Nieuws

FC Groningen wint op De Toekomst en klimt naar plaats 6

Jong Ajax - FC Groningen

Nadat het Noro virus grotendeels is verdwenen bij FC Groningen moet de ploeg van Dick Lukkien op deze maandagavond aantreden op Sportpark De Toekomst waar Jong Ajax op de ploeg wacht. De vraag is natuurlijk hoe de spelers van FC Groningen het virus hebben verteerd na een paar dagen vele bezoeken aan het toilet hebben gebracht. Leandro Bacuna is niet hersteld van het virus en ontbreekt dus. Thijmen Blokzijl is zijn vervanger. Bij Jong Ajax enkele spelers in de basis die eerste elftal ervaring hebben.

FC Groningen begin fel aan de wedstrijd en krijgt binnen een minuut al een kans als Luciano Valente uithaalt en via Tom de Graaff komt de bal tegen de paal. Een schot van Jorg Schreuders gaat dan over en in de 17e minuut is het raak. Thom van Bergen krijgt de vrijheid te schieten en via de onderkant van de lat knalt hij raak, 0-1.
Na ruim een half uur de eerste keer dat een Ajaxied eens schiet maar het schot van Silvano Vos van net buiten de zestien is een makkelijke prooi voor Hidde Jurjus. Even later is het een schot van Luciano Valente die net naast gaat. Hier blijft het bij in de eerste helft en gaan beide ploegen met de 0-1 rusten.

Jong Ajax komt veel beter uit de kleedkamer en hebben veel balbezit (83% om 17%) en FC Groningen komt er niet aan te pas. In de 55ste minuut is het Jong Ajax die het eerst op doel schiet en Gabriel Misehouy speelt zich vrij en haalt uit van een meter of 17 maar zijn schot gaat net voorlangs. In de 65ste minuut is het Thijmen Blokzijl die op het laatste moment een bal weg kan werken na een voorzet vanaf rechts want anders had invaller Skye Vink (zoon van Marciano) vrij voor Hidde Jurjus gekomen. Wat is er met FC Groningen aan de hand in deze tweede helft? Toch de naween van het virus want ze komen er niet meer aan te pas.

In de 72ste minuut eindelijk een gevaarlijke aanval van FC Groningen als Wouter Prins op links opstoomt en de bal voorgeeft op Romano Postema. Die staat vrij staat maar het is Ahmetcan Kaplan die net zijn lange dikke teen ertussen kan krijgen en de bal tot corner werkt. Een minuut of vier later is het Anass Salah-Eddine die geheel vrij komt aan de linkerkant en vrij kan schieten maar het schot gaat net naast. Daar komt de FC goed weg. Verder gebeurt er weinig meer in deze tweede helft en de FC komt gaandeweg de tweede helft steeds meer onder de Amsterdamse druk vandaan maar kan zelf ook geen kansen meer creëren. Vier minuten extra rijd komt er dan bij en in de laatste seconden van de wedstrijd krijgt Fofin Turay nog een schietkans maar zijn schot kan gepakt worden door de Amsterdamse goalie. Zo blijft het bij de 0-1 en is de ploeg van Dick Lukkien voor de 12e wedstrijd op rij ongeslagen en klimt het op de ranglijst naar plaats 6 op de ranglijst terwijl concurrenten FC Dordrecht en ADO Den Haag vanavond punten lieten liggen.

Opstelling Jong Ajax: Tom de Graaff, Raphaël Sarfo (Nick Verschuren), Olivier Aertssen, Ahmetcan Kaplan, Anton Gaaei (Skye Vink), Anass Salah-Eddine, Silvano Vos (Julian Brandes), Jaydon Banel, Gabriel Misehouy, Kian Fitz-Jim, David Kalokoh (Olaf Gorter)

Opstelling FC Groningen: Hidde Jurjus, Marco Rente, Thijmen Blokzijl, Marvin Peersman, Wouter Prins, Jorg Schreuders (Isac Määtä), Joey Pelupessy, Johan Hove, Luciano Valente (Kian Slor), Thom van Bergen (Fofin Turay), Romano Postema

Scheidsrechter: Thomas Hardeman

Gele kaart(en) Jong Ajax: David Kalokoh, Nick Verschuren