Fan van F.C. Groningen
Nieuws

FC Groningen loopt rood aan tegen Vitesse

Hedenavond de 6e wedstrijd alweer in de competitie van het seizoen 2021/2022. Het altijd lastige Vitesse was de tegenstander in De Euroborg, een club met grote ambities. Vitesse dat 1 puntje meer had dan FC Groningen tot vanavond. 38 keer troffen beide teams elkaar in Groningen en de balans was nog in het voordeel van FC Groningen want 18 x zegevierde men.

Er werd 11x gelijk gespeeld en 9x wist Vitesse in Groningen te winnen. De laatste keer was al even geleden, in 2016 wisten de Arnhemmers te winnen met 0-3.

Peter Leeuwenburgh

Mo el Hankouri, Mike te Wierik, Neraysho Kasanwirjo, Bart van Hintum

Wessel Dammers, Daniel van Kaam

Cyril Ngonge, Daleho Irandust. Tomas Suslov

Jørgen Strand Larsen

Wissels: Jan de Boer, Owen van der Vlag, Damil Dankerlui, Michael de Leeuw, Patrick Joosten, Yahya Kalley, Paulos Abraham, Miran Sverko, Roman Postema, Bjorn Meijer

Trainer Thomas Letsch zette de volgende namen op het wedstrijdformulier:

Schubert, Dasa, Rasmussen, Openda, Tronstad, Bazoer, Frederiksen, Hăjek, Gboho, Bero, Wittek.

Wissels: Houwen, Darfalou, Tannane, Oroz, von Moos, Domgjoni, Yapi, Buitink, Vroegh, Cornelisse, Huisman, Manhoef.

De trainer van Vitesse heeft spelers genoeg mee want kan 2 elftallen opstellen als hij wil.

Met in het achterhoofd de 2 voorgaande wedstrijden waar de FC hele slechte eerste helften speelde was men benieuwd wat men vanavond gaat brengen. Scheidsrechter Allard Lindhout floot om 1 minuut over 8 en Vitesse mocht de wedstrijd in gang zetten.

De eerste dreiging in de wedstrijd was voor de gasten want binnen 3 minuten kregen ze 2 corners te nemen en uit de laatste kopte Rasmussen de bal over.

Verder gebeurde er in het eerste kwartier niet veel. Een keer kon FC Groningen dreigend worden maar Cyril Ngonge gaf de bal te laat mee aan de meegekomen Mo el Hankouri en zo eindigde deze aanval maar nog geen minuut later speelde Tomas Suslov dezelfde Cyril Ngonge aan en die speelde zijn man uit en schoot hij op de buitenkant van de paal. In de 21ste minuut weer een aanval van FC Groningen en gaf Cyril Ngonge een mooie steekpass achter de Vitesse verdediging en stond Jørgen Strand Larsen vrij voor de keeper en hij wilde de bal stiften maar zijn stift was te kort en kon de keeper de bal makkelijk vangen.

Opvallend was dat er best wel enkele geniepige overtredingen te zien waren en vooral van Arnhemse kant. Tomas Suslov was al een paar keer het slachtoffer. Wessel Dammers ging in de 25ste minuut in de fout na een veel te hoog been en de sporen waren duidelijk te zien op de arm van Bero, sporen van noppen wel te verstaan.

Een enorme kans weer voor FC Groningen in de 28ste minuut, een hele verre inworp van Bart van Hintum tot op de penaltystip werd slecht weggewerkt door de keeper van Vitesse en de bal viel voor de voeten van Cyril Ngonge en die had vrije schietkans maar schoot hoog over.

In minuut 35 werd scheidsrechter Lindhout naar de zijkant geroepen door de VAR Pol van Boekel en er werd besloten dat Mike te Wierik een zwaar gestrafte rode kaart gaf en stond FC Groningen weer met 10 man. Mike zou een overtreding hebben begaan op Openda en dat was heel zwaar gestraft. Mike gleed door en raakte daardoor wel de voet van Openda maar er zat totaal geen opzet bij dus onterechte rode kaart.

In minuut 47, 5 minuten extra tijd, een prima actie van Jørgen Strand Larsen als hij de bal aanneemt in de lucht en over een centrale verdediger wipt en ineens uithaalt en de bal net over de goal gaat en in de tegenaanval staat het 0-1 als via een klutsmoment de bal voor de voeten van Gboho komt en die wegdraait van Bart van Hintum en van een meter of 11 de 0-1 binnenschiet. Nog geen minuut later komt FC Groningen zelfs met 9 man te staan als Daniel van Kaam net voor de 16 meter valt en de bal met zijn handen wegslaat en dat is dus een oliedomme actie van Daniel van Kaam en zullen de Groningers de 2e helft dus met 9 man moeten volbrengen. Dat was het laatste van de 1e helft en liep Danny Buijs het veld in om iets te zeggen tegen de scheidsrechter en dat moet hij natuurlijk niet doen maar wel begrijpelijk. En zo ineens gaat de keeper van Vitesse naar de grond en hij is geraakt door iets uit het Groningse publiek, het lijkt op een glas bier op zijn hoofd, men zegt een leeg glas maar dan nog. De keeper blijft wel heel lang liggen en wordt verzorgd en Danny Buijs komt dan ook het veld weer op om de mensen tot rust te manen. Vitesse spelers spreken Buijs ook aan op het gedrag van de Groningse mensen, want fans kun je dit niet noemen. De wedstrijd wordt zo wie zo een half uur uitgesteld. Danny Buijs en Wouter Gudde gaan ook het gesprek met de mensen op de tribune aan en aan de andere kant rennen twee malloten het veld op. Waar is het Gronings publiek mee bezig?

Ruststand dus 0-1.

De spelers van FC Groningen komen dan na een tijdje weer het veld op voor een warm up maar de spelers van Vitesse blijven nog binnen en direct komt er weer een malloot het veld op, alleen in boxer. Dat komen ook de spelers van Vitesse het veld op en worden begroet met een fluitconcert, niet nodig.

Marin Sverko komt dan in de ploeg voor de heel tegenvallende Daleho Irandust en bij Vitesse komt Oussama Tannane in de ploeg voor Tronstad.

FC Groningen probeert er nog iets van te maken en Cyril Ngonge schiet in de 50ste minuut maar eens op doel maar niet hard genoeg. In minuut 58 een pittige overtreding van Bero op Jørgen Strand Larsen en Bero heeft al een gele kaart en de spelers van FC Groningen vragen direct of dit ook geen gele kaart is. Het was in ieder geval op het randje.

Direct daarna krijgt Tannane wel een gele kaart na weer een pittige overtreding op Tomas Suslov, een onbesuisde overtreding mag je wel zeggen. Te vergelijken met de overtreding van Mike te Wierik? Dan brengt Vitesse trainer Letsch Vroegh voor Bero, een logische wissel.

Michael de Leeuw en Romano Postema mogen het veld betreden en Cyril Ngonge en Jørgen Strand Larsen gaan naar de kant. Nog een moment voor FC Groningen als Mo el Hankouri een bal onderschept en een lange run aangaat die leid tot bijna in de 16 meter van de tegenstander en hij op het laatste moment de bal net niet genoeg vaart mee kan geven naar Tomas Suslov anders had die in kansrijke positie gestaan. Vitesse staat met 2 man meer op het veld maar dat is absoluut niet te zien.

Vitesse plaatst dan ook een dubbele wissel en komt Huisman voor Gboho en Darfalou komt voor Openda.  Het einde van de wedstrijd nadert en FC Groningen houd prima stand met 2 man minder en Vitesse bakt er in de 2e helft niet veel van ondanks de numerieke meerderheid.

FC Groningen wist zich met 2 man minder niet veel grote kansen creëren, wat logisch is maar ze proberen het wel. Danny Buijs brengt nog Paulos Abraham en Damil Dankerlui voor Bart van Hintum. Bij Vitesse gaat Bazoer naar de kant en komt Oroz erin.

FC Groningen speelt gewoon alles of niets en gaat echt voor de 1-1 en in de 3e minuut van de blessuretijd krijgen ze nog een vrije trap net voor de achterlijk na een overtreding op Kasanwirjo en dat resulteert nog in een gele kaart voor Rasmussen en een speler van Vitesse die het Groningse publiek uitdaagt en het gevolg is weer vele plastic glazen op het veld. In de allerlaatse minuut krijgt FC Groningen nog een vrije trap maar daar komt ook niks uit en dan fluit de scheids voor het eindsignaal en zo blijft het 0-1.  Met veel hartstocht probeerden de Groningers nog een resultaat te halen maar helaas. En dan laten de Groningse fans zich van een geweldige kant zien als men een spandoek tevoorschijn halen met de tekst Chloé geeft nooit op. Dat heeft natuurlijk te maken met de ziekte van de dochter van Bart van Hintum die heel emotioneel het spandoek bekijkt. Iedereen weet inmiddels van de ziekte van de dochter van Bart en Michelle van Hintum. Een prachtig gebaar na een gedenkwaardige avond.