Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Gaat FC Groningen de rijkste degradant worden in de historie?

Volgens oud FC Groningen assistent trainer en sportjournalist en analist Paul Zweverink kan FC Groningen de rijkste degradant ooit worden in de eredivisie. Dat zei hij in de sportdiscussie op Radio Noord.

De schuld van dit moet je zoeken bij de clubleiding want die hebben volgens hem fout op fout gestapeld. Iedereen heeft ze gewaarschuwd met de woorden dat dit niet goed genoeg is.

Op de vraag hoe de malaise bij FC Groningen is begonnen zegt Zweverink dat het in het laatste jaar zo ongeveer alles is fout gegaan bij de trots van het noorden. Er werd blunder op blunder gestapeld en het enige wat men aan het doen was dat was geld verdienen. FC Groningen dreigt op deze manier de rijkste degradant ooit te worden volgens hem.

Als er crisis is bij een club dan rollen er vaak koppen en dat was gisteren zichtbaar bij Ajax waar de trainer ontslagen is en eerder werd bij de FC Frank Wormuth de laan uitgestuurd. Maar is het na het vertrek van Wormuth beter gegaan? Dennis van der Ree nu wegsturen zal geen zoden aan de dijk zetten zei Zweverink en sportjournalist Henk Elderman van RTV Noord was het daarmee eens. Als je dat doet maak je jezelf belachelijk zegt Zweverink en Elderman zegt dat hij het niet zou weten wie dan voor de groep moet. Er moet een goede en stevige trainer voor de groep maar die moet ook willen en de indruk bestaat dat niemand op dit moment voor de groep wil staan.

Volgens Zweverink is op de burelen van FC Groningen maandenlang sprake geweest van minachting, ontkenning en arrogantie. Al een paar wedstrijden roept het publiek om het vertrek van Mark-Jan Fledderus en algemeen directer Wouter Gudde zei daarover dat men na de transferwindow gaat evalueren. Zweverink vind dat Fledderus de oorzaak is van deze sportieve ellende waar de club nu in zit en hij vind de positie van Fledderus onhoudbaar. Hij zei “Dat is niet omdat ik een hekel aan mensen heb, maar wel op basis van het laatste jaar. Het verkeerd samenstellen van de selectie, het niet goed inspelen op situaties, de verkeerde trainers kiezen, mensen schofferen binnen de club... Het is een opeenstapeling van fouten.' Om hem nu al te ontslaan zet volgens de analist ook geen zoden aan de dijk want dan winnen ze de volgende wedstrijd tegen FC Volendam ook niet. Laat hem eerst maar eens goede spelers halen zei Zweverink. Wat hem het meeste stoort is dat de leiding van de club alle waarschuwingen over het niveau van de spelersgroep heeft genegeerd. Danny Buijs en Frank Wormuth hebben ze gewaarschuwd en veel kenners hebben ze gewaarschuwd maar men deed er niets mee en men was maandenlang arrogant en er was sprake van minachting en ontkenning.Nu is er pas paniek en dat is natuurlijk veel te laat en er is weer eens te laat ingegrepen.

Kan het tij nog gekeerd worden in Groningen? Elderman heeft er weinig vertrouwen in en Zweverink is nog negatiever gestemd en zegt dat FC Groningen voetballend bij de slechtste vier horen en dit is cijfermatig bewezen maar op mentaal gebied is FC Groningen het allerslechtste en die combinatie is dodelijk. Van alle ploegen incasseert de FC de meeste doelpunten in het laatste kwartier. Dat betekent dat ze door hun hoeven zakken. Misschien niet fysiek, maar zeker mentaal.'