Fan van F.C. Groningen
Nieuws

In gesprek met Alfons Arts

Door technische problemen kunnen we geen geluidsfragment op de site plaatsen maar het interview dat we hadden zojuist met Alfons Arts willen we u niet onthouden en daarom op schrift het interview.

Alfons Arts 1

Toch een domper de wedstrijd tegen Volendam de vorige week?
Alfons: Dat kun je wel zeggen ja want als je de eerste 35 minuten kijkt dan doe je het gewoon goed en alles wat we van te voren doorgesproken hebben komt dan uit en je beloont jezelf met twee goals en in plaats van die wedstrijd voor rust in het slot te gooien leid je dom balverlies in en dan kom je in iets waar we van te voren voor gewaarschuwd hebben en dan ligt vanuit de omschakeling de 2-1 erin en dan ga je toch anders de rust in en dat merk je dan aan de groep.

De teleurstelling was groot bij de jongens na de wedstrijd zeker?
Alfons: Ja erg groot en dan zag je ook op het veld. De tweede helft speelden we niet meer zo als de eerste 35 want we waren erg slordig en leden veel balverlies en we geven een aantal momenten weg wat kon resulteren in kansen en gelukkig bleven die grote kansen uit maar dan krijg je zelf ook een aantal mogelijkheden die je niet goed uitspeelt om de 3-1 te maken en die speel je niet goed uit en wederom door eigen balverlies krijg je weer een schakelmoment waar een corner uit komt en dan ligt de 2-2 binnen. Het mag nooit gebeuren dat ze bij de tweede paal zo vrij kunnen inkoppen. Ten opzichtige van het vorig jaar hebben we daar dingen in veranderd en daar moeten we nog eens goed naar kijken maar dan weet je met elkaar toch de rug te rechten en dan krijg je nog 100% kansen om de derde goal te maken en dat lukt dan helaas niet. Als je dan een dag later de wedstrijd terug kijkt dan zie je dat FC Volendam 0,0 kansen uit hun eigen voetbal hebben gecreëerd en de kansen die ze hebben gehad komen uit slordig en dom balverlies van ons.

Hoe lekker is het dan om Ajax al zo vroeg in de competitie te treffen?
Alfons: Dat maakt allemaal niks uit of je Ajax nu treft of verderop in de competitie want het is een topploeg en de kampioen van Nederland en dat zijn hele zware wedstrijden en je weet wat je daar moet brengen om zo lang mogelijk in de wedstrijd te blijven en om kans te maken op een resultaat en dan zullen heel veel dingen die we de vorige week niet goed hebben gedaan nu wel goed moeten gaan want de top, Ajax is top, die straft dat ook genadeloos af. Ajax heeft ook het vermogen om rustig te wachten op fouten van ons dus het is nju aan ons om te laten zien dat er verbetering in zit en het Ajax niet makkelijk te maken en zo lang mogelijk in de wedstrijd te blijven. Het is niet alleen tegenhouden voor ons maar ook op zoek te gaan naar je eigen momenten.

Als de wedstrijd van Ajax van vorige week bekeek was het de eerste helft niet goed en na rust na wat wijzingen was het wel goed, wat kunnen jullie daarmee?
Alfons: Ajax heeft natuurlijk ontzettend veel mogelijkheden en dat geeft de trainer zelf ook aan en hij is daarin nog zoekende naar de juiste samenstelling en de ene wedstrijd is de andere wedstrijd niet en wij spelen wat anders als Fortuna Sittard speelt en die vergelijking gaat niet altijd op. Als trainer zijnde wil je voor jezelf denk ik zo lang mogelijk vast houden aan de goeie dingen die je uit zo’n wedstrijd kunt halen en dat is bij hun vooral de tweede helft geweest dus van de ene kant kun je er vanuit gaan dat ze in die samenstelling aan de wedstrijd gaan beginnen en van de andere kant en omdat hij weet wat hij nog achter de hand heeft dat hij niet te snel veranderingen in zijn team wil aanbrengen. Hij zal ook redeneren dat ieder wedstrijd en iedere tegenstander anders is.

Verwachten jullie Brian Brobbey in de spits of toch Dusan Tadić?
Alfons: Wij houden met alles rekening en wij hebben alle scenario’s getraind. Het zijn natuurlijk twee heel verschillende spitsen want Tadić speelt heel veel in de bal en Brobbey zoekt vaak de diepte en een aanspeelpunt is en heel balvast is dus wat betreft zijn wij op alles voorbereid.

Hoe kunnen jullie het beste het Ajax spel ontregelen?
Alfons: Onze afspraken zo goed en kwaad mogelijk na te komen en je weet dat je Ajax niet veel ruimte moet geven en niet met de kont in de eigen zestien meter moet gaan hangen want dan valt die bal voor ons wel een keer verkeerd. Bij Ajax weet je dat ze er een hekel aan hebben als je agressief naar voren dekt en daarin zullen wij zeer zeker onze momenten moeten gaan pakken. Je weet dat je hun geen 90 minuten onder druk kunt zetten, dat is nu eenmaal een gegeven maar je moet wel je eigen momenten creëren en pakken want je weet ook bij Ajax dat ze veel risico nemen in hun manier van spelen en daar zullen mogelijkheden voor ons en daar zal iedereen bewust van moeten zijn en iedereen zal met een bepaalde lefheid het veld in moeten gaan om wel te denken dat er iets te halen valt. Als je daar alleen maar heengaat om een nederlaag zo klein mogelijk te houden dan kun je beter thuis blijven,

Velen zeggen dat er niet gespeeld moet worden i.v.m. de hitte, hoe denken jullie daarover?
Alfons: Dit soort discussies hebben we vaker meegemaakt en ik vindt het goed dat de KNVB naar buiten heeft gebracht dat men drinkpauzes gaat houden en dat is prima en daar moet je naar kijken en je moet zorgen dat je met zulke temperaturen zo maar met je krachten te gaan lopen smijten want de voorspellingen zijn dat het zondag broeierig heet zal zijn en dat is daar in de Johan Cruijff Arena nog een paar graden erger. Het geluk is dat je al de hele week in deze warme temperaturen hebt kunnen trainen dus je hebt al een bepaalde gewenning aan de temperaturen.

Er gaan ruim 600 FC Groningen supporters mee naar Amsterdam, een record. Dat zegt toch iets?
Alfons: Wij hebben het er al vaker over gehad en FC Groningen heeft absoluut niet te klagen over de ondersteuning die wij krijgen van de supporters want dat is de afgelopen jaren gewoon fantastisch geweest en dat doet ons natuurlijk ontzettend goed en je hoort de jongens er in de kleedkamer over praten en het besef is dus ook daar en het moet je als speler alleen maar goed doen dat een groot aantal supporters graag mee gaan naar uitwedstrijden en dat moet ze een extra boost geven en die mensen verdienen het ook dat wij ze daarin iets gaan terug geven en dat is altijd een wisselwerking wij waarderen het ten zeerste. Hoe mooi is het dat je de Arena binnenkomt en je ziet gewoon een goed gevuld uitvak en dat doet iedere speler en trainer gewoon goed.

Ik verwacht dat jullie geen wijzigingen aan gaan brengen in de basis van afgelopen zondag?
Alfons: Dat zou zo maar kunnen zijn ja.

Nordin Musampa, Manu Matutua en Marin Sverko zagen we vanmorgen weer op het trainingsveld, hoe staat het met hun?
Alfons: Iedereen was vanmorgen op het trainingsveld en Manu heeft de hele week al mee getraind en Marin en Nordin hebben delen van de training meegemaakt en dan gaat tot op heden goed maar ze moeten nu meer en meer integreren in de groep en dan ook in positiespelletjes en in duels te komen tijdens partijen maar het zal nog een aantal weken duren voordat ze 100% speelklaar zijn.

Gaan jullie zaterdag al weg naar Amsterdam of zondag pas:
Alfons: Wij gaan zondag die kant op, we trainen zaterdagmorgen nog op Corpus en gaan dan zondagmorgen rustig die kant op.

Hoe laat trainen jullie zaterdagmorgen want dat wordt tegenwoordig zeer slecht aangegeven op de website van FC Groningen?
Alfons: Wij trainen zaterdagmorgen om 11.00 uur nog een keer.

Dan wensen wij jullie heel veel succes zondag.
Alfons: Dank je.