FC Groningen laat twee punten liggen in Heerenveen na opmerkelijke wissels.

Voor de 29ste keer in de eredivisie treffen SC Heerenveen en FC Groningen elkaar in het Abe Lenstra Stadion. Van te voren is er veel te doen geweest over de wedstrijd i.v.m. de belachelijke beslissing van de Heerenveense burgervader maar vandaag is het tijd voor belangrijkere zaken, de wedstrijd. In 2016 wonnen de Groningers voor het laatst in Heerenveen en daarna volgden vijf gelijke spelen en de laatste editie wonnen de Friezen.

FC Groningen trad vandaag aan met twee nieuwe spelers die de afgelopen week zijn gekomen nl. Johan Hove en Mads Bech en bij de thuisploeg zat verassend topscorer Sydney van Hooijdonk op de bank.

In de 5e minuut komt de thuisploeg op voorsprong als Andries Noppert de bal heel ver speelt en Thijmen Blokzijl de bal helemaal verkeerd inschat en de bal over zich heen laat stuiten en dan is Amin Sarr er als de kippen bij om de uitgekomen Michael Verrips te passeren en de bal in het lege doel te schuiven. Wat een begin van de wedstrijd. Slecht voorteken voor de bezoekers want zij wisten nog geen punt te pakken dit seizoen na een achterstand.

SC Heerenveen neemt dan het initiatief in de wedstrijd en de Groningers hebben moeite met het hoge druk zetten van Heerenveen. In de 163e minuut komt de thuisploeg er weer door en kan Pelle van Amersfoort uithalen maar dan is Thijmen Blokzijl attent en blokt het schot en even later probeert dezelfde van Amersfoort met een listig schotje de Groningse goalie te verrassen maar die staat dat niet toe. Aanvallend weten de Groningers in het eerste kwart niets te creëren. Een echte derby is het dan ook nog niet want veel gebeurt er niet.

De beste aanval van FC Groningen zien we pas in de 39ste minuut als John Hove in de 16 meter komt en kan schieten maar het schot wordt aangeraakt en zo gaat het naast. Het levert FC Groningen een corner op die dramatisch genomen wordt door Isac Määtä maar hij krijgt de bal terug en kan hem weer inspelen en via een kluts komt de bal voor de voeten van Ricardo Pepi en die wil schieten maar raakt de bal helemaal verkeerd maar de bal valt goed voor de voeten van Florian Krüger en die kan de 1-1 binnen prikken. Deze goal komt echt uit de lucht vallen maar niemand uit het Groninger kamp maalt daarom. Met deze 1-1 stand gaan beide ploegen naar de kleedkamer.

De eerste teken van leven in de tweede helft is van de thuisploeg als een voorzet van links bij Milan van Ewijk komt en die probeert Michael Verrips in de korte hoek te verrassen maar de Groningse goalie is attent en uit de hoekschip kopt Pawel Bochniewicz naast.

In de 56ste minuut moet Andries Noppert redding brengen op een prima schot van Tomáš Suslov nadat nieuweling Mads Bech zijn specialiteit gebruikt, een hele verre ingooi wat voor gevaar zorgt. Dit kan ene extra wapen zijn in het Groningse aanvalspel.

Rond het uur is de thuisploeg weer gevaarlijk na een voorzet van links als Pelle van Amersfoort de bal ineens uit de lucht neemt maat Mads Bech kan het schot blokken. Er zit wel meer leven in de tweede helft.

Gevaar voor de Friezer goal in de 71ste minuut als Ragnar Oratmangoen zo maar vanaf eigen helft door kan lopen en dan de bal achter de defensie speelt op Florian Krüger maar er zit net een dikke teen van een Heerenvener tussen anders had hij vrij voor Noppert gestaan en even later is het dezelfde Ragnar Oratmangoen die net niet Ricardo Pepi kan bereiken. FC Groningen zet dan een beetje aan in deze fase en daar heeft de thuisploeg wel moeite mee.

Via schoten van Thom Haye en Sydney van Hooijndonk probeert de thuisploeg Groningen goalie Michael Verrips te verrassen maar de goalie houd stand. Tot de 81ste minuut want dan is het de thuisploeg die weer op voorsprong komt als vanuit een corner Pelle van Amersfoort geheel vrijstaand de 2-1 in kan koppen. In de daarop volgende aanval staat het dan 3-1 als Mats Köhlert op links er doorgaat en de bal keuring voor geeft op Amin Sarr, die sneller is als Mads Bech,  en die tikt de 3-1 binnen. Waarom wisselt FC Groningen twee verdedigers, want het stond verdedigend goed, en direct na die wissels krijgen ze binnen een minuut twee goals om de oren. Opmerkelijke wissels aan Groningse zijde.  In blessuretijd moet Michael Verrips nog een keer gestrekt na een pegel van Milan van Ewijk. Dat was ook het laatste en zo blijft het bij 3-1 na het opmerkelijke einde van de wedstrijd van FC Groningen met die wissels.

SC Heerenveen: Andries Noppert, Milan van Ewijk, Joost van Aken, Pawel Bochniewicz, Mats Köhlert, Thom Haye, Simon Olsson (Sydney van Hooijdonk), Anas Tahiri (Timo Zaal), Pelle van Amersfoort, Amin Sarr (Alex Timossi Andersson), Antoine Colassin (Tobor Halilović)

Fc Groningen: Michael Verrips, Liam van Gelderen (Damil Dankerlui), Thijmen Blokzijl (Mike te Wierik), Radinio Balker, Mads Bech , Ragnar Oratmangoen, Johan Hove (Tomáš Suslov), Luciano Valente (Aimar Sher), Isac Määtä, Florian Krüger, Ricaqrdo Pepi

Gele kaart FC Groningen: Liam van Gelderen, Mads Bech, Tomáš Suslov

Scheidsrechter: Allard Lindhout