Fan van F.C. Groningen
Nieuws

FC Groningen overklast SC Cambuur in Euroborg , verslag, foto's en filmpjes

FC Groningen - SC Cambuur

FC Groningen wachtte op de late zaterdagavond het treffen met “buurman” SC Cambuur. Nadat op de vrijdag Roda JC al twee punten had laten liggen en eerder op de avond koploper Willem II ook twee punten liet liggen was winst uiteraard een must voor de mannen van Dick Lukkien. Dan tref je met SC Cambuur een ploeg die een heel wisselvallig seizoen speelt dus dan is het altijd afwachten hoe zo’n ploeg zich manifesteert in een kolkend Euroborg. Bij SC Cambuur een aantal ex FC Groningen spelers in de basis en selectie want Daniel van Kaam en Remco Balk starten in de basis en Thomas Poll moest al heel snel invallen nadat Leon Bergsma met een blessure per brancard het veld af moest. Bij FC Groningen kreeg Thijmen Blokzijl een basisplaats en moest Isak Määttä zijn plaats afstaan.

SC Cambuur won blijkbaar de toss want FC Groningen moest de eerste helft naar de eigen aanhang spelen en aanvoerder Daniel van Kaam van SC Cambuur wist natuurlijk dat de ploeg het liefst de tweede helft die kan op wilde spelen. Het eerste schot op doel in de wedstrijd was van Friese zijde maar het schot van Daniel van Kaam in de tweede minuut gaat ruim over. Daarna neemt de thuisploeg het heft in handen en speelt een prima eerste helft waarin SC Cambuur van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Marvin Peersman krijgt een goede kopkans en later was Marco Rente dicht bij een doelpunt vanuit een hoekschop. FC Groningen bleef aandringen en drukte SC Cambuur ver terug op eigen helft. In de 23ste minuut kreeg de ploeg loon naar werken als Laros Duarte een hoekschop mag nemen vanaf de linkerkant en bij de twee paal is het dan oud SC Cambuur speler Marvin Peersman die hoog boven zijn tegenstander uitkwam en de 1-0 tegen de touwen kopte. Een dik verdiende voorsprong. FC Groningen bleef daarna prima spelen en tien minuten na de openingsgoal was het weer raak als Romano Postema zijn collega spits Thom van Bergen diep stuurt en die is sneller dan zijn tegenstander en prima de 2-0 binnenschiet. Verdedigend kwam FC Groningen totaal niet in de problemen want SC Cambuur kwam niet in de buurt van Hidde Jurjus. Een derde goal bleef de Friese ploeg bespaart ondanks kansen voor Laros Duarte, Leandro Bacuna en Jorg Schreuders.

FC Groningen begon ook weer sterk aan de tweede helft en veelal onder aanvoering van Laros Duarte zocht de ploeg weer de aanval. Hij was het ook die doelman Yanick van Osch voor het eerst aan het werk zet met een hard schot maar de doelman kon de bal over tikken. Na ongeveer een uur spelen een prachtige aanval als Johan Hove de bal over een tegenstander wipt op Leandro Bacuna en die gaf een prima voorzet maar Thom van Bergen kopte niet hard genoeg in waardoor de Friese goalie de bal net voor de lijn kon pakken.

SC Cambuur krijgt welgeteld één goede mogelijkheid maar een kopbal van Roberts Uldrikis in de korte hoek was een makkelijke prooi voor Hidde Jurjus. Na zeventig minuten spelen komt SC Cambuur er dan eens uit en is het Milan Smit die op Hidde Jurjus afgaat en de Groningen goalie raakt de aanvaller net buiten de zestien meter heel licht en de spits gaat dan heel gewillig liggen en na even nadenken geeft scheidsrechter Erwin Blank die Groningse doelman een rode kaart. Heel zwaar gestraft dit en na de wedstrijd zei Hidde Jurjus ook dat hij de kaart wil aanvechten. Een mooi moment daarna als doelman Dirk-Jan Baron zijn debuut mag maken in het betaald voetbal want hij is het die Hidde Jurjus vervangt. Zonder een goede warm up moet hij de goal in. Thom van Bergen wordt dan door de TS van FC Groningen van het veld gehaald. FC Groningen had daarna nog meer één taak en dat was de voorsprong vasthouden.

Het hele stadion ging nog eens extra achter de ploeg staan en uiteraard rook SC Cambuur kansen en was steeds vaker op de helft van FC Groningen te vinden, zonder echt grote kansen bij elkaar te spelen. Kwamen ze wel in de buurt van de Groningse goal was het Dirk-Jan Baron die alles stopte. In de 84ste minuut gooit FC Groningen de wedstrijd dan definitief in het slot als Luciano Valante de bal diep speelt op invaller Isak Määttä en die geeft de bal voor op Romano Postema en die loopt de 3-0 binnen. Of op deze manier de bedoeling was voor de topscorer van FC Groningen dat maakt niks uit en op deze manier maakt hij zijn 18e treffer van het seizoen en veel belangrijker was dat hij de dik verdiende drie punten voor FC Groningen veilig stelde want bij deze zeer overtuigende 3-0 bleef het.

Vrijdag a.s. speelt de ploeg van Dick Lukkien de volgende topper want de ploeg gaat op bezoek in Tilburg bij koploper Willem II. Het gat tussen beide ploegen is inmiddels geslonken naar vier punten en heeft Willem II een iets beter doelsaldo (+ 41 om +39).

FC Groningen: Hidde Jurjus, Leandro Bacuna, Marco Rente, Thijmen Blokzijl, Marvin Peersman, Jorg Schreuders (Joey Pelupessy), Johan Hove, Laros Duarte (Isak Määttä), Luciano Valente, Romano Postema, Thom van Bergen ( Dirk-Jan Baron)

SC Cambuur: Yanick van Osch: Sturla Ottesen, Marco Tol, Leon Bergsma (Thomas Poll), Jhondely van de Meer (Yorem van der Veen), Sekou Sylla (Tyrique Mercera), Daniel van Kaam, Fedde de Jong, Remco Balk (Wiebe Kooistra), Milan Smit, Roberts Uldrikis

Scheidsrechter: Erwin Blank
Gele kaart(en) SC Cambuur: Remco Balk (zijn 13e), Tyrique Mercera
Rode kaart FC Groningen: Hidde Jurjus