Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Gesprek met trainer Dick Lukkien

 

* Dick Lukkien, Je bent nu drie maanden aan de slag in Groningen, hoe bevalt het?

Dick: Het bevat erg goed, mooie club en ik ben trots dat ik daar mag werken. Alleen ik had natuurlijk wel gehoopt dat we betere resultaten zouden halen dus dat is nog te wisselvallig.

 

* Merk je dat de druk hier hoger is dat in Emmen?

Dick: Je merkt wel dat FC Groningen meer fanpage heeft en mensen die meeleven dus dat zegt meer over Groningen dan over Emmen maar druk is altijd wat ik bij mijzelf voel en wat ik mijzelf opleg dus wij zijn niet tevreden over hoe dingen gaan en dat supporters dat ook niet zijn dat snap ik heel goed want dat is ook zo.

 

* Als ik jou op de tv zag na de nederlaag tegen FC Den Bosch, waar je gezicht boekdelen sprak, want die nederlaag kwam keihard aan bij jou?

Dick: Ja 100% omdat ik mij er veel meer van had voorgesteld maar dat geldt ook voor de spelers en staf en voor de supporters. Want ze gaan naar het stadion met twee winstpartijen achter de rug en je denkt dat je bij winst goede zaken kunt gaan doen. Wat mij het meest teleurstelde was dat wij gewoon amper iets hebben gecreëerd. Wij zijn daar al een aantal weken mee aan de slag en dat blijft een kwestie van doen want daar zijn we nog niet vast genoeg in.

 

* Tegen Helmond Sport spelen jullie een prima eerste half uur en nu vanaf het begin was het niets, hoe kan dat?

Dick: Dat heeft met je eigen uitvoering te maken en daar moeten wij ook kritisch op zijn, want dat was beneden peil. Maar het heeft ook altijd met een tegenstander te maken. Een tegenstander die amper mee wilde voetballen, en dat is hun goed recht, maar in die kleine ruimte is het lastig voetballen. Dat merken wij met name in thuiswedstrijden waarin alleen die beloften ploegen mee willen voetballen maar de meeste ploegen graven zich in op eigen helft en daar moeten we iets op verzinnen want dit gaan nog veel meer ploegen doen.

 

* Wat je veel hoort op de tribunes is dat FC Groningen breivoetbal speelt, te veel balletje breed en terug, wat zeg jij daarvan?

Dick: Een mening van mensen mag je nooit veroordelen en als mensen dat gevoel hebben dan moeten wij dat omdraaien. Maar uit de statistieken blijkt dat wij in onze competitie de meeste ballen vooruit spelen en dat wij de meeste balcontacten hebben in de 16 meter van de tegenstander. En daar staan we met afstand op één. En dat onze spits de meeste kansen krijgt dus het zal ook een beetje een onderbuikgevoel zijn. En nogmaals iedereen heeft recht op zijn/haar eigen mening maar de feiten die liegen niet. Afgelopen vrijdag hebben we niets voor elkaar kunnen spelen maar in wedstrijden daarvoor blijkt dat we veel vooruit spelen om in de box van de tegenstander te komen. Alleen dat is blijkbaar nog niet hoe mensen ernaar kijken dus dat beeld zouden we ook bij kunnen schaven.

 

* Men wil het Groningse DNA zien, opportunistisch voetbal met veel strijd en passie. Kan die FC Groningen dat brengen?

Dick: Ja, maar ik denk dat de gemiddelde FC Groningen supporter houdt van winnen en veel kansen creëren en er moet iets gebeuren op de helft van de tegenstander en je moet in duel zijn dus de beleving moet er vanaf spatten. Dat was afgelopen vrijdag niet het geval en dan krijg je kritiek en dat is gewoon terecht want dat past niet bij ons en dat moet gewoon beter.

 

* Morgen NAC Breda, wisselvallige ploeg maar wel een ploeg die thuis wil aanvallen toch?

Dick: Ja, dat verwacht ik ook dat ze thuis vooruit gaan spelen met een nieuwe trainer dus ook een ander plan en in het Rat Verlegh stadion is het altijd geweldig voetballen en aan ons om het plan dat we hebben goed tot uitvoer te brengen. Ik denk dat NAC ook wel kwetsbaar kan zijn als wij goed aan de bal zijn en dat gaan wij proberen.

 

* Ze hebben drie thuiswedstrijden gespeeld en van Roda JC en FC Emmen verloren, alleen winst op Jong AZ. Je hebt dat goed geanalyseerd neem ik aan?

Dick: Ik heb die wedstrijden bekeken en in de wedstrijd tegen Emmen zat het Emmen ook niet tegen want hun eerste schot op doel ging er direct in met Jari Vlak. Maar daarvoor was NAC een kwartier zwaar bovenliggend maar zij hebben een duidelijk idee van spelen en daar hebben wij op getraind en nu is het zaak om kwaliteit op de mat te leggen en dat er beleving in de ploeg zit want dat ontbrak afgelopen vrijdag.

 

* Vele wisselingen in basis bij hun, 3 spelers die alles gespeeld hebben, Leemans, vd Bergh en Jacosek. Zegt toch dat zij de ideale 11 nog niet gevonden hebben?

Dick:  Dat klopt en daar ging het vanmiddag in het perspraatje ook over want Stefan Bleeker van RTV Noord vroeg waar we nu staan met z’n allen. Als je naar de ranglijst kijkt is er één ploeg, Roda JC, die zich iets los is van de rest en daarna heb je van plek 2 tot 14 ploegen die veel te wisselvallig en zoekende zijn naar de juiste formatie en compositie en daar zijn wij ook eentje van, net als NAC.  

 

* Jullie zoeken ook nog naar de ideale opstelling denk ik?

Dick: In ieder geval naar de echte fine tuning en naar stabiliteit dus minder wisselvalligheid en dat je altijd een ondergrens hebt als je slecht gespeelt, wat kan gebeuren, maar dat je dan een resultaat meeneemt daar zoeken wij nog naar.

 

* Zo te zien breng je noodgedwongen weer wijzigingen in je team aan?

Dick: Wij hebben Luciano Valente die twee dagen ziek is geweest en vandaag weer mee heeft getraind dus morgen kijken hoe hij die training heeft verteerd en dan is Noam Emeran nog niet fit genoeg en Fofin Turay is uiteraard nog niet fit en Paulos Abraham heeft enkel klachten dus dat is een twijfel dus we zullen noodgedwongen wat wijzigingen door moeten voeren.

 

* Ik zag Jens Schraven vanmorgen mee trainen, gaat hij morgen mee naar Breda?

Dick: Nee die gaat morgen niet mee maar wij vinden het wel een hele interessante speler die wij zeker in de gaten houden. Hij ontwikkelt zich prima in de o21.

 

* Nu is het zaak om morgen de drie punten mee terug te nemen naar Groningen.

Dick: Dat is het zeker en dat is het mooie aan voetbal dat meningen in een week weer kunnen veranderen en aan ons om alles wat we hebben te geven voor iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt en vooral voor die kleine 600 supporters die meegaan naar Breda.

 

Geschreven door Wouter Pauwels