FC Groningen neemt de 3 punten mee uit Sittard.

Voor de 20ste keer in de eredivisie moest FC Groningen aantreden tegen Fortuna Sittard. De verste uitwedstrijd voor de FC en daarom was de ploeg op vrijdagmiddag al richting Sittard gereden om zich goed voor te bereiden op deze wedstrijd. Van de voorgaande 19 competitie ontmoetingen hadden beide ploegen bijna een abonnement op een gelijkspel want van de 19 wedstrijden werd er 12x gelijk gespeeld. FC Groningen wist daar 3 wedstrijden van te winnen en verloor er dus 4. De eerste winst voor de FC was op 5 april 1997, het werd toen 0-2 door doelpunten van Pieter Huistra en Magno Mocelin. Er waren ook ontmoetingen in de nacompetitie (1x) en beker (3x) en in de Eerste divisie (6x) tussen beide ploegen. Bij FC Groningen ontbrak zo wie zo Tomas Suslov door een schorsing en Michael de Leeuw en Damil Dankerlui waren ook niet fit genoeg om te spelen.

Fortuna Sittard trainer Sjors Ultee kwam met de volgende basis:

Yanick van Osch

Mickaël Tirpan, Martin Angha, Roel Janssen, George Cox

Tesfaldet Tekie, Ben Rienstra, Arianit Ferati

Mats Seuntjens, Tijjani Noslin en Zian Flemming

Wissels: Ruben van Kouwen, Tom Hendriks, Deroy Duarte, Emil Hansson, Ivo Pinto, Nigel Lonwijk, Yiğit Celtik Ryan Johansson, Bassala Sambou, Tom Hendriks, Andreas Samaris, Toshio Lake, Richie Musamba

Danny Buijs begon vandaag met deze basis:

Peter Leeuwenburgh

Neraysho Kasanwirjo, Mike te Wierik, Marin Sverko, Bart van Hintum

Wessel Dammers, Laros Duarte

Mo el Hankouri, Daleho Irandust, Cyril Ngonge

Jørgen Strand Larsen

Wissels : Jan Hoekstra, Owen van der Vlag, Patrick Joosten, Paulos Abraham, Daniel van Kaam, Romano Postema, Bjorn Meijer, Elias Olsson.

De 39 jarige uit Houten afkomstige Jeroen Manschot mocht de wedstrijd in goede banen leiden en mag om 18.46 Mo el Hankouri de wedstrijd in gang zetten.

Het eerste gevaar in de wedstrijd komt van Groningse zijde als Bart van Hintum een prima lange bal geeft die achter de defensie van Fortuna valt en precies op de veten van Jørgen Strand Larsen die in één keer uithaalt maar de bal niet vol raakt, had hij dat kunnen doen was het echt gevaarlijk geworden.

Het eerste kwartier was het duidelijk nog aftasten van beide ploegen want veel was er niet te genieten nog en was het rommelig.

FC Groningen heeft het meeste de bal maar toch is het de thuisploeg die scoort want Mats Seuntjens haalt ineens uit van een meter of 25 en Peter Leeuwenburgh is echt verrast want hij dacht dat de bal naast zou gaan meer de bal valt bij de eerste paal binnen, 1-0. Dat was in de 24ste minuut en deze goal mag de Groninger goalie zich aanrekenen.

Een paar minuten later staat het alweer gelijk als Wessel Dammers die de bal afgemeten voorgeeft op het hoofd van Cyril Ngonge die bij de 2e paal de bal binnen kopt, 1-1. De 7e goal van de topscorer van FC Groningen.

In de 31ste minuut weer een gevaarlijke aanval als Tesfaldet Tekie de bal speelt op Mats Seuntjens en die speelt Neraysho Kasanwirjo uit en haalt uit maar nu kan Peter Leeuwenburgh de inzet keren.

Zonder geluk vaart niemand wel zegt men wel eens en dat paste bij FC Groningen vanavond want men kreeg de voorsprong gelukkig in de schoot geworpen als Cyril Ngonge de bal vanaf rechts voor wil geven en dan is het George Cox die de bal raakt en zo van richting veranderd dat de bal over keeper Yanick van Osch in het doel ploft, 1-2.

Direct daarna nog een goede kans voor Fortuna als Arianit Ferati de bal vanaf links passt op Tijjani Noslin en die neemt de bal niet goed aan waardoor Peter Leeuwenburgh in kan grijpen, als Tijjani Noslin de bal goed had aangenomen dan was het een grote kans geweest.

Een wedstrijd met bar weinig kansen en toch drie doelpunten in deze eerste helft en beide ploegen gaan met de stand van 1-2 rusten.

Twee ongewijzigde ploegen begonnen aan de 2e helft en nu maar hopen op meer spektakel.

Het eerste gevaar kwam van de gasten uit het hoge noorden als Jørgen Strand Larsen de bal aangespeeld krijgt en richting de goal kan gaan en dan op het laatste de bal wil terug trekken op Daleho Irandust maar via een been van een Fortunees komt de bak bij de keeper. In de 54ste minuut weer een mogelijkheid voor FC Groningen als Bart van Hintum de bal voorgeeft en precies op de borst van Cyril Ngonge valt en die schiet dan vanuit de draai maar raakt hem niet goed en gaat de bal naast.

Een minuut later haalt Laros Duarte uit de 2e lijn uit en kan de keeper van Fortuna de bal niet klemmen en reageert Daleho Irandust heel attent en schiet de 1-3 tegen de touwen.

In de 57ste minuut wisselt Sjors Ultee en komen Deroy Duarte (ja broer van de Groninger Duarte) en Ivo Pinto voor Tijjani Noslin en Mickael Tirpan.

In de 61ste minuut zien we een gele kaart voor Roel Janssen na een smerige overtreding op Mo el Hankouri. De VAR Sander van der Eijk roept Jeroen Manschot naar de kant om te kijken of het geen rode kaart is en de scheidsrechter beskist ook dat het een rode kaart is en terecht. Een paar minuten latyer komt dan Nigel Lonwijk in de ploeg voor Arianit Ferati

In de 71ste minuut zien we weer een wissel bij de thuisploeg als de Griek Andreas Samaris, die met veel bombarie is binnen gehaald door Fortuna, in de ploeg komt voor Ben Rienstra.

De wedstrijd wordt er niet beter op en het wordt weer heel rommelig en slordig met veel foute passes van beide kanten. Danny Buijs gaat dan in de 75ste minuut wisselen en haalt Neraysho Kasanwirjo naar de kant en komt Daniel van Kaam in de ploeg. Toch apart dat men er voor kiest om Neraysho Kasanwirjo op de rechtsback positie te zetten i.p.v. de meer ervaren Mike te Wierik.

In minuut 80 komt de FC zelfs op een 1-4 voorsprong als Daleho Irandust de bal door het centrum speelt op Jørgen Strand Larsen en die schiet geheel vrijstaand de 1-4 binnen. FC Groningen is nog in heaven na de goal en zien we aan de andere kant een grote kans voor Zian Flemming maar nu is Peter Leeuwenburgh op zijn post en pareert de bal met de benen.

In de 87ste minuut gaat Danny Buis weer wisselen en komen Romano Postema en Paulos Abraham in de ploeg voor Jørgen Strand Larsen en Cyril Ngonge. Ook Bjorn Meijer stond klaar maar die moet nog even wachten blijkbaar. In de 90ste minuut mag dan Bjorn Meijer in de ploeg komen en ook Elias Olsson mag nog invallen voor Bart van Hintum en Marin Sverko. Direct daarna nog een grote kans voor Fortuna als Wessel Dammers en Peter Leeuwenburgh niet goed samenwerken en Zian Flemming de bal tegen de paal kan werken. Paulos Abraham krijgt nog een gele kaart na een overtreding van achteren op Ivo Pinto. De wedstrijd is natuurlijk al lange gelopen en toch komen er nog 4 minuten extra tijd bij, waarom doet een scheidrechter dit. Zo kan FC Groningen de wedstrijd rustig uitspelen en gaat het voor de eerste keer dit seizoen 2 wedstrijden op rij winnen en terecht winnen vandaag. Door de overwinning kunnen de mannen van Danny Buijs naar boven kijken en komen op 17 punten nu uit 14 wedstrijden en neemt men afscheid van de onderste regionen.

Op naar volgende week vrijdag als in Euroborg PEC Zwolle te gast is.