Fan van F.C. Groningen
Nieuws

FC Groningen wilde shoppen bij SC Cambuur: 'Bleek financieel compleet onhaalbaar'

Technisch directeur Mark-Jan Fledderus vraagt om geduld bij FC Groningen. De Trots van het Noorden staat op een teleurstellende vijftiende plek, maar Fledderus heeft vertrouwen in een goede afloop van het seizoen.

Aan het begin van het seizoen vertelde de directeur dat hij met Groningen opnieuw de play-offs voor Europees voetbal wilde behalen. "Dat het moeilijk wordt is wel duidelijk, maar onmogelijk acht ik het zeker niet", vertelt hij nu tegenover Voetbal International. "Twee keer winnen en we hebben de aansluiting gewoon te pakken. Een doelstelling stem je met elkaar af voor een heel jaar, dat pas je dus niet aan bij een paar goede of mindere resultaten."

Er kan ook kritisch gekeken worden naar het aankoopbeleid van Groningen. Zo vertrok Azor Matusiwa, die uiteindelijk niet één-op-één vervangen werd. "Het bleek alleen lastig om de juiste kandidaat te vinden, sportief en financieel. Daarom is dat type uiteindelijk niet gekomen", legt Fledderus uit. "Kijk: het is ook een keuze om voor veel geld jongens met weinig restwaarde aan te trekken."

"Dat hadden we kunnen doen en dan presteer je op korte termijn wellicht wat stabieler. Het is echter onze visie om juist op lánge termijn de club vooruit te helpen. Met dat idee in ogenschouw hebben we alle mogelijkheden afgewogen en zijn we uiteindelijk tot beslissingen gekomen. Daar sta ik volledig achter."

Op de linksbackpositie is Groningen er ook op achteruit gegaan, na het vertrek van Gabriel Gudmundsson. "Om te beoordelen wat we wel en niet gedaan hebben, moet je de hele context kennen", stelt Fledderus. "Weten hoe de markt was en wat de opties waren. Om een concreet voorbeeld te noemen: we hadden bijvoorbeeld heel graag Alex Bangura van SC Cambuur gehaald. We hebben geïnformeerd, alleen dat bleek financieel compleet onhaalbaar. Daardoor kom je bij beslissingen uit die je op korte termijn kwetsbaarder maken."