop de bal en die komt voor de voeten van  Noussair Mazraoui en die kan de hoek uitzoeken maar schiet naast. Bij Akax komen dan Davy Klaassen en Mohamed Kudus in de ploeg en gaan Steven Berghuis en Ryan Gravenberch eruit.

Ajax komt in de 81ste minuut op 3-0 als Lisandro Martinez een lange pass geeft achter de Groningse defensie en Noussair Mazraoui de bal in één keer neemt en de bal zo binnenschiet, 3-0. Direct daarna gaan bij FC Groningen Marin Sverko naar de kant en komt Daleho Irandust in de ploeg en bij Ajax komt Nicolas Tagliafico voor Daley Blind. Dan zijn alle wissels gebruikt door beide trainers.

In de 88ste minuut begaat Tomas Suslov een overtreding op Kudus, een overtreding die misschien wel geel waard was want het was een veelbelovende aanval onderbreken en je zag Pol van Boekel ook kijken maar hij gaf hem toch niet. In de 90ste minuut red Peter Leeuwenburgh de 4-0 als hij ineens oog in oog staat met Mohammed Daramy maar de bal prima stopt als Daramy schiet en zo blijft de schade beperkt tot 3. Als de Amsterdammers de kansen die het krijgt benut was er een grote uitslag gehaald vanavond. Gelukkig is dat niet gebeurt.

FC Groningen dat in de 2e helft geen kans of mogelijkheid heeft gecreëerd, of het moet een kopballetje van Bjorn Meijer zijn die hoog over gaat, en alleen geprobeerd heeft het spel van Ajax te ontregelen en daar is niks mee. Beter dan zoals SC Cambuur onlangs gewoon met Ajax meevoetballen en dan 9 goals om de oren te krijgen. FC Groningen moet deze wedstrijd zo snel mogelijk vergeten en op naar vrijdagavond als in Euroborg FC Twente te gast is.