Fan van F.C. Groningen
Nieuws

In gesprek met Alfons Arts

Wat voor band heb jij met Tomas Suslov omdat hij na zijn goal tegen SC Cambuur jouw in de armen viel?
Alfons: Ik heb een hele goede band met Tomas, een jongen die op jonge leeftijd naar FC Groningen is gekomen en het vorig jaar heel snel de stap heeft gemaakt naar het eerste elftal en basis speler geworden en international geworden dus in heel kort tijdbestek is er veel veranderd voor die jongen en één van mijn taken is het begeleiden van jonge talentvolle spelers naar en in het eerste elftal toe. Ik heb buiten het voetbal om ook ontzettend veel contact met Tomas. Je mag zeggen dat Tomas en ik een hele speciale band hebben en ik weet ook veel van zijn thuis en privé situatie en daar heb ik het veel met hem over. Hij heeft in een moeilijke fase gezeten en dan probeer je op een zo goed en kwaad en positieve manier hem te begeleiden om weer op niveau te laten komen en hem zelfvertrouwen te geven. Hopende dat hij weer op niveau komt waar hij op kan acteren en dat hij belangrijk is voor het team. Het is niet zo dat ik een specialere band met hem heb dan met andere jonge spelers maar het is gewoon dat je met de één wat meer contact hebt dan met een andere speler en ik moet zeggen dat die contacten gewoon prima zijn en Tomas weet ook gewoon dat hij bij wijze van spreken mij s’nachts kan bellen als hij mij nodig heeft want dat is zoals ik al zei één van mijn taken en dat doe ik met veel liefde en plezier. Ik krijg van hem daar heel veel waardering voor terug.

Toch een opvallend moment dat hij juist jou in de armen viel na zijn goal.
Alfons: Voor die jongen was dat ook een bevrijding nadat hij een keer uit de basis is verdwenen en je merkt aan zijn trainingen en intensiteit van de trainingen en wedstrijden waar nog niet alles goed gaat maar er is bij hem wel een knop om gezet dat hij wist dat hij uit een ander vaatje moest gaan tappen en daar probeer je die jongens in te helpen en te begeleiden omdat wij weten wat voor niveau hij kan halen en als hij dat niveau haalt is hij gewoon belangrijk voor FC Groningen. Daar krijg je dan de waardering voor terug en het was voor ons beide maar ook zeer zeker voor het team een heel blij moment en dat hoor je dan ook samen te vieren en ja ik heb deze week daar ook andere dingen daarover gelezen van dat het geregisseerd zou zijn maar over zulke kinderachtige dingen wil ik het niet eens hebben.

Daar heb je groot gelijk in maar wat moeten jullie meenemen uit de wedstrijd tegen Cambuur naar de wedstrijd tegen Sparta morgen?
Alfons: Alles, ja daar kun je moeilijk over gaan doen want we hebben in de voorbereiding naar NEC en Vitesse toe hebben we ook aangegeven dit is de manier hoe FC Groningen op het veld hoort te staan en voor morgen geldt dat niet anders. Wij moeten laten zien dat we een team zijn en strijden voor iedere meter grond want dat moet de basis zijn want dat past bij FC Groningen en de fans willen dat graag zien. Het moet altijd in die volgorde zijn, strijd laten zien, passie laten zien en zorgen dat morgen ook weer een uitvak vol supporters daar met trots kunnen staan en ik heb het vaker gezegd dat de ondersteuning die wij krijgen is overweldigend en die mensen verdienen het nu weer om iets terug te krijgen van ons. Zoals het ging tegen NEC, de eerste helft tegen Volendam, de eerste helft tegen GA Eagles en zoals tegen Cambuur en daar hebben die mensen recht op dus de mouwen opstropen en strijden voor iedere meter grond en dan denk ik dat als wij daarin gelijkwaardig zijn dan de tegenstander dat wij voetballend het verschil kunnen maken.

Als je kijkt naar Sparta dan hebben die zich de afgelopen zomer behoorlijk hebben versterkt of niet?
Alfons: Ja en Sparta heeft het vorig jaar een heel moeilijk jaar gehad en degradatie net ontlopen en ze hebben beseft dat er bij hun ook iets moest gaan veranderen en er zijn dus behoorlijk wat wisselingen in de selectie geweest. In hun manier van spelen is het veranderd want ze spelen nu veel aanvallender dan het vorig seizoen. Dat weten we nu en we hebben ons daarop kunnen voorbereiden en het is aan ons om te laten zien dat het morgen niet goed genoeg is.

Wat is de kracht van dit Sparta nu?
Alfons: Ze hebben ontzettend veel beweging en diepgang in hun spel en hebben met de Guzman een spelbepalende speler die ontzettend belangrijk voor hun is en ze hebben veel loopvermogen met creativiteit op het middenveld. Ze hebben een balvaste spits en ze hebben een keeper die heel gemakkelijk de ballen zowel links als rechts weglegt. Ze zoeken het dit seizoen meer in hun manier van aanvallend voetballen dan dat ze de afgelopen jaren hebben gedaan dus het is een niet te onderschatten ploeg die vooral op het middenveld en voorin de kwaliteiten hebben zitten.

Is dit ook de hand van Maurice Steijn?
Alfons: Maurice staat bekend bij de clubs waar hij getraind heeft om zijn zakelijkheid en het collectief. Hij heeft jet vorig jaar daar een verdedigende organisatie neergezet wat resulteerde in resultaat en hij is nu een slag aan het maken naar een meer aanvallende manier van spelen en daarin heeft hij wat wisselende mogelijkheden want hij wisselt een aantal spelers door in uit en thuiswedstrijden met een bepaalde intentie en bedoeling dus wat dat betrfet zijn ze daar ene behoorlijk slag aan het maken.

Is iedereen fit bij jullie?
Alfons: Allen Yahya Kalley is niet fit want die heeft wat last van zijn buikwand en buispieren is iedereen inzetbaar en fit.

Vanmorgen na de training hebben we even gekeken bij het afwerken op de goal van enkele spelers en als je dan Ricardo Pepi bezig ziet dan denk je van wow, hij schoot ook een bal binnen, geweldig gewoon. ( zie filmpje op de site). Is hij klaar voor een basisplaats?
Alfons: Kijk die jongen komt natuurlijk van ver en heeft een voorbereiding gedraaid met te weinig speelminuten voor een jongen van zijn leeftijd en dat zelfde geld voor Florian Krüger. Zoals wij de afgelopen jaren ook gewerkt hebben met spelers die nieuw zijn bij de club daar moeten we heel voorzichtig mee omspringen want we vinden dat wij in de wedstrijd tegen Vitesse daar niet goed mee om zijn gegaan met Florian want ook zijn weerslag heeft gehad. Die jongens zelf zijn ontzettend gretig want die willen het liefst vanaf dag één volle bak spelen alleen wij schieten er niks mee op als wij die jongens over de klink jagen en over twee weken niet meer kunnen gebruiken dus wij kijken van dag tot dag hoe die jongens ervoor staan. Wij hebben veel overleg over die fitheid van die jongens en die jongens moeten oom eerlijk naar ons toe zijn over hun fitheid want we willen ze alleen maar fitter maken zodat ze over een aantal weken gewoon 90 minuten kunnen spelen.

Start hij morgen in de basis Ricardo Pepi?
Alfons: Wij hebben vandaag wat dingen doorgesproken met de groep en we hebben ook verschillende mogelijkheden en dat wordt morgen kenbaar gemaakt aan de groep.

Een ander medium die schreef al dat hij morgen in de basis zou starten maar dat is nog niet zeker dus?
Alfons: Ach ja die mensen schrijven wel vaker iets als ze iets denken, horen of zien en daar maken wij ons niet druk om.

Ik wil er nog één speler even uithalen en dat is Luciano Valente, ontwikkelt zich goed toch?
Alfons: Ja Luciano heeft het goed opgepakt. Hij heeft in de voorbereiding de kans gekregen om met ons mee te trainen en heeft daar een prima indruk achter gelaten. Ook Frank Wormuth had een prima beeld van hem en wilde hem graag de mogelijkheid geven om de kans die hij kreeg te verlengen waardoor hij ook mee is geweest op trainingskamp en ook daar zijn visitekaartje heeft afgegeven. Hij maakt iedere dag een ontwikkeling door want resulteerde in een basisplaats tegen Cambuur en hij had de opdracht om Mees Hoedemakers het spel onmogelijk te maken en dat heeft hij, tot wij een andere tactische keuze gingen maken, uitstekend gedaan en we zullen zien of hij morgen weer in de basis start.