Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Geen open dag bij FC Groningen dit jaar.

FC Groningen schrijft het volgende op hun website:

FC Groningen was tijdens dit unieke jaar, waarin de stad 350 jaar Groningens Ontzet viert, voornemens om op 28 augustus op de Grote Markt invulling te geven aan haar jaarlijkse Open Dag. Helaas is het niet gelukt om een volwaardig Open Dag-programma te combineren met de festiviteiten rondom Bommen Berend. FC Groningen betreurt de situatie en onderzoekt alternatieven.

Het gehele jaar wordt 350 jaar Groningens Ontzet gevierd en in het Ontzetweekend van 26 tot en met 28 augustus moet het hoogtepunt worden van dit bijzondere jaar voor de stad Groningen. Organisator van de festiviteiten Koninklijke Vereniging Voor Volksvermaken (KVVV) had eerder dit jaar FC Groningen benaderd voor een bijdrage aan het evenement en wel op 28 augustus. Gezamenlijk ontstond het idee om in dit bijzondere jaar een uitzondering te maken wat betreft de locatie voor de Open Dag en dit supportersfeest eenmalig op de Grote Markt te houden. Op deze wijze zou vanuit FC Groningen een bijdrage worden geleverd aan de bekendheid van het verhaal Groningens Ontzet. De club heeft bij de start van haar seizoenkaartcampagne hieraan ook aandacht besteed. Groningers mogen trots zijn op de rol die de inwoners hebben gehad 350 jaar geleden in het belang van heel Nederland.
 
Geen vergunning
Gemeente Groningen kan geen vergunning verlenen aan KVVV voor de bijdrage van FC Groningen. KVVV was aanvrager van de vergunning omdat zij het totale evenement in het weekend van 26 tot en met 28 augustus organiseren. De opzet voor de Open Dag op de Grote Markt bleek niet haalbaar in relatie tot andere programmaonderdelen op die dag en de verwachte publieksdruk. Deze informatie is gedeeld met de vergunningaanvrager maar is niet tijdig bij FC Groningen terecht gekomen. Het resultaat is dat er geen vergunning kan worden verleend, wat een grote tegenvaller is voor FC Groningen aangezien jaarlijks 10.000 – 15.000 supporters de Open Dag bezoeken. Met name de fotomomenten met spelers en het handtekeningen verzamelen zijn hoogtepunten van de Open Dag.
 
Alternatieven
FC Groningen is met gemeente Groningen in overleg voor mogelijke alternatieven. Voor aanvang van het seizoen is echter geen optie meer gezien de korte voorbereidingstijd. FC Groningen had de wens vervolgens uitgesproken om dan op 27 augustus de Open Dag te mogen organiseren in en rondom het stadion omdat de spelersgroep op vrijdag 26 augustus speelt tegen N.E.C. en daarmee een dag later beschikbaar is. Zaterdag 27 augustus is echter geen optie voor gemeente Groningen vanwege meerdere andere grote evenementen die dan al op de planning staan. 
 
Marketingmanager Edwin Froma baalt stevig van het feit dat FC Groningen op korte termijn geen volwaardige Open Dag kan organiseren. “We hebben begrip voor de uitdagingen rondom de organisatie van een groot evenement, maar zijn aan de andere kant teleurgesteld. Doordat we niet voldoende zijn geïnformeerd, hebben we niet tijdig kunnen anticiperen en daardoor missen we nu een belangrijk moment met onze supporters voorafgaand aan het seizoen. De Open Dag is een evenement waar jaarlijks ontzettend veel supporters naar uitkijken. We onderzoeken samen met gemeente Groningen op dit moment de mogelijkheden om alternatieve activiteiten te organiseren.” De club hoopt snel duidelijkheid te kunnen verschaffen over wat wel mogelijk is en zal hierover haar achterban vanzelfsprekend informeren.