Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Voor de 37ste keer speelt FC Groningen thuis tegen AZ en de statistieken van deze wedstrijd zijn bijna gelijk want de Groningers trokken 14x de winst naar zich toe en de Alkmaarders 15x. Ook werd er nog 7x gelijk gespeeld. De laatste keer dat FC Groningen thuis won van AZ was op 23 Oktober 2016, al een tijdje geleden dus. Het werd toen 2-0 met Groningse goals van Bryan Linssen en Tom van Weert. Vandaag is het anders want de AZ is de laatste tijd in goede vorm en dat kun je niet bepaald zeggen van FC Groningen. Bij FC Groningen ontbreekt zo wie zo Mike te Wierik en die is ook nog een paar weken niet inzetbaar. FC Groningen dat al 8 thuiswedstrijden op rij niet heeft gewonnen wil nu eindelijk eens de winst in Euroborg houden.

Danny Buijs koos vandaag voor de volgende elf:

Peter Leeuwenburgh

Damil Dankerlui, Wessel Dammers, Neraysho Kasanwirjo, Bart van Hintum, Mo el Hankouri

Laros Duarte, Tomas Suslov

Cyril Ngonge, Michael de Leeuw,  Paulos Abraham,

Wissels: Jan Hoekstra, Jan de Boer, Jørgen Strand Larssen, Daleho Irandust, Patrick Joosten, Marin Sverko, Yahya Kalley, Daniel van Kaam, Romano Postema, Bjorn Meijer.

Pascal Janssen koos voor de volgende elf spelers voor AZ:
                                                  Peter Vindahl

Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos, Bruno Martins Indi, Owen Wijndal

Fredrik Midtsjø, Dani de Wit, Jordi Clasie

Albert Gudmundsson, Vangelis Pavlidis, Jesper Karlsson

Wissels: Hobie Verhulst, Beau Reus, Aslak Witry, Timo Letschert, Sam Beukema, Peer Koopmeiners, Håkon Evjen, Mohamed Taabouni, Tijjani Reijnders, Zakaria Aboukhlal, Jelle Duin

Eén van de beste scheidsrechters in Nederland mocht de wedstrijd in goede banen leiden, Danny Makkelie. Op het ongebruikelijke tijdstip van 20.00 uur, waar de supporters van de FC een soort van protest aan het maken zijn in het stadion, mochten beide ploegen gaan strijden voor de winst. Terwijl er nog mensen buiten staan te wachten om binnen te mogen ( drie kwartier) omdat er een storing in het systeem zit voor de QR codes testen begint de wedstrijd al.

FC Groningen begint goed want binnen een minuut is het al bij de goal van AZ als na een lange bal Michael de Leeuw wordt bereikt en die kopt de bal voor de goal waar Paulos Abraham net niet kan inkopen omdat Hadzidiakos er tussen zit.

In de 6e minuut het eerste gevaar van Alkmaarse kant als een voorzet van Wijndal op het hoofd komt van Pavlidis en die kopt op de paal, daar komt FC Groningen goed weg.

In de 11e minuut een prima actie van Paulos Abraham als hij de diepte wordt ingestuurd door Damil Dankerlui aan de rechterkant en hij kapt Wijndal uit, trekt naar binnen en schiet en met moeite stopt de keeper de bal en bijna kan Cyril Ngonge binnen schieten maar Hadzadiakos werkt de bal net weg. In de 17e minuut een hachelijke situatie voor het doel van Peter Leeuwenburgh als Karlsson kan uithalen op rand 16 meter en de Groninger goalie de zwabberbal stopt en uit de rebound kan de Wit schieten maar Wessel Dammers blokt zijn schot en daarna kan Pavlidis nog uit de draai schieten en Bart van Hintum kopt de bal uit de doelmond. Weer komt FC Groningen goed weg.

In de 20ste minuut gaat FC Groningen in de aanval en Mo el Hankouri geeft de bal voor en de bal komt achter Cyril Ngonge maar die werkt de bal met de hak in de kruising,wat een wereldgoal. 1-0. Een doelpunt uit het niets maar niet minder mooi. De 9e doelpunt van FC Groningen dit seizoen en de 6e van Cyril Ngonge. (zie filmpje)

In de 25ste minuut stoomt wederom Mo el Hankouri op en gaat tussen een paar AZ spelers door in de 16 meter en valt maar het is een beetje overdreven vallen en daarom geen penalty, wat Mo graag wilde, maar de bal komt voor de voeten van Laros Duarte en die schiet van afstand op goal maar recht op de keeper af. FC Groningen doet lekker mee in de wedstrijd.

In de 30ste minuut krijgt AZ een corner en kan Peter Leeuwenburgh de bal pakken maar hij stompt de bal onrustig weg en is het Hadzidiakos die opnieuw inbrengt en weer red Bart van Hintum op de doellijn. Wat een onrust bij de Groningen goalie.

De eerste gele kaart valt in de 42ste minuut als Laros Duarte door kan lopen en gestuit wordt door Hadzidiakos en die krijgt dus de gele prent. Kansen zien we niet meer en zo gaat FC Groningen met een 1-0 voorsprong de rust in. Een leuke eerste helft zagen we en zelfs Kenneth Perez vond FC Groningen goed spelen.

Wat voor AZ zullen we in de 2e helft gaan zien, een stormachtig aanvallend AZ of toch een gecontroleerd aanvallend AZ, zij zullen het moeten gaan doen als ze resultaat mee willen nemen naar Alkmaar en hoe gaat FC Groningen tegenstand bieden?

Over het eerste kwartier na rust kunnen we kort en krachtig zijn, geen kansen voor beide ploegen. Tomas Suslov krijgt in de 62ste minuut zijn 4e gele kaart van dit seizoen en een domme en onnodige kaart. Boos worden op een tegenstander omdat die de bal niet uitrapt en dan de discussie aangaan omdat een Groninger op de grond ligt. Dure kaarten zijn dit.

Direct daarna weer een opstootje omdat de Wit licht in het gezicht is geraakt door Wessel Dammers en blijft liggen en daar zijn dan weer de AZ spelers boos om en met name Gudmundsson die dan ook een gele prent krijgt als veroorzaker van het opstootje. Er werd ook nog gevoetbald en het is FC Groningen die een mogelijkheid krijgt als Michael de Leeuw de diepte wordt ingestuurd en de bal voorgeeft op de meegekomen Paulos Abraham maar Sugawara kan nog net de bal voor de voeten van Paulos kan wegtikken voordat Paulos kan schieten.

In de 68ste minuut gaat AZ aanvallend wisselen als Reijnders erin komt voor Hatzaidiakos. Direct daarna staat het 2-0 als Damil Dankerlui de bal geeft achter de verdediging van AZ en Michael de Leeuw vind die de bal over de AZ keeper wipt en de bal stuitert mooi binnen en eindelijk heeft Michael de Leeuw dan zijn goal, 2-0. Invaller Reijnders krijgt iets later een gele kaart na vasthouden van Paulos Abraham.

In de 73ste minuut brengt FC Groningen Romano Postema voor Cyril Ngonge en Jørgen Strand Larssen komt voor Michael de Leeuw. Een paar minuten later wisselt AZ Pavlidis en komt Aboukhlal in zijn plaats.

In de 82ste minuut gaat Neraysho Kasanwirjo op het veld zitten ten teken dat hij iets heeft en hij moet behandeld worden.

In de 86ste minuut moet Peter Leeuwenburgh in actie komen op een vlammend schot van Karlsson maar de goalie tikt de bal over. In de tegenaanval is het bijna Romano Postema die de beslissing brengt in de wedstrijd als hij de bal krijgt van Jørgen Strand Larssen maar zijn schot raakt de buitenklant van de paal, bijna zijn eerste goal in de eredivisie waar hij zo lang op wacht. Marin Sverko komt dan in de ploeg voor Paulos Abraham, een begrijpelijke verdedigende wissel met nog een minuut of 3 op de klok, min blessuretijd. Ook brengt Danny Buijs nog Daniel van Kaam voor Tomas Suslov. Er komen 4 minuten blessuretijd bij.

In de 2e minuut van de blessuretijd een valpartij tussen Wessel Dammers en Gudmundsson en de laatste land met zijn voet en dus met de noppen op het hoofd van Wessel Dammers die direct begint te bloeden. Dokter Brouwer komt erbij met de niettang en het zal gehecht moeten worden. Een grote wond is het resultaat voor Wessel Dammers. Wessel komt gewoon weer in het veld en speelt de wedstrijd uit. Na 97 minuten fluit Danny Makkelie voor het einde van de wedstrijd en wint FC Groningen eindelijk weer een thuiswedstrijd.

Foto's bij FC Groningen wint weer eens een thuiswedstrijd met een wereldgoal van Cyril Ngonge