FC Groningen o21 wint de topper bij SC Cambuur o21

Op een prachtige zaterdagmiddag moesten SC Cambuur o21 en FC Groningen o21 tegen elkaar in het strijdperk treden in het Cambuur stadion. Een bijna uitverkocht stadion en dat komt in de hoofdzaak omdat de gehele familie Baron uit Friesland, maar zoon spelend bij FC Groningen, aanwezig is vanmiddag. Onlangs speelden beide ploegen ook tegen elkaar in Groningen en toen wist SC Cambuur met en 0-1 overwinning terug te gaan naar Leeuwarden. Beide ploegen stonden in punten gelijk en hadden één punt achterstand op koploper Feyenoord o21.

FC Groningen werd vandaag gecoacht door Simon Cageling want hij moest praktijk examen doen voor zijn trainers diploma en werd daarop beoordeeld door Henk Herder en Dennis Demmers.

De eerste helft ging aardig gelijk op tussen beide ploegen en ze waren aardig aan elkaar gewaagd. De thuisploeg had misschien iets meer balbezit maar de beste mogelijkheden waren voor de Groningers. De eerste kans was uit een vrije trap want David van der Werff schoot de bal prima in dehoek maar de redding van doelman Brett Minnema was net zo fraai en uit de daarop volgende aanval kan Steyn Potma de bal net niet binnen koppen.
In de 20ste minuut ging er iets niet goed in de Groningse defensie en daar profiteerde de thuisploeg van want Jeffrey Buitenweg kon een voorzet van Wiebe Kooistra achter Dirk Jan Baron koppen, 1-0.
Zes minuten duurde de voorsprong want toen was het David van der Werff die goed doorzette op een pass achter de defensie en de gelijkmaker binnenwerkte, 1-1. Het spel golft dan wat op en neer en zo moet Dirk Jan Baron een schot van Yme Bruinsma onschadelijk maken en is het Kian Slor die met zijn linkerbeen hard uithaalt maar de bal gaat net over. Direct daarna is het Brett Minnema die moet redden op een goed schot van David van der Werff. Bij deze gelijk stand blijft het bij rust.

SC Cambuur wisselt in de rust maar liefst vier keer en komen Jochem Nap, Toni Jonker, Iwan Henstra en Yoram van der Veen binnen de lijnen en FC Groningen begin met dezelfde elf aan de tweede helft. De eerste mogelijkheid is voor FC Groningen als een voorzet van links van Jay Kuiper net niet door Steyn Potma binnengegleden kan worden. Een aantal minuten later een mooie aanval van de thuisploeg en een voorzet van rechts word geprobeerd met een mooie omhaal binnen te knallen door Jeffrey Buitenweg maar doelman Dirk Jan Baron is paraat.
FC Groningen gaat dan ook drie keer wisselen en komen Samuel Dikoš, Iiro Mendolin en Joel van Kaam binnen de lijnen voor Kian Slor, Djurre Laansma en Fofin Turay en bij de thuisploeg komt Sybrand Velthuis in het veld voor goalgetter Jeffrey Buitenweg.
Een minuut of zes na die wissels komt FC Groningen op voorsprong als Steyn Potma een lange bal van achteruit prima aanneemt en ineens vrij voor Brett Minnema staat en de 1-2 binnentikt.  Acht minuten kan FC Groningen van de voorsprong genieten en door eigen toedoen door slordig balverlies in de defensie kan Tom van der Werff de 2-2 binnenschieten. Direct daarna komen de Groningers bijna weer op voorsprong maar het is invaller Joel van Kaam die op de lat schiet. In de 75ste minuut krijgt FC Groningen een vrije trap te nemen en David van der Werff mag dat doen alleen zijn voorzet beland helemaal achterin zodat niemand gevaarlijk kan worden maar Jay Kuiper kan de bal dan net binnen houden en voorgeven en dan is het Maxim Mariani die de 2-3 binnenkopt. Een aantal minuten voor tijd komt Joop Oosterhof nog in de ploeg bij FC Groningen en Jay Kuiper mag gaan douchen.
In de extra tijd krijgt de thuisploeg nog een goede kans op de gelijkmaker als Yoram van der Veen buitenom gaat en de bal hard in de korte hoek schiet maar Dirk Jan Baron kan met een uiterste krachtsinspanning de bal uit de hoek tikken. Zo blijft het bij de 2-3 in een aantrekkelijke wedstrijd waarin beide ploegen goed voetbal op de mat legden. Volgende week zaterdag de topper op Corpus den Hoorn als FC Groningen o21 koploper Feyenoord o21 op bezoek krijgt.

Een compliment mag nog gegeven worden aan scheidsrechter Shona Shukrula want zijn floot een puike wedstrijd.

SC Cambuur: Brett Minnema, Milan de Koe, Bjarn Zorgdrager, Chima Anyasi, Tom van der Werff, Jelte Priem, Bram Marsman, Sven Dijkstra, Yme Bruinsma, Wiebe Kooistra, Jeffrey Buitenweg

FC Groningen: Dirk jan Baron, Daniel Beukers, Maxim Mariani, Nordin Musampa, Jay Kuiper, Djurre Laansma, Robin Kelder, David van der Werff, Fofin Turay, Steyn Potma, Kian Slor