FC Groningen wint eindelijk eens van NEC en klimt naar plaats 8

Screenshot_20220306-124633_Instagram

Voor de derde keer dit seizoen troffen FC Groningen en NEC Nijmegen elkaar dit seizoen en beide voorgaande keren wisten de mannen uit Nijmegen te winnen. In Nijmegen werd het 3-0 voor NEC en in de beker wist NEC in Groningen met 2-1 te winnen. Wie van beide winst vanavond staat na vanavond op plek 8 in de stand van de eredivisie en dat is belangrijk voor de play offs. De stand is vooraf:

Screenshot_20220312-181458_NOS Teletekst

De namen van beide teams:

Screenshot_20220312-180500_Twitter     Screenshot_20220312-180529_Twitter

20220312_184550     IMG-20220312-WA0011

Sander van der Eijk is de scheidsrechter hedenavond en om kwart voor 7 mag NEC de wedstrijd in gang zetten en de wedstrijd is nog maar 2 minuten aan de gang als de Euroborg kan juichen want vanaf het middenveld is het Laros Duarte die op rechts Mo el Hankouri inspeelt en die geeft de bal mee aan Thomas Suslov die erover heen kwam en die geeft een prima voorzet bij de tweede paal en waar captain Michael de Leeuw hoog boven zijn tegenstander uitkomt en de 1-0 binnenkopt. De  100stegoal in de eredivisie waar Michael de Leeuw bij betrokken is, dus zowel zelfgemaakt of een assist.

In de 13e minuut is zijn het de gasten die gevaarlijk worden als Jonathan Okita een schot heeft van een meter of 18 die door Peter Leeuwenburgh net overgetikt kan worden. Het levert NEC een corner op en Lasse Schöne neemt de bal en Jørgen Strand Larssen kopt de bal weg en voor de voeten van een NEC’er en die haalt uit maar de Groningse goalie kan redden en dan krijgt Ali Akman de bal voor de voeten en kapt in de 16 meter Strand Larssen uit en schiet de bal kiezelhard hoog in de korte hoek en zo staan beide ploegen weer gelijk, 1-1.

Een paar minuten later zijn de bezoekers weer gevaarlijk door gepiemel in de Groningse verdediging en krijgt Jonathan Okita de bal voor het inschieten maar hij raakt de lat. Een minuut later krijgen Souffian el Karouani en Jørgen Strand Larssen het licht met elkaar aan de stok en geeft de scheidsrechter de NEC speler een rode kaart wegens een kopstoot, volgens Sander van der Eijk. Zwaar gestraft is dit voorval want zo erg was kopstoot niet, lichte beweging met het hoofd naar voren, maar ook de VAR trekt de kaart niet terug.

Een minuut of vier later krijgt de thuisploeg een corner die door Laros Duarte genomen wordt en dan is het Jørgen Strand Larssen die hoog boven zijn tegenstander uitkomt en vanaf een meter of 8 kopt hij de bal prima in de hoek en staat het 2-1. Een paar minuten later is het NEC trainer Rogier Meijer die een gele kaart krijgt na opmerking op de leiding.

In de 29ste minuut krijgt NEC een vrije trap op een mooie positie na een hele lichte overtreding van Bart van Hintum en Lasse Schöne neemt de bal en schiet de 2-2 binnen in de korte en ongedekte hoek. De 83ste goal van Lasse Schöne in de eredivisie. In de 32ste minuut komt NEC zo waar op voorsprong, en dat met 10 man , als Magnus Mattsson een pass van Mike te Wierik op Naraysho Kasanwirjo onderschept en zichzelf vrij kan spelen door zo maar te slalommen in de Groningse 16 meter en de 2-3 binnen kan schieten. Dit mag de ploeg van Danny Buijs zich aanrekenen deze tegengoal.

Wat een eerste half uur in de wedstrijd zeg, vijf goals en een rode kaart.

In de 39ste minuut stoomt Bjorn Meijer op aan de linkerkant en geeft een voorzet die net niet door Jørgen Strand Larsen binnen gewerkt kan worden, FC Groningen zet nu echt aan en zet de druk er volledig op bij NEC en dan mag je ook verwachten tegen een numerieke meerderheid. In de 42ste minuut een voorzet vanaf de linkerkant van Neraysho Kasanwirjo en dan is het Jørgen Strand Larsen met een schitterende omhaal maar dan kan Matthijs Branderhorst de bal net onder de lat overtikken. Wat een spectaculair moment. Tevens het laatste noemenswaardige moment in deze spectaculaire eerste helft, als zullen de Groningers het minder spectaculair vinden maar het blijft bij rust dus 2-3.

Bij FC Groningen zien we na rust Bart van Hintum niet terug en in zijn plaats gaat verder spelen Daleho Irandust, een aanvallende wissel van Danny Buijs.

FC Groningen probeert NEC direct vast te zetten in de tweede helft maar NEC bijt wel van zich af als in de 51ste minuut Jonathan Okita zichzelf vrij speelt door zich te ontdoen van Bjorn Meijer maar te slap inschiet en even later speelt Daleho Irandust in de fout door de bal verkeerd terug te spelen op Neraysho Kasanwirjo en Magnus Mattsson er tussen kan komen en dan schiet en via het been van Kasanwirjo gaat de bal naast. In de volgende aanval komt Jørgen Strand Larsen een teenlengte te kort om te scoren na een strakke voorzet van Tomas Suslov vanaf links. NEC Krijgt dan in een tijdbestek van een minuut of 7 een viertal hoekschoppen te nemen mede door onzeker verdedigen van Groningse kant.

In de 60ste minuut krijgt Mo el Hankouri een gele kaart na een wilde tik op de voet van Calvin Verdonk. Cyril Ngonge komt dan in de 66ste minuut de onzichtbare en zwaar tegenvallende Paulos Abraham vervangen. Ondanks dat de Groningers met een man meer spelen is NEC de ploeg met het meeste dreiging en balbezit in de tweede helft en dat is best opvallend mede door het slordig spel van de Groningers. Het lijkt wel of NEC met een man meer speelt.

In de 71ste minuut probeert invaller Cyriel Ngonge een strafschop te versieren, door te gaan liggen na een heel klein tikje,  maar daar trapt scheidsrechter van der Eijk niet in.

Laros Duarte krijgt in de 75ste minuut een gele kaart na het onderuitschoffelen van een tegenstander.

In de 77ste minuut komen Romano Postema en Damil Dankerlui voor Tomas Suslov en Michael de Leeuw eraf bij FC Groningen. Deze wissels brengen FC Groningen direct succes want vier minuten later is het de ene invaller Damil Dankerlui die op rechts een prima voorzet geeft en is het de andere wissel Romano Postema die voor zijn man komt en de gelijkmaker binnen kopt, 3-3.

NEC gaat dan in de 82ste minuut wisselen en haalt Ali Akman naar de kant en brengt het Ivan Marquez. In de 87ste minuut krijgt de tot dan toe tegenvallende invallende Daleho Irandust een gele kaart na een merkwaardige handsbal. NEC Gaat dan nog meer verdedigend wisselen en haalt Magnus Mattsson naar de kant en brengt het Ilias Bronkhorst en FC Groningen brengt nog Marin Ŝverko voor Mo el Hankouri. Er komen dan 6 minuten extra tijd bij.

In de derde minuut van de extra tijd ontploft de Euroborg als Daleho Irandust bijna op de achterlijn op doel schiet maar Matthijs Branderhorst stopt de bal maar dan krijgt Jørgen Strand Larssen de bal voor de voeten en kan schieten en zijn schot wordt geblokt en dan is het Romano Postema die de bal voor de voeten krijgt en de bak snoeihard binnen knalt en dan staat het 4-3.

In de 95ste minuut nog een kans voor Daleho Irandust maar zijn schot gaat net naast. Direct daarna een akelig moment als Neraysho Kasanwirjo na een luchtduel heel raar terecht komt en blijft liggen. Gelukkig lijkt het mee te vallen en kan hij verder maar de scheidsrechter fluit dan snel af en zo wint FC Groningen voor het eerst dit seizoen van NEC en of dat verdient is? NEC was niets minder dan FC Groningen vanavond en misschien wel de betere ploeg maar de punten blijven in Groningen, die daarmee naar plaats 8 stijgen in de eredivisie.