FC Groningen wint verdiend in De Adelaarshorst.

Voor de 18e keer in de eredivisie ging FC Groningen op bezoek in het prachtige stadion De Adelaarshorst in Deventer. Het verrassende GA Eagles is de tegenstander en de laatste wedstrijden tussen beide ploegen die gespeeld zijn eindigde in 2-3. Op 22 april 2017 won FC Groningen dus met 2-3 en de goals kwamen van Mimoun Mahi 2x en Jesper Drost. De keer daarvoor op 10 augustus 2014 wonnen de Groningers ook met 2-3. De meeste herinneren zich die wedstrijd nog wel want het veld stond toen echt blank aan ene zijde door hevig regenval. Tjarron Chery, Michael de Leeuw en oud Eagle Jarchinio Antonia waren de doelpuntmakers toen, een onvergetelijke wedstrijd.

Maar hoe anders is het nu. Door een dwaling van onze regering moet er weer zonder publiek gespeeld, iets wat velen niet begrijpen. Dat zal voor de thuisclub toch een tegenvaller zijn want ze kunnen de steun van hun fanatieke aanhang goed gebruiken. Kan FC Groningen daarvan profiteren?

Vandaag beleven we een primeur in de geschiedenis van het Nederlands betaald voetbal want voor het eerst zal er een vrouwelijke grensrechter langs de lijn staan. Franca Overtoom is de vrouw die historie schrijft vandaag en nog meer historie wordt er geschreven want FC Groningen speelde vandaag hun 2000 offiële wedstrijd.

GA Eagles trainer Kees van Wonderen kon aanstaande zondag geen beroep doen op de niet fitte Bas Kuipers, Marc Cardona, Ogechika Heil, Oud FC Groningen jeudspeler Sam Crowther en Turan Tuzlacik en kwam met de volgende basis op de proppen:

Warner Hahn

Boyd Lucassen, Gerrit Nauber, Joris Kramer, Mats Deijl

Phillipe Rommens, Giannis Botos, Luuk Brouwers

Iñigo Córdoba, Isac Lidberg, Ragnar Oratmangoen

Wissels: Andries Noppert, Job Schuurman, Jay Idzes, Martijn Berden, Frank Ross, Quiermo Dumay, Yacine Bourhane, Semir Ozturk, Justin Bakker, Jacob Mulenga

Danny Buijs die topscorer Cyril Ngonge op de bank houdt om tactische reden en  kwam met deze basis op de proppen:

Peter Leeuwenburgh

Neraysho Kasanwirjo, Wessel Dammers, Marin Sverko, Bart van Hintum

Tomas Suslov, Laros Duarte

Daleho Irandust, Michael de Leeuw, Mo el Hankouri

Jørgen Strand Larsen

Wissels: Jan Hoekstra, Jan de Boer, Mike te Wierik, Patrick Joosten, Daniel van Kaam, Cyril Ngonge, Bjorn Meijer, Thijmen Blokzijl

U ziet het bij de wissels. Thijmen Blokzijl, het grote talent van FC Groningen zit weer bij de selectie.

De scheidsrechter van hedenmiddag is Sander van der Eijk en als het vuurwerk buiten het stadion losbarst mag de FC de wedstrijd in gang zetten.

De eerste doelpoging in de wedstrijd komt van de Groningers als een lange pass van achteruit van Wessel Dammers terug wordt gekopt door Jørgen Strand Larsen op Michael de Leeuw en die kan uithalen maar zijn schot gaat helaas over. In de 9e minuut geeft Mo el Hankouri een prima voorzet achter de defensie die net niet geraakt kan worden door Jørgen Strand Larsen en direct erna een mooi schot van Tomas Suslov die de keeper net kan wegstompen. FC Groningen begint het eerste kwartier lekker aan de wedstrijd en is de bovenliggende partij en de spelers vinden elkaar makkelijk. Het lijkt er wel op dat GA Eagles nog niet wakker is want daar lukt niet veel. Nu is het zaak voor FC Groningen om kansen te gaan creëren. De grootste kans creëert men in de 26ste minuut als Bart van Hintum een prima voorzet geeft vanaf links en Michael de Leeuw hoog boven zijn tegenstander uit komt en de bal kan koppen maar Warner Hahn kan de bal net over tikken, een goede redding van de keeper. Een minuut later haalt Laros Duarte eens uit van een meter of 20 en deze bal moet de keeper ook wegstompen want kan hem niet klemmen. In de tegenaanval de eerste mogelijkheid van de thuisploeg als vanuit de snelle omschakeling Luuk Brouwers op randje “16”een schietkans krijgt maar zijn schot gaat ver over. In de 35ste minuut een snelle counter vanj de Eagles en heeft Phillipe Rommers aan de rechterkant een vrij veld om op te stomen naar de goal van FC Groningen alleen hij strompelt over zijn eigen benen en komt ten val. Dit was een moment geweest dat de thuisclub gevaarlijk kon worden.

In e 36ste minuut een schietkans van Tomas Suslov naar de verre hoek en de bal gaat via een verdediger over de achterlijn en hoeft keeper Hahn niet in actie komen. In e 40ste minuut moet Peter Leeuwenburgh handelend optreden op een schot van Giannis Botos na een mooie pass vanaf het middenveld door de Groningse defensie heen. In de 43ste minuut zien we de eerste gele kaart van de wedstrijd en die is voor Giannis Botos na het neerhalen van Tomas Suslov. De laatste minuten van de eerste helft bijt GA Eagles wat meer van zich af maar tot vele kassen komt men niet. Ook FC Groningen kan geen kansen meer creëren en zo gaan beide ploegen met de brilstand 0-0 rusten.

Geen wissels bij het begin van de 2e helft dus met dezelfde acteurs gaan we starten. FC Groningen begint prima aan de 2e helft en komt in de 50ste minuut op voorsprong als Phillipe Rommens een overtreding maakt op Tomas Suslov en uit de daarop volgende vrije trap die genomen gaat worden oor Laros Duarte en Wessel Dammers kopt de bal breed en kan Jørgen Strand Larsen de bal binnen werken, 0-1. De 3e goal van de spits dit seizoen. De VAR bekijkt nog of het buitenspel is en na bijna 5 minuten kijken en lijntje trekken is het een goal. Direct daarna krijgt Tomas Suslov een gele kaart na een overtreding op Boyd Lucassen. 3 Minuten later is FC Groningen slordig in de verdediging en kan Iñigo Córdoba alleen op Peter Leeuwenburgh af maar speelt de bal iets te ver voor zich uit en gaat dan liggen als de Groningse goalie uitkomt en krijgt dan terecht een gele kaart voor een schwalbe. Iñigo Córdoba valt tegen Peter Leeuwenburgh aan en die keeper houd zich in is duidelijk te zien op de beelden. Direct daarna gaat Giannis Botos eruit en komt Martijn Berden in de ploeg.

In de 66ste minuut moet Mo el Hankouri de voorsprong van FC Groningen verdubbelen als Tomas Suslov op links er prima langs gaat bij zijn tegenstander en een prima voorzet geeft op Mo el Hankouri die de hoek voor het uitkiezen heeft om te scoren maar hij schiet recht op Warner Hahn af, wat een kans. In e 70ste minuut krijgt Joris Kramer een gele kaart na een overtreding op het middenveld op Laros Duarte en direct daarna zet Jørgen Strand Larsen de Eagles keeper weer aan het werk als hij naar binnen trekt vanaf links en uithaalt. In de 74ste minuut de grootste kans voor de thuisploeg als invaller Martijn Berden oog in oog komt met Peter Leeuwenburgh en de bal onder de keeper doorspeelt maar Neraysho Kasanwirjo kan de bal voor de lijn wegschoppen.

In de 76ste minuut moet GA Eagles met 10 man verder als Iñigo Córdoba een overtreding van achteren maakt op Neraysho Kasanwirjo en daarvoor zijn 2e gele kaart krijgt en dus mag gaan douchen met rood. GA Eagles gaat in de 79ste minuut nog 2 wissels inbrengen en komen Jacob Mulenga en Justin Bakker in de ploeg voor Isac Lidberg en Phillipe Rommens. De wedstrijd wordt er niet vriendelijker op en komen er steeds meer kleine vervelende overtredingen en de scheidsrechter krijgt het er niet makkelijker op. In de 82ste minuut de kans op de gelijkmaker van GA Eagles als Martijn Beren veel te makkelijk Wessel Dammers uitspeelt en dan de bal in het zijnet schiet, daar komt FC Groningen weg na dit zeer zwak verdedigen van Wessel Dammers. In de 84ste minuut gaat ook Danny Buijs wisselen en komen Mike te Wierik en Patrick Joosten in de ploeg voor de zeer tegenvallend spelende Daleho Irandust en Laros Duarte. Door die wissels schuift Wessel Dammers door naar het middenveld. GA Eagels gaat er nog voor met 10 man en zet FC Groningen onder druk en in de 87ste minuut moet Mo el Hankouri op de lijn redding brengen na een doorkopbal van Mats Deijl. Direct daarna krijgt Jacob Mulenga een gele kaart na een overtreding op Mike te Wierik.

Er komen 5 minuten extra tijd bij beslist het arbitraal trio. Luuk Brouwers van de Eagels krijgt in de 2e minuut van de blessuretijd nog een mogelijkheid als Mike te Wierik de bal laat lopen en is Peter Leeuwenburgh net op tijd om de bal op randje “16’weg te werken. Dan krijgt in de 42 minuut van blessuretijd krijgt ook nog Joris Kramer nog zijn 2e gele kaart, dus rood,  na het vasthouden van Patrick Joosten en ook Kramer mag dus eerder gaan douchen. Nu kan FC Groningen rustig de wedstrijd uitspelen en wat men dan ook doet en zo wint de ploeg met 0-1 in Deventer. Een verdiende overwinning van FC Groningen dat 63% balbezit had tegen 37% en 11x op doel schoot tegen 4 van de thuisploeg.