Fan van F.C. Groningen
Nieuws

In gesprek met Alfons Arts

Wij spraken zojuist met Alfons Arts over de wedstrijd van zondag tegen SC Cambuur.

Alfons, tegen NEC waren de meeste tevreden over het spel en een week later zakt het team door de ondergrens tegen Vitesse en gaan met “schaam je kapot” naar de kleedkamer, hoe kan dat?
Alfons: Ja het was voor ons ook een complete verassing want je weet dat Vitesse met de drie versterkingen die ze die week hadden aangetrokken een goede tegenstander zou zijn al waren de resultaten niet best en toch zag je, net als bij ons, er een stijgende lijn in zitten en wij hadden verwacht dat wat wij tegen NEC op de mat hadden gelegd dat we dat in ieder geval in strijd en vechtlust een voortgang hadden kunnen geven maar het was absoluut een zware teleurstelling om te zien hoe wij die wedstrijd ingaan en spelen en de mensen mogen en moeten dan ook gewoon kritisch zijn en wij moeten ons diep schamen wat wij in 90+ hebben laten zien.

Mike te Wierik werd man of the match, dat zegt ook veel toch, volkomen terecht trouwens want hij speelde prima?
Alfons: Ik vind dat je daar nooit naar moet kijken want het gaat om het team en wat je als team zijnde kunt en moet brengen en zeer zeker in een thuiswedstrijd en zeker na een uitwedstrijd tegen NEC waar je een bepaalde manier van spelen heel veel dingen hebt afgedwongen en dan met 15 á 16 duizend mensen achter je moet je die mensen vermaken en moet zorgen dat je met strijd en vechtlust die mensen achter je krijgt. Zonder strijd en vechtlust zijn die mensen meer dan 90 minuten achter ons blijven staan en dan is het volkomen terecht dat je met een fluitconcert de kleedkamers moet opzoeken. Dat moeten we puur bij onszelf zoeken en dat heeft niet met het publiek te maken en niet met de tegenstander maar puur met onszelf en het was nu een complete offday van het team en van de hele staf want wij hebben het ook niet om kunnen draaien.

Zondag SC Cambuur op kunstgras en meestal wordt er dan getraind op kunstgras en nu niet, waarom niet?
Alfons: De spelers blijven liever op het gras trainen en het kunstgras wat daar in Leeuwarden ligt kun je nooit nabootsen en wat op Corpus ligt is van een andere kwaliteit en in het verleden heeft het uitgewezen dat van gras naar kunstgras en weer terug dat het zo links en rechts wat spierproblemen oplevert. Wij hebben er dus voor gekozen om op natuurgras te blijven trainen en dan gaan we zondag met de warm up maar eerder naar buiten zodat de jongens snel gewent zijn.

Het valt altijd wel op bij een wedstrijd dat jullie altijd later naar buiten komen voor de warming-up dan de tegenstander, is daar een speciale reden voor?
Alfons: Nee want wij hebben onze tijd er voor die Jarno Voorintholt (fysiektrainer) indeelt voor de warming up en wanneer de afsluiting is voor de warming up is. Ik weet niet beter dat wij altijd met deze tijden naar buiten zijn gegaan en ik vind het ook niet zo belangrijk wat de tegenstander doet want het gaat om ons.

Wat is SC Cambuur voor een ploeg op dit moment?
Alfons: Je weet dat Cambuur thuis op dat kunstgras waar ze voordeel van hebben is een goed voetballende ploeg die probeert via combinatievoetbal voor dreiging probeert te zorgen. Dat kan op verschillende manieren bv met wat zij hebben opkomende backs en ze hebben twee aanvallende middenvelders die hoog en diep spelen en dat wordt voor ons weer een aanpassing in het verdedigen. Ze hebben jongens met een individuele actie en jongens met snelheid en ze kunnen met de grote spits die ze hebben opportunistisch spelen. Het is een ploeg die compleet is maar we moeten ze ook niet beter maken dan dat ze zijn.

Ze hebben wel kwaliteit in de ploeg met nu Daniel van Kaam die daar speelt maar wat is de voornaamste kwaliteit?
Alfons: Dat ze vast aan de bal zijn en dat ze geduldig zijn want de data heeft ook aangegeven dat ze met de aantal meters die de spelers maken en zeer zeker in sprintmeters zeer dynamisch zijn dus het is aan ons om de rijen gesloten te houden en hun niet teveel ruimte te geven om te voetballen en om hun loopacties in te zetten. Wat voor ons van belang is dat we voorwaarden creëren, want we tegen NEC ook gedaan hebben, dat we in duel komen. Als we die voorwarden creëren dan komen wij in ons kracht te spelen. Tegen Vitesse hebben we dat niet gedaan want Vitesse kon er rustig doorheen spelen en omdat de afstand naar de tegenstander veel te groot waren kwamen wij niet in duels en dat moeten we tegen Cambuur voorkomen want je weet als je dat tegen hen doet wordt je van het kastje naar de muur gespeeld.

Je zegt dat zij geduldig zijn , hoe geduldig moeten jullie dan zijn?
Alfons: Ik denk altijd zo dat als je met je kont in de 16 meter blijft hangen en geduldig blijft zijn dan kun je 90 minuten de zaken redelijk op orde hebben maar in blessuretijd valt er een balletje verkeerd dan ga je nog de bietenbrug op. Er is ook aangetoond in die data en dat hebben we ook met beelden laten zien dat je tegen Cambuur in duel kunt komen dan zijn heel veel spelers kwetsbaar en dat wil je het liefst zo dicht mogelijk bij de goal van de tegenstander. Er zullen momenten zijn dat ons dat niet lukt en dan zul je moeten overschakelen naar iets anders en moet je wat compacter terug zakken maar het is niet zo dat wij ver terug gaan zakken en gokken op één of twee momenten. Wij proberen om hun zo hoog mogelijk onder druk te zetten en hun niet te laten voetballen.

Hebben jullie alles fit?
Alfons: Niet allemaal want Paulos Abraham is niet helemaal 100% dus het is afwachten hoe hij morgen op de club terug komt en Ramon Pascal Lundqvist heeft de laatste twee dagen volledig met de groep getraind en die is zo goed als pijnvrij en we moeten natuurlijk even afwachten met Ricardo Pepi en Florian Krüger hoe die uit de training van vandaag zijn gekomen en of ze zondag een deel van de wedstrijd kunnen spelen. Nordin Musampa heeft de afgelopen maandag een uur gespeeld met de reserves en is daar goed doorheen gekomen op een klein tikkie na en die is weer verder in zijn revalidatie en het is nu zaak dat hij zoveel mogelijk traint en waar mogelijk minuten gaat maken en hij zal hoogstwaarschijnlijk bij de selectie zitten voor het eerst dit seizoen.

Hoe kijken jullie na vanmorgen naar Ricardo Pepi?
Alfons: Die jongen heeft nu een paar volledige trainingen met de groep mee gedaan en het is wennen voor hem en hij krijgt in een kort tijdbestek heel veel informatie en daar moeten we hem de tijd voor geven en ik weet ook wel dat je in de voetballerij geen tijd krijgt maar hij heeft gewoon tijd nodig. Hij heeft ook een tijdje niet gespeeld en komt weer in een andere cultuur maar ik heb wel het gevoel dat hij zich al aardig thuis voelt want hij lacht veel en dolt al met de jongens en hij praat met de jongens en we hebben al een paar dingen op het veld gezien wat zijn kwaliteiten zijn maar in een wedstrijd is dat altijd weer anders, We hebben dat de vorige week gezien met Florian die ineens voor de leeuwen wordt geworpen en dan is het niet eerlijk om te oordelen of hij goed of slecht is geweest. Deze jongens hebben dus even tijd nodig om aan onze manier van spelen te wennen en onze jongens hebben tijd nodig om aan hun te wennen.

Florian Krüger deed niet zo veel fout de vorige wedstrijd toch?
Alfons:
Nee maar weet je, die jongen komt van Bielefeld en in een tijdsbestek van twee, drie dagen is het heel druk om hem geweest en heeft veel testen moeten ondergaan en groepstrainingen moeten ondergaan waardoor die redelijk vermoeid was. Normaal laten we zo’n jongen 45 minuten tot maximaal een uur spelen en door omstandigheden moest hij nu wat langer spelen en heeft de wedstrijd uitgespeeld want toch een behoorlijke fysieke aanslag was en heeft daar langer van moeten herstellen.

Kunnen we veel wijzigingen in de basis verwachten n.a.l. van afgelopen zondag?
Alfons: Daar hebben we nog geen beslissing over genomen en we hebben vanmorgen wat dingen getraind en morgenvroeg komen we weer bij elkaar en dan weten we ook welke jongens fit zijn want we kunnen tegen Cambuur alleen maar jongens gebruiken die goed fit zijn want er moet gewerkt worden en strijd geleverd worden en daarbij willen we ook goed voetbal laten zien dus er is ons aan gelegen om een zo fit mogelijke selectie mee te nemen naar Leeuwarden en daar hebben we vandaag en morgen nog voor en dan hakken we de knoop door.

Ik wil er nog één speler uithalen want dat is de verassing van velen denk ik, Luciano Valante. Die ontwikkelt zich prima.
Alfons: Luciano heeft het vorig jaar al regelmatig bij de eerste selectie getraind en heeft in oefenwedstrijden van de reserves gespeeld en is dit seizoen één van de jongens van de o21 die mocht aansluiten bij het eerste elftal en daar heeft hij een bepaalde indruk achter gelaten dat hij vaster bij het eerste elftal is gebleven en dat resulteert ook in wat speelminuten en dat zegt veel over de ontwikkeling van die jongen. Hij heeft in het verleden al bewezen dat hij ontzettend goed kan voetballen maar dan is de vraag hoe lang kunnen ze dat volhouden op een bepaald niveau want daar zit nog wel eens verschil in maar hij heeft laten zien dat hij absoluut een bepaald niveau kan halen en dat vast kan houden en dat is ontzettend belangrijk en voor mij is het volkomen terecht dat de club met hem in gesprek is gegaan en zijn contract heeft verlengd want ik denk dat hij nog meer stappen kan maken en van waarde kan zijn voor het eerste elftal van FC Groningen.

Hoe dicht zit hij tegen een basisplaats aan of is dat te vroeg?
Alfons: Ja, hij doet mee en hij valt in en dat betekend dat je wel één van de opties bent waarover gesproken bent om direct te gaan spelen en daar zijn verschillende mogelijkheden in en we hebben het er wel vaker over gehad sommige mensen noemen het aanpassen maar wij noemen het kijken waar de mogelijkheden liggen en welke spelers we daar voor nodig hebben die dat het beste kunnen invullen en zo kijken wij naar een tegenstander en wij kijken met welk team wij de drie punten kunnen gaan halen en daar zit hij heel erg dicht tegen aan.

 

Bedankt Alfons en tot zondag in Leeuwarden en succes.