FC Groningen verliest geflatteerd van AZ

FC Groningen speelde in de eigen Euroborg tegen de ploeg die als enigste nog ongeslagen was in de eredivisie AZ. Dat zegt veel over de kwaliteiten van de ploeg uit Alkmaar. De mannen van Frank Wormuth konden de borst nat maken. De trainer van FC Groningen besloot vandaag in een 4-4-2 systeem te gaan spelen met Ricardo Pepi en Florian Krüger als aanvallers en Neraysho Kasanwirjo centraal achterin en Liam van Gelderen rechtsback. Mike te Wierik werd slachtoffer van dit systeem en moest plaats nemen op de bank.

Opstelling FC Groningen                                                       Opstelling AZ
Screenshot_20221001-180414_Instagram   Screenshot_20221001-180500_Twitter

Binnen twee minuten was het al raak voor de gasten als Neraysho Kasanwirjo de bal verkeerd terugspeelt op keeper Michael Verrips en die moet de bal snel weg schieten maar doet dat in de voeten van Jesper Karlsson en die haalt uit en stuit op Verrips maar die kan de bal niet klemmen en in de rebound is Dani de Wit sneller dan Neraysho Kasanwirjo en prikt de 0-1 binnen.

In de 12e minuut moet helaas Liam van Gelderen met een hamstring blessure naar de kant en wordt vervangen door Damil Dankerlui. Een minuut of zeven later is het Laros Duarte die knullig belverlies lijd en daar profiteert Jesper Karlsson van want hij kan na een voorzet raak schieten, 0-2. FC Groninge voetbal dan redelijk mee met AZ maar door persoonlijke fouten staat het met 0-2 achter. De eerste echte kans voor de thuisploeg zien we pas in na een half uur als een mooie aanval komt bij Isac Määttä en die geeft de bal goed voor en voordat de bal binnen gewerkt kan worden zit een AZ speler er tussen om de bal tot corner te werken. Even later is de thuisploeg opnieuw gevaarlijk uit een voorzet. Invaller Dankerlui vindt Oratmangoen, maar zijn kopbal gaat naast.
Drie minuten voor rust krijgt de thuisploeg loon naar werken als Ricardo Pepi een prima lange bal krijgt van Neraysho Kasanwirjo en blijft prima overeind in een duel met Sam Beukema en wegdraait bij Beukema en lijkt de bal te verspelen maar liggend op de grond schiet hij de 1-2 binnen, een prima goal. Daar blijft het dan bij in de eerste helft ondanks de zes minuten extra tijd.

Screenshot_20221001-231305_Twitter

In de tweede helft blijft Jesper Karlsson in de kleedkamer achter en komt Mayckel Lahdo, die FC Groningen ook wilde halen, binnen de lijnen. FC Groningen kreeg direct na rust een grote kans als Tomas Suslov de bal vanaf rechts voorgeeft en Florian Krüger komt net tekort om de bal binnen te tikken.  Even later is invaller Mayckel Lahdo dichtbij een Alkmaarse goal. Hij knalt de bal tegen de onderkant van de lat. FC Groningen gaat dan op jacht naar de gelijkmaker maar echte kansen kunnen ze niet creëren en dan zul je zien dat hij valt aan de andere kant als Milos Kerkez zo maar vrij voor Michael Verrips staat en de bal langs de Groningen goalie schiet, 1-3. Direct daarna komt Cyriel Ngonge binnen de lijnen en komt hij voor Ragnar Oratmangoen en later komen ook nog Ramon Pascal Lundqvist, Luciano Valante en Nordin Musampa voor Ricardo Pepi, Laros Duarte en Isak Määttä. Helpen doet het niet want in de 85ste minuut is het Mayckel Lahdo die na een pass van Peer Koopmeiners die de 1-4 binnen schiet. Daar blijft het dan bij en wint AZ geflatteerd deze wedstrijd maar de stand liegt niet. Kan Frank Wormuth verder met deze basis want er zit wel muziek in dit team, er werd gestreden voor elke meter en voorin is Ricardo Pepi wel een aanwinst. We zullen het vrijdag a.s. zien als RKC Waalwijk te gast is in Euroborg.