Fan van F.C. Groningen
Nieuws

In gesprek met Alfons Arts

Zojuist spraken wij met Alfons Arts over de wedstrijd van afgelopen weekend tegen NEC en over de wedstrijd van aanstaande zondag tegen Vitesse. Door technische problemen is het nog niet te beluisteren maar wel te lezen.

Met wat voor gevoel gingen jullie uit Nijmegen?
Alfons: Toch wel met een teleurstellend gevoel als je het verloop van de wedstrijd ziet zou je misschien zeggen een gelijkspel is misschien een prima resultaat want het gaf de onderlinge krachtsverhouding wel weer maar als je twee minuten voor tijd met 1-0 voorstaat en waarbij NEC wel dreigend was maar geen grote kansen kreeg en wij zelf een aantal keer het moment had dat je meer uit een omschakelmoment kunt halen dan is het wel heel zuur dat je twee minuten voor tijd een tegengoal krijgt en in plaats van met drie punten nu met één punt naar Groningen vertrekt. Het was ook onnodig en wij zullen moeten leren om in die fases te overleven en compact te blijven en vanuit de omschakeling de tegenstander achter ons aan te laten lopen maar dat is helaas niet gelukt terwijl we wel een groot compliment moeten maken naar de groep hoe we die wedstrijd hebben gespeeld en een nog groter compliment aan het uitvak want dat was wederom genieten en fantastisch.

Het spel moet wel vertrouwen geven want er is genoeg strijd geleverd?
Alfons: Dat is natuurlijk een bepaalde basis die bij FC Groningen hoort en wij hebben het er vaker over gehad maar een voorbode moet zijn dat je strijd levert en dat je voor iedere meter grond moet vechten en dat je daar in ieder geval gelijkwaardig in bent zo niet beter moet zijn als je tegenstander en dan voetballend proberen het verschil te maken. Daar heeft de hoofdtrainer na de wedstrijd tegen GA Eagles iets over gezegd en na die wedstrijd hebben we in die week daar uitvoerig over gehad en bepaalde trainingsvormen op los gelaten en dat heeft zijn uitwerking in de wedstrijd tegen NEC gehad. Het is nu zaak om dat vast te houden en komende zondag tegen Vitesse moet dat weer je basis zijn om zodoende beter te zijn als je tegenstander en als wij dat kunnen den denk ik dat wij, met alle respect, beter zijn dan Vitesse.

Deze week nog twee nieuwe spelers erbij Florian Krüger en Ricardo Pepi en de laatste was niet op training vandaag waarom niet?
Alfons: Dat heeft puur met de afwikkeling van de papieren te maken. Zolang de benodigde papieren nog niet ondertekend zijn dan loop je bepaalde risico’s met de verzekering want stel dat er iets met die jongen gebeurt op de training dan is hij daar nog niet 100% voor verzekerd en daarbij is het de laatste dagen heel hectisch en snel gegaan voor die jongen en heeft in zowel het ziekenhuis als op Corpus veel testen moeten ondergaan dus het leek ons verstandig om die jongen lekker rustig te laten opstarten en binnen te trainen.

Nu maar hopen dat de papieren de volgende week in orde zijn zodat hij speelgerechtigd is, verwachte je van wel?    
Alfons: Ja dat verwacht ik wel en daar gaan we vanuit dat hij dan speelklaar is.

Hoe staat Florian Krüger ervoor?
Alfons: Voor Florian is het precies hetzelfde en vooral in het begin van de week hectische dagen. We waren al een tijdje met hem bezig en toen in een halve dag tijd hier naar toe gekomen en geen tijd om te relativeren en direct volledig in de testen gegaan en dat heeft de eerste trainingsdag wel zijn uitwerking gehad waardoor hij erg vermoeid was dus daar hebben we ook rekening mee gehouden en wat eerder naar huis gestuurd en gisteren heeft hij een lekkere relaxdag gehad en hij oogde vanmorgen al weer een stukje scherper en frisser dus en dat hebben wij nodig. In sommige momenten zie je wat hij kan en daar hebben wij zondag erg veel behoefte aan.

Durven jullie het aan om hem direct in de basis te zetten zondag?
Alfons: Ja waarom niet, die jongen is fit en heeft bij Arminia Bielefeld de gehele voorbereiding mee gedraaid en wedstrijden gespeeld dus wat dat betreft zou hij kunnen starten.

Dus je mag ervan uit gaan dat Florian Krüger zondag in de basis start tegen Vitesse?
Alfons: Ja absoluut.

Dan met Cyriel Ngonge en Paulos Abraham voorin?
Alfons: Dat is nog niet zeker want we hebben keuzes en wij kijken naar de tegenstander en wij kunnen van wedstrijd tot wedstrijd met welk team spelers wij ons voordeel kunnen halen dus wat dat betreft heeft niemand bij ons de zekerheid dat hij wekelijks zal spelen.

Hoe kijken jullie naar de ontwikkeling van Paulos Abraham?
Alfons: Dat gaat nog met heel veel ups en down. Die jongen is vanuit Zweden bestempeld als een groot talent en heeft een aardig prijskaartje om de nek dus wat doet dat met zo’n jongen. Hij komt voor het eerst in een vreemde omgeving op zichzelf en heeft daar in het begin ontzettend veel moeite mee gehad en dat merk je in zijn ontwikkeling want hij heeft goede momenten maar ook zeer zeker minde goede momenten en het is nu zaak voor hem maar ook voor ons als trainers om hem op een constanter niveau te krijgen. Als hij een keer een hoge uitschieter heeft dat hij niet meteen weer door de ondergrens heen zakt en dat het allemaal wat gelijkmatiger gaat lopen en stabieler wordt in alles wat hij doet. Hij is een jongen die ontzettend graag wil en ontzettend veel energie stopt in trainingen en in wedstrijden. De vorige week vond ik hem een paar keer erg dreigend en zo moet hij een aantal wedstrijden op een gelijkmatig niveau gaan spelen waarbij hij ook belangrijk kan zijn met een assist of een goal en dat vreet ontzettend aan hem dat het nog niet zo is. Als hij dat kan doorbreken kan zijn ontwikkeling een nieuwe stap krijgen.

Zou het hem kunnen helpen om een aantal wedstrijden achter elkaar te laten staan?
Alfons: Dat zou hem kunnen helpen ja maar van de andere kant als je goed evalueert heeft hij heel veel mogelijkheden gehad om vaker te spelen want hij was soms een paar wedstrijden goed en dan een paar wedstrijden weer heel matig en dat weet hij zelf ook want hij is heel erg zelfkritisch maar hij doet er van alles aan en traint heel hard en het is geen onwil van die jongen.

Zondagmiddag kwart voor 5 Vitesse thuis, een ploeg die slecht is begonnen maar dat zegt nu niks want de wedstrijd staat weer op zich toch?
Alfons: Nee iedere wedstrijd is anders en je hebt in de beginfase tegen Feyenoord gezien want voor niveau Vitesse kan halen en je hebt tegen Heerenveen gezien tot ze met 1-0 achter kwamen dat ze absoluut niet de mindere waren. Je hebt het afgelopen weekend gezien tegen RKC dat ze na een 0-2 achterstand de mouwen hebben opgestroopt en de wedstrijd om kunnen draaien en zelfs hadden ze hem nog kunnen winnen want daar hebben ze de kansen voor gehad na de 2-2. Ze hebben er ook weer drie spelers bij die hun weer op een stabieler en hoger niveau moeten helpen. Eigenlijk begint voor iedereen nu de competitie nu de transferwindow dicht is en iedereen weet nu waar men aan toe is wat betreft de selectie en de inzetbaarheid van spelers en hebben weer een hele nieuwe wedstrijd en een nieuwe fase gaan we nu in. Wie zijn wij om ploegen te onderschatten en wij moeten iedereen serieus nemen en vooral ook naar onszelf kijken en wat we de vorige week goed hebben gedaan moeten we vast houden en wat minder ging dat moeten we verbeteren en dan hebben we kans om zondag de drie punten in Groningen te houden.

Weet je met welk team ze komen want ook zij hebben nog een drietal nieuwe spelers gehaald deze week?
Alfons: Je weet war voor type spelers die jongens zijn die ze gehaald hebben want daar hebben we ook de nodige beelden van gezien en Vitesse speelt onder Thomas Letsch altijd hetzelfde systeem en dat zal hij niet snel veranderen. Het enige wat veranderd is de kwaliteit van de spelers en die spelers hebben goede dingen en minder goede dingen en daar probeer je onze jongens op voor te bereiden en op in te spelen ook met de wetenschap dat als er net drie nieuwe spelers zijn gehaald die zullen niet direct gewent zijn aan de manier van spelen dus het is aan hun of ze de nieuwe jongens direct laten spelen.

Verwachten jullie die nieuwe jongens zondag in de basis?
Alfons: In ieder geval twee,, de twee spitsen, de 9 en 10, verwachten we absoluut in de basis en Tronstad is weer terug van een schorsing want een hele belangrijke spelers is voor hun op het middenveld. Er kan dus zo maar een heel ander Vitesse op het veld staan zondag maar dat neemt niet weg dat wij gewoon de dingen moeten uitvoeren die we moeten uitvoeren en als wij een bepaald niveau kunnen halen dan kunnen wij van iedereen winnen, zo simpel is het ook.

Voor de rest iedereen fit en hoe is het Nordin Musampa?
Alfons: Dit is de tweede week dat Nordin volledig bij de groep is dus dat gaat de goede kant op en net als met Marin Sverko ontbreekt het hun nog aan wedstrijdritme en een vraagteken is Ramon Pascal Lundqvist die uit voorzog vandaag binnen was. Morgen moeten we kijken hoe daarvan herstelt en of hij wel of niet mee het veld op kan. Morgen hebben we nog een training dus er kan nog van alles gebeuren.