FC Groningen snoept punt mee vanaf het Kasteel.

Voor de 34ste keer kruisden Sparta Rotterdam en FC Groningen de degens op het prachtige Kasteel. Het stadion is prachtig mooi, het veld natuurlijk niet want het blijft niets om op plastic te voetballen. Maar FC Groningen moet het ermee doen. Wie herinnert zich niet de laatste wedstrijd tussen beide teams op 19 december 2020. De Groningers wonnen daar met 2-3 met een goal van Wessel Dammers en 2 van Jørgen Strand Larsen. Kunnen de mannen van Danny Buijs het dit keer weer? Hij mist in ieder geval Mike te Wierik en Marin Sverko die geblesseerd moesten afhaken. Mike te Wierik is nog een paar weken afwezig vertelde Alfons Arts ons. Er waren maar liefst 548 Groningen supporters afgereisd naar Rotterdam en die hoopten uiteraard om de 3 punten mee te nemen naar het hoge noorden. Belangrijke 3 punten zullen dat zijn want dan kan er weer naar boven gekeken worden en niet naar beneden.

Danny Buijs koos voor de volgende elf spelers in de basis;

Peter Leeuwenburgh

Damil Dankerlui, Wessel Dammers, Neraysho Kasanwirjo, Bart van Hintum

Laros Duarte, Tomas Suslov
                  Cyril Ngonge, Michael de Leeuw, Mo el Hankouri

Jørgen Strand Larsen

Op de bank namen plaats: Jan Hoekstra, Jan de Boer, Yahya Kalley, Bjorn Meijer, Daleho Irandust, Daniël van Kaam, Paulos Abraham, Romano Postema, Patrick Joosten

Sparta trainer Henk Fräser koos voor de volgende basis:

Maduka Okoye

Dirk Abels, Bart Vriends, Michael Heylen, Laurent Jans

Adil Auassar, Mo Osman

Sven Wijnands, Bryan Smeets, Vito van Crooij

Lennart Thy

Wissels: Benjamin van Leer, Tim Coremans, Kenzo Goudmijn, Mario Engels, Emanuel Emegha, Tom Beugelsdijk, Giannis Masouras, Jafar Bynoe, Mohammed Tahiri

m 14.30 floot scheidsrechter Serdar Gözübüyük de wedstrijd in gang en binnen een minuut had het 1-0 kunnen staan als Vito van Crooij op links ervandoor gaat en Lennart Thy inspeelt en die kapt Neraysho Kasanwirjo uit en schiet voorlangs maar wel via Kasanwirjo. Uit de corner weer een gevaarlijk moment als Bryan Smeets kan schieten maar weer via een Spartaans been gaat de bal naast. Direct daarna laat de scheidsrechter een forse tackle van Abels op Kasanwirjo onbestraft en daar mag de Spartaan niet rouwig om zijn. Direct daarna krijgt Adil Auassar wel een gele kaart na een pittige overtreding op Cyril Ngonge. Sparta begint goed fel aan de wedstrijd. In de 22ste minuut weer eens een bal op goal, of over de goal kun je beter zeggen als Sparta uit een vrije trap Vito van Crooij vindt maar die kopt over. FC Groningen heeft tot dan toe een kleine mogelijkheid gehad via Michael de Leeuw maar voor de rest lijd men veel balverlies. De fans uit Groningen laten zich in ieder geval luid en duidelijk horen.

In de 27ste minuut een aanval van FC Groningen als Jørgen Strand Larsen de bal in de diepte speelt op Mo el Hankouri die de bal dan het strafschopgebied inschiet en daar staat Cyril Ngonge helemaal vrij en de topscorer van FC Groningen schiet de 0-1 binnen. Dit is de 2000ste doelpunt in de historie van FC Groningen maar deze treffer komt uit de lucht vallen maar niet minder leuk voor de Groningers. De eerste kans voor FC Groningen in de wedstrijd en het is meteen raak, effectief noemt men dat. Niet echt heel lang heeft men van deze voorsprong kunnen genieten want in de 33e minuut staat de gelijkmaker op het bord als Laurant Jans vanaf de linkerkant de bal terugtrekt op Bryan Smeets en zijn schot verdwijnt via een Gronings voet achter Peter Leeuwenburgh, 1-1. In de daarop volgende aanval komt FC Groningen bijna op weer op voorsprong als Jørgen Strand Larsen de bal voor in het inkoppen heeft na een prima voorzet van Mo el Hankouri maar op miraculeuze wijze pakt de Sparta keeper de bal. Even later een opstootje waarbij Bryan Smeets en Cyril Ngonge betrokken zijn en beide krijgen geel net als Maduka Okoye die zich er te nadrukkelijk mee bemoeit. Dat was tevens het laatste noemswaardige van de eerste helft en zo gaan beide ploegen rusten met een 1-1 stand.

Het eerste wapenfeit in de 2e helft zien we in de 54ste minuut als de thuisploeg dicht bij de voorsprong is als uit een afgeslagen corner de bal voor de voeten komt van Bart Vriends die uithaalt maar op de doellijn kan een Neraysho Kasanwirjo redding brengen en uit de rebound schiet Michael Heylen de bal over. Hier komen de Groningers goed weg. Voor de rest zijn beide ploegen tot dan toe erg slordig in balbezit. In de 59ste minuut komt Tom Beugelsdijk in de ploeg van Sparta en gaat Mo Osman eruit. Sparta dat wel licht de overhand heeft tot dan toe in de 2e helft.

In de 63ste minuut zit Michael de Leeuw op de grond en hij gaat dan ook vervangen worden door Daleho Irandust. Op zaterdag trainde Michael de Leeuw nog apart van de groep en nu stond hij in de basis, misschien toch niet fit genoeg?

Direct daarna komt Sparta bijna weer op voorsprong als eerst Sven Wijnands in de 16 meter de bal in geheel vrijstaande positie kan aannemen en te lang treuzelt om te schieten zodat Bart van Hintum nog kan ingrijpen en de bal dan voor de voeten komt van Dirk Abels maar die schiet tegen Peter Leeuwenburgh aan. Weer komen de Groningers hier goed weg.

Sparta brengt in de 71ste minuut Emanuel Emegha voor spits Lennart Thy. Een paar minuten later brengt Danny Buijs aanvaller Paulos Abraham in de ploeg voor de geblesseerd geraakte topscorer Cyril Ngonge. Ngonge die een beetje pissed off is want hij wil er niet uit.

Dirk Abels krijgt in de 79ste minuut een gele kaart na een overtreding op Laros Duarte. Danny Buijs brengt daarna nog Romano Postema en Daniël van Kaam voor Laros Duarte en Jørgen Strand Larsen. Direct daarna krijgt Tomas Suslov nog een gele kaart na een overtreding op een Spartaan. Uit de daarop volgende vrije trap schiet Sven Wijnands en die bal wordt door de muur van richting veranderd maar Peter Leeuwenburgh kan op het laatste moment met de voet redding brengen. In de 1e minuut van de blessuretijd een hele grote kans voor invaller Emanuel Emegha die geheel vrijstaand kan inkoppen na een voorzet vanaf links maar hij raakt de bal helemaal verkeerd. Sparta dringt nog een keer aan in de blessuretijd. In de laatste minuut zet FC Groningen nog even aan helpen doet het niet want het blijft 1-1 en daar mag FC Groningen het meest blij mee zijn want vooral in de 2e helft hebben de mannen van Danny Buijs niets laten zien. Zo blijft men onderin bungelen en wacht nu AZ volgende week zondag om 20.00 uur in Euroborg.