FC Groningen o18 wint van de koploper met 3-0

Op deze nog mooie zaterdagmiddag traden de mannen van Paul Matthijs en Arnold Kruiswijk aan tegen de verrassende koploper in de divisie 2 net Amsterdamse AFC. De koploper had nog geen wedstrijd verloren dit seizoen dus de mannen moesten aan de bak.

Paul Matthijs koos voor de volgende basis:

Jasper Meijster

Fofin Turay, Maxim Mariani, Nikolas Talo, Wouter Prins

Jörg Schreuder, Jan Muller

Lucas Gomes, Davind van der Werff, Brian Minde Jahren

Thom van Bergen

Op de bank namen plaats: Joop Oosterhof, Nathan Lesman, Nils Eggens, Mees Mink, Stijn Petiet, Robin Kelder

Met de vermelding dat ze het o.a. moesten doen zonder jeugdinternational Thijmen Blokzijl die een blessure heeft.

De bedoeling van FC Groningen was duidelijk, direct de tegenstander onder druk zetten en van daaruit kansen bij elkaar spelen. De eerste mogelijkheid was dan ook voor FC Groningen als Thom van Bergen de bal vrijspeelt op de achterlijn en de bal terug legt op Brian Minde Jahren en die wil uithalen maar er komt nog net een Amsterdams teen tussen en weg is de kans. FC Groningen behoud het betere van het spel en sporadisch komt AFC er gevaarlijk uit. In de 24ste minuut krijgen de mannen loon naar werken als aanvoerder Jorg Schreuders de bal vanaf links voorgeeft en de Portugees Lucas Gomez met een ferme kopstoot FC Groningen naar 1-0 kopt. Een prachtige kopstoot.

Een minuut of 5 later de eerste kans voor AFC als de Groningse defensie in de fout gaat en Vorst schiet op goal maar Jasper Meijster pakt de bal prima. Daarna krijgen 3 spelers van FC Groningen een gele kaart.

Met deze 1-0 gaan beide ploegen rusten en het publiek hoop in de 2e helft toch wat meer actie te zien voor de goals.

Direct na rust weer een grote kans voor Thom van Bergen, het leek buitenspel maar blijkbaar was het niet zo maar alleen voor de keeper mist hij. Dit had de verdubbeling van de voorsprong eigenlijk moeten zijn. Direct daarna moet Jasper Meijster handelend optreden na een schot van Fonseca van AFC. Jasper die geselecteerd is door bondscoach Mischa Visser voor Oranje o17 die een tweeluik gaan spelen tegen Spanje o17.

De goed op dreef zijnde Lucas Gomes wordt de diepte in gestuurd en hij legt de bal terug op David van der Werff maar hij kan net niet scoren. Dan gaat Paul Matthijs wissels toe brengen en zo komen Mees Mink en Robin Kelder binnen de lijnen voor Brian Minde Jahren en David van der Werff. Een paar minuten later krijgen de gasten een vrije trap te nemen en dat leverde gevaar op want als de bal achter in de 16 meter komt en een AFCér de bal terug kopt op Vorst en die kan uithalen maar hij maait over de bal heen, hier komt der FC goed weg.

Een aantal minuten later een aanval van de gastenheren en de bal komt voor de voeten van aanvoerder Jorg Schreuder en die haalt uit en de bal vliegt binnen, 2-0. Even later komen Nils Eggens en Joop Oosterhof nog in de ploeg voor Jan Muller en Lucas Gomes. Vlak voor tijd beslissen de Groningers definitief de wedstrijd als Mees Mink de bal voor de voeten krijgt en vanaf een meter of 14 en de bal vliegt de kruising in. Dat was tevens de laatste wapenfeit van de wedstrijd en zo behaald FC Groningen o18 een prachtige overwinning op de koploper.