Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Hans Nijland over "muitende spelers".

pelers die muiten om een transfer af te dwingen: Hans Nijland kan er geen begrip voor opbrengen. Het is de afgelopen transferperiode veel gegaan over Jorgen Strand Larsen, maar ook over Antony en (in mindere mate) Edson Álvarez en Mohammed Kudus. Als voormalig algemeen directeur van FC Groningen kan Nijland erover meepraten.

Het lijkt eerder regel dan uitzondering dat een speler in de strijdmodus gaat wanneer hij een stap hogerop kan maken, maar zijn club niet mee wil werken. In #Donedeal de podcast van VoetbalPrimeur vertelt Nijland er uitgebreid over. "We snappen allemaal dat spelers veel meer geld bij Manchester United kunnen verdienen dan bij Ajax, maar je hebt met je volle verstand een contract getekend. De club heeft het volste recht om je daaraan te houden. Vergeet vooral de invloed van zaakwaarnemers niet, hè. Als zaakwaarnemer hoef je maar één Antony te hebben en je bent miljonair, zo simpel is het. De druk is enorm, maar ik vind het van spelers enorm onprofessioneel. Ik begrijp er helemaal niets van."

Nijland maakte het onder meer mee met Bruno Silva, die in staking ging nadat Ajax zich meldde. Groningen kon niet anders dan instemmen met zijn vertrekwens omdat de arbeidsrelatie dusdanig verstoord was, maar hield wat betreft de vraagprijs wel voet bij stuk. "We zaten in het Van der Valk hotel in Emmeloord met Martin van Geel en Jeroen Slop (voormalig technisch directeur en financieel directeur Ajax, red.). Die onderhandelingen waren hartstikke vervelend. Dat had te maken met de staking van Bruno Silva. Hij deed niet alleen de club tekort, maar ook zijn spelers en de supporters."

"Ik had het gevoel dat het een een-tweetje was tussen de zaakwaarnemers van Bruno Silva en Ajax. Het werd hard uitgespeeld. Wij hebben gezegd: prima, dan spelen wij het ook hard. Vier miljoen euro en geen euro minder. Ook in één klap betalen en anders maar niet. Stikken of slikken, heet dat."

Wanneer een speler begint te muiten, gebeurt het zelden dat hij gecorrigeerd wordt door medespelers. "Zo werkt dat toch niet...", zegt Nijland. "Het was best bijzonder, omdat we een hele ervaren spelersgroep hadden. Toch gaan spelers er anders mee om."

Bekijk hieronder het item met Hans Nijland.

Bron: Voetbalprimeur