FC Groningen o18 neemt de koppositie over na winst op NEC o18

FC Groningen o18 moest vanmiddag aantreden tegen NEC Nijmegen dat uit 7 wedstrijden 7 punten had gehaald. FC Groningen deed het beter en kon bij winst zelfs de koppositie overnemen als koploper NAC punten liet liggen tegen AFC.

Trainer Paul Matthijs koos vanmiddag voor de volgende basis:

Jasper Meijster

Joop Oosterhof, Thijmen Blokzijl, Maxim Mariani, Wouter Prins

Jorg Schreuders, Jan Muller, Davind van der Werff

Lucas Gomes, Thom van Bergen, Brian Jahren

Op de bank zaten: Nathan Lesman, Roy Leicester, Mark Hoekstra, Jari Kolthof, Stijn Petiet, Sven Bouland en Mees Mink.

FC Groningen begon prima aan de wedstrijd want in minuut 3 lag de bal al in de goal. Brian Jahren gaf een prima voorzet vanaf de linkerkant en Thom van Bergen kopte de bal binnen, 1-0. Een minuut of 5 later moest NEC al een wissel toepassen want Jordy Voets viel heel ongelukkig en het bleek dat hij zijn sleutelbeen heeft gebroken.

In minuut 13 konden de Groningers weer juichen als Thijmen Blokzijl de bal teruglegt op Thom van Bergen en die schiet de bal hoog in de touwen. De 2e Groningse goal en ook zijn 2e, 2-0. Even later krijgt aanvoerder Jorg Schreuder een grote kans maar hij schiet hoog over.

Thom van Bergen maakt bijna zijn 3e als hij een voorzet krijgt van Wouter Prins en hij kopt de bal goed naar de hoek maar de Nijmeegse keeper pakt de bal prima en een aantal minuten later raakt Thom van Bergen de lat. Dat is pech hebben. NEC heeft tot dan toe niets te vertellen. Wouter Prins die veelvuldig opkomt aan de linkerkant geeft nog een prima voorzet op David van der Werff alleen zijn kopbal is iets te slap en even later krijgt dezelfde David van der Werff een goede schietkans maar de keeper is paraat. Zo is de ruststand maar 2-0 en dat mag FC Groningen zichzelf aanreken want als het 4-0 had gestaan had niemand iets kunnen zeggen, zoveel kansen hebben ze gemist.

Bij FC Groningen komt direct na rust Mees Mink in de ploeg voor Lucas Gomes. Een paar minuten na rust krijgt NEC de eerste kans in de wedstrijd maar Jasper Meijster pakt het schot van Stan van Ballegooij. De tweede helft is heel anders als de eerste want het lijkt wel of FC Groningen het wel geloofde. Er werd beduidend minder gespeeld dan in de eerste helft en zo kan NEC mee gaan doen in de wedstrijd en dat doen ze. Uit een vrije trap schiet Lucas Conen de bal op de paal en daar komen de Groningers goed weg.

Na een kwartier ongeveer krijgt FC Groningen de eerste mogelijkheid via Brian Mahren maar hij schiet over. Wat een heerlijke speler is dat toch die kleine Noor.

De eerste gele kaart is voor Maxim Mariani na een overtreding op Mick Geneste. Dan wisselt Paul Matthijs en gaat David van der Werff naar de kant en komt Nathan Lesman erin en komt Sven Bouland voor Joop Oosterhof.

Een kwartier voor het einde komt NEC terug in de wedstrijd als eerst Jasper Meijster een prachtige redding heeft op een schot van Sam Sow en hij de bal tot Hoekschop verwerkt en uit die hoekschop is het Paul Oostermeijer de aansluitingstreffer binnen.

FC Groningen krijgt ook nog wel mogelijkheden want o.a. uit een mooie steekpass van Brian Jahren krijgt Thom van Bergen een goede schietkans maar hij schiet naast. In de 85ste minuut valt dan de beslissing in de wedstrijd als Mees Mink de bal voorgeeft vanaf de rechterkant en NEC verdediger Tygo Kersten de bal van richting en met een prachtige lob zijn eigen keeper verrast, 3-1.

Paul Matthijs wisselt dan nog Brian Jahren en Wouter prins en komen Mark Hoestra en Roy Leicester nog in de ploeg maar voor de stand maakte het niks uit want het bleef bij de verdiende 3-1 zege voor FC Groningen.

De uitslagen van vandaag:

FC Groningen – NEC Nijmegen     3-1

NAC Breda – AFC                          1-1

ADO Den Haag – Vitesse               3-0

FC Twente/Heracles – FC Volendam 8-1

Door dit gelijkspel van NAC Breda is FC Groningen nu koploper. Wel op doelsaldo maar dat maakt niks uit.