FC Groningen verliest in Tilburg na weer een hele slechte 1e helft. Rood voor Cyril Ngonge

Voor de 43ste keer mocht FC Groningen aantreden in Tilburg tegen Willem II. De statistieken zijn niet in Gronings voordeel want van die 43 wedstrijden werden er maar 9 gewonnen, 9x gelijk en 24 x trok Willem II  aan het langste eind. Vele Groningen fans zullen zich de wedstrijd van het vorig seizoen nog herinneren want toen zegevierden ze met 3-2 in Tilburg door 2 goals van Mo el Hankouri en eentje van Ko Itakura. Hoe anders is het nu. Bij beide teams zijn er veel wijzigingen in de teams dus hoe pakt dat vandaag uit. FC Groningen mist de geschorste Mike te Wierik en geblesseerden Wessel Dammers en de gisteren zieke maar vandaag wel trainenden Marin Sverko.

Danny Buijs en collega’s kozen vandaag voor de volgende 11:

Peter Leeuwenburgh

Mo el Hankouri, Neraysho Kasanwirjo, Bart van Hintum, Yahya Kalley

Laros Duarte, Tomas Suslov

Cyril Ngonge, Daleho Irandust, Patrick Joosten

Jørgen Strand Larsen

Wissels: Jan Hoekstra, Owen van der Vlag, Damil Dankerlui, Paulos Abraham, Michael de Leeuw, Daniel van Kaam, Romano Postema, Elias Olsson en Bjorn Meijer

Het basisdebuut dus voor Dalehi Irandust en Yahya Kalley maar wel met de wetenschap dat beide waarschijnlijk geen 90 minuten aan konden.

Trainer Fred Grim van Willem II koss voor de volgende namen:

Wellenreuther, Heerkens, Jenssen, Nunnely, Llonch, Wriedt, Köhlert, Owusu, Saddiki, Saglam, Köhn.

Wissels: Van den Berg, Schut, Bergström, Kampetsis, Kabangu, Svensson, Nelom, Roemeratoe, Michelis, Schippers

Scheidsrechter hedenavond was Jeroen Manschot, onder zijn leiding won FC Groningen nog nooit een uitwedstrijd. Het zou mooi zijn als daar vanavond verandering in komt.

Willem II liet direct merken wat ze van plan waren deze wedstrijd en pakten de Groningers direct bij de strot en dat resulteerde binnen een minuut in een mogelijkheid. Owusu kon de bal niet genoeg kracht meegeven na een voorzet van Nunnely en een paar minuten later heel slecht uitverdedigen aan Groningse zijde. Peter Leeuwenburgh speelde Bart van Hintum aan in de 16 meter, die paste de bal op Laros Duarte en die nam de bal helemaal verkeerd aan en kon Sadiki de bal onderscheppen en naar Wriedt spelen en die schoof de bal onder de Groningse keeper door, 1-0.

De eerste gele kaart was voor Sadiki die in de 7e minuut Mo el Hankouri opzichtig vasthield. Een vrije trap was de beloning voor FC Groningen maar Suslov schoot de bal op goal en keeper Wellenreuther liet de bal los en in de rebound kon Jørgen Strand Larsen de bal net niet over de op de grond liggende keeper schieten.

Bart van Hintum kreeg in de 19e minuut een gele kaart nadat hij opzettelijk doorliep op Sadiki.

FC Groningen beet van zich af en de wedstrijd golfde heen en weer al bleef Willem II de bovenliggende partij. In de 24ste minuut combineerde Willem II door de defensie van FC Groningen en kon Wriedt de bal bijna op de achterlijn voorgeven en kon Sadiki de bal via Patrick Joosten in het dak van het doel schieten, 2-0.  Peter Leeuwenburg was kansloos. Zo keer FC Groningen al snel tegen een 2-0 achterstand aan.

In de 30 minuut kreeg Mo el Hankouri een goede kans in de 16 en vlak voor de Tilburgse goal maar kreeg ruzie met de bal en weg was de kans.

Diezelfde Mo el Hankouri deed in de 32ste minuut weer van zich spreken toen hij net voor de middenlijn de bal onderschepte en een paar meter over de middenlijn de bal naar de goal schoot waar de keeper ver voor stond maar de bal ging helaas over de goal. Een gewaagde actie van Mo en dat smaakte naar meer.

Toch bleef  Willem II  de bovenliggende en scherpere partij en FC Groningen had niet veel meer te vertellen.  Vlak voor rust toch een kans voor FC Groningen, na een pass van Daleho Irandust vanaf de linkerkant kon Jørgen Strand Larsen net niet binnen schieten omdat de voorzet net te dicht op de keeper kwam. Dit was de kans geweest voor de aansluitingstreffer. Een hele matige eerste helft van FC Groningen en zou de TS een middel weten, net als vorige week, zodat de fans een betere tweede helft zullen zien.

Geen wissels deze keer, nog niet tenminste, aan Groninger zijde en dat was best opvallend.

Adrie Poldervaart instrueerde wel al Paulos Abraham, Michael de Leeuw en Daniel van Kaam dus die zullen zo wel in de ploeg komen.

In de 54ste minuut kreeg Llonch van Willem II een gele kaart na opzichtelijk vasthouden van Daleho Irandust.  Een paar minuten later kwamen de eerder genoemde wissels binnen de lijnen en gingen Jørgen Strand Larsen, Yahya Kalley en Daleho Irandust, waar we weinig van hebben gezien nog in deze wedstrijd, eruit. Eens kijken of dit nieuw elan kan brengen in het zeer matige spel van FC Groningen.

In de 61ste minuut komt FC Groningen maar zo terug in de wedstrijd en dat met dank aan keeper Wellenreuther die een terugspeelbal helemaal verkeerd aanneemt en laat de bal veel te ver van de voet springen waarna Tomas Suslov de 2-1 kan binnenschieten. Hoop doet leven?

Wriedt van Willem II krijgt in de 66e minuut een gele kaart na een overtreding op Cyrul Ngonge die best veel pijn heeft. Een paar minuten later krijgt diezelfde Cyril Ngonge een gele kaart na vasthouden van een tegenstander.

In de 70ste minuut wisselt Willem II ook 2 keer en komen Roemeratoe en Kampetsis in het team voor Wriedt en Saglam en bij FC Groningen komt Damil Dankerlui voor Laros Duarte.

In de 75ste minuut was FC Groningen dichtbij de gelijkmaker als Paulos Abraham de bal in de 16 krijgt en uithaalt maar een blok van een Willem II verdediger voorkomt de gelijkmaker. Romano Postema komt de Groningse aanval nog versterken en komt in de ploeg voor Patrck Joosten en daarmee heeft FC Groningen alle beschikbare aanvallers in de ploeg. Romano Postema die nog steeds wacht op zijn eerste goal in de eredivisie. FC Groningen dringt aan en krijgt via Michael de Leeuw een kans in de 80ste minuut alleen hij rekende niet echt op de bal en zo gaat de bal via zijn been naast. Direct daarna wisselt Fred Grim zijn spelers Mats Kohlert en Che Nunnely en komen Max Svensson en John Yeboah erin.

Opwinding aan Willem II kant als FC Groningen een ingooi mag nemen net bij de cornervlag en keeperstrainer Sascha Marth met een sprint een droge bal naar Bart van Hintum brengt en dat staat de bank van Willem II niet aan en beginnen te protesteren. Als Marth terugloopt naar de Groningen bank pakt men hem de bal af die hij dan in zijn handen had.

In de 86ste minuut kan Willem II de wedstrijd beslissen als vanuit een counter Svensson de bal net naast schiet. FC Groningen probeert van alles in de 2e helft en met 4 minuten blessuretijd is alles nog mogelijk. Bijna volgt dan nog de 2-2 als Cyril Ngonge de bal naast kopt in geheel vrijstaande positie na een voorzet van Paulos Abraham. In een razend snelle counter kan Yeboah de 3-1 nog maken maar met een perfect sliding voorkomt Bart van Hintum dat. Dat levert Willem II nog een corner op een tijdwinst dus. Dat was tevens het laatste van de wedstrijd en dan ontbrand het vuur aan beide kanten want enkele spelers willen nog ff met elkaar boksen. De VAR keek er nog naar maar er gebeurde verder niks en voor de 4e x op rij wint FC Groningen geen wedstrijd en heeft nu 5 punten uit 5 wedstrijden en dat met Vitesse thuis en Ajax uit voor de boeg.

Toch opvallend dat net als de vorige week FC Groningen een belabberde eerste helft op de mat legt en heel behoorlijke tweede helft,

Na de wedstrijd kreeg Cyril Ngonge nog de rode kaart van scheidsrechter Jeroen Manschot.