Fan van F.C. Groningen
Nieuws

In gesprek met Alfons Arts

Zaterdagavond om 18.45 treed FC Groningen in de eigen Euroborg aan tegen het nog ongeslagen AZ. Wij spraken vanavond met Alfons Arts over die wedstrijd.

Alfons, je werkt nu een paar maanden samen met Frank Wormuth en Dennis van der Ree hoe bevalt die samenwerking?
Alfons: Ja die bevalt prima.In het begin is het even wennen en zoeken met weer nieuwe dynamiek en een andere type hoofdtrainer en een andere type assistent-trainer erbij. Het was wennen van hoe de dag eruit ziet met betrekking tot het trainen en het spelen van wedstrijden en in het begin komt er heel veel informatie op je af en veel praten over overleg situaties en als het seizoen eenmaal is begonnen dan voelt het wel weer heel eigen en het is onderling gewoon prima nu en iedereen kent en weet zijn rol op dit moment.

Wat is het grootste verschil in de werkwijze van Frank Wormuth en Danny Buijs?
Alfons: Het is meer de dingen die hij wil zien op het moment dat we de bal hebben en als de tegenstander de bal heeft en de omschakelmomenten. Frank wil meer vanuit een vast systeem werken en daar is hij veelvuldig mee bezig en onder Danny waren we toch heel veel bezig met de tegenstander. Hoe spelen die en wat moeten wij daar tegen doen en waar liggen de mogelijkheden en ik denk dat dat het grootste verschil is. Dan ook de benadering want Danny was heel nadrukkelijk aanwezig en dat is prima en niet fout en Frank is in dat alles wat rustiger maar ze zijn beide even duidelijk, even helder en even eerlijk dus er zijn een paar dingen die verschillend zijn maar ook een paar dingen die aardig gelijk zijn.

Hoe lekker was het om twee weken geen wedstrijd te hebben gehad, op het met 3-1 gewonnen oefenduel tegen ADO Den Haag na dan?
Alfons: Ja na de wedstrijd tegen Sparta wil je het liefst weer zo snel mogelijk een wedstrijd spelen om daar de terechte kritiek die we hebben gehad om van ons af te spelen en het tegendeel te bewijzen. In die weken kun je als team zijnde ook nergens naar toe werken omdat er vijf jongens weg zijn en het is dan afwachten hoe die jongens terug komen. Als je bij Sparta gewonnen had dan is het altijd lekkerder om een bepaalde periode met rust in te gaan dan hoe wij het hebben gehad de afgelopen weken en toch hebben we geprobeerd om weer nieuwe accenten te gaan leggen en om alvast vooruit te kijken naar AZ toe en daar zijn wij hard mee aan de slag gegaan en ik moet zeggen dat de groep het prima opgepakt heeft alleen geeft dat geen garantie naar morgen toe maar als ik zie hoe ze er mee bezig zijn en hoe ze trainen dan spat de gretigheid er weer vanaf.

Hoe jammer is het dat Ricardo Pepi met het nationaal team mee was want dan had je nog meer vastigheden kunnen trainen met hem erbij?
Alfons: Klopt want als je de groep twee weken bij elkaar had kunnen houden want Florian Krüger en Ricardo Pepi  zijn toch andere type spelers dan dat Jørgen Strand Larsen was dus die moeten aan elkaar wennen en wij moeten aan hun wennen en hun moeten aan ons wennen en ze hebben een tijdje geen wedstrijden op een bepaald niveau gespeeld dus ze moeten ritme opdoen ja dan is het zeker in Ricardo zijn geval heel vervelend dat hij pas gisteren voor het eerst een hele training met ons mee kan doen. Dat is nu eenmaal zo en dat weet je maar goed maar het helpt nu eenmaal niet in het proces en dan probeer je toch in de twee dagen die je nu hebt zoveel mogelijk met die jongen apart te gaan zitten en praten wat er van elkaar verwacht wordt en wat we van hem verwachten in een bepaalde rol naar die wedstrijden toe. Je gaat veel beelden kijken van de wedstrijd tegen Sparta en vooruit kijken van wat doet AZ dus de tijd die je dan met elkaar hebt moet je optimaal benutten.

Dan tref je morgen de enigste ploeg die nog ongeslagen is in de eredivisie AZ, goeie ploeg dus?
Alfons: Ze praten hier in Nederland altijd over de top drie maar AZ hoort daar ook bij en ook FC Twente hoort daarbij dus je mag zeggen dat we een top vijf hebben die absoluut aan elkaar gewaagd zijn en je hebt gezien twee weken terug hoe AZ tegen Ajax heeft gespeeld en Ajax hun wil hebben opgelegd en dat betekent dat je wel kwaliteit in je ploeg hebt dus wij weten wat ons te wachten staat morgen en wat we daar tegenover moeten zetten om kans te maken de punten in Groningen te houden. AZ is een hele complete ploeg want het kan voetbal spelen van achteruit en neemt veel risico met een linksback die ontzettend aanvallend is ingesteld en ze hebben een middenveld met een bal afpakker en een loper en een voetballer en heel veel positiewisselingen en ze hebben creatieve buitenspelers met een individuele actie en die een assist kunnen geven en een balvaste spits met Odgaard dus een complete ploeg. Dat wil niet zeggen dat wij bij voorbaat kansloos zijn want ook zij hebben hun zwakheden en het is aan ons om die morgen bloot te leggen.

Wat moeten jullie anders doen dan tegen Sparta?
Alfons: In ieder geval laten zien wat onze intenties en onze bedoelingen zijn en dan heb je het vooral over strijd, vechtlust en zorgen dat je in duel komt en dat het publiek een reden heeft om achter de ploeg te gaan staan en aanvallend meer lef tonen en zorgen dat je meer in en rond de zestien meter van de tegenstander komt te spelen om kansen te creëren en goals te maken. Dat zal gepaard moeten gaan met veel intensiteit en loopvermogen, lef, initiatief en duelkracht en als je dat kunt dan kun je tegen AZ een heel eind komen want ook wij hebben de kwaliteiten om met loopacties achter hun laatste lijn gevaarlijk te worden. We moeten in ieder geval zorgen dat we met opgeheven hoofd van het veld gaan en dat de mensen die morgenavond naar het stadion komen een plezierige avond hebben gehad en een FC Groningen hebben gezien die het maximale er aan hebben gedaan om een resultaat te halen.  

AZ heeft nogal wat blessures met o.a. Pavlidis, Martins Indi en Evjen, wat zegt dat?
Alfons: Dat zegt niet veel want hun manier van spelen blijft hetzelfde alleen als er andere spelers spelen die hebben hun specifieke kwaliteiten en als ze drie of vier spelers missen wordt hun team er niet slechter op dus wat dat betreft hebben ze een volwaardige selectie die een aantal geblesseerde of geschorste spelers makkelijk kunnen opvangen.

Hebben jullie iedereen fit voor morgen?
Alfons: Nee dat hebben we niet want onze drie jongens uit Zweden zijn geblesseerd. Ze trainen wel op het veld maar de wedstrijd komt iets te vroeg. Ze zouden misschien een aantal minuten kunnen maken met het risico dat je ze daarna weken kwijt bent en in overleg met henzelf en de medische staf hebben we besloten dat ze er morgen niet bij zijn.

Zou het kunnen dat morgen Florian Krüger en Ricardo Pepi samen in de basis starten?
Alfons: Dat zou kunnen ja want we hebben morgen 21 jongens beschikbaar dus die mogelijkheid is er. We kunnen dus verschillende kanten op want er waren bij de jongens die terug kwamen van interlands wat vermoeidheid en pijntjes en het is afwachten hoe die de training van vandaag hebben doorstaan en morgen zullen we dan zien wie er kunnen starten. Eén ding is zeker, je hebt 100% fitte jongens nodig om tegen AZ een reële kans te maken. Luciano Valante bijvoorbeeld is met Italië onder 20 weggeweest en kreeg vele nieuwe indrukken en niet zo zeer de trainingen want die zijn niet veel zwaarder als wij doen maar heeft daar minuten gemaakt en heeft veel gereisd en dat doet wel wat met zo’n jongen dus je moet hem rustig de tijd geven om daarvan te herstellen. Hij is woensdagavond laat terug gekomen en gisteren hebben we hem bewust buiten de groep gehouden en vandaag heeft hij alles mee kunnen doen en hij heeft nu tot morgen de tijd om zijn rust te pakken en te zorgen dat hij 100% fit is om morgen te kunnen spelen.

Ook lekker dat Cyriel Ngonge terug is bij de groep, iemand die een goal kan maken en vaak voor dreiging zorgt?
Alfons: De kwaliteiten van Cyriel zijn nooit te sprake gekomen maar in een team behoren ook andere dingen en daar zeg ik verder niks over want dat is al genoeg gedaan maar iedere kwaliteit injectie die wij erbij kunnen krijgen is bij ons van harte welkom. Cyriel is wel een jongen die uit het niets zo maar iets kan creëren voor zichzelf of voor het team en zelfs kan scoren. Zulke type spelers hebben wij wel behoefte aan. Hij is ook een vervelende speler voor een tegenstander en heel onvoorspelbaar is en hij doet nooit hetzelfde dus hij is een hele vervelende speler om tegen te spelen. Als hij brengt van wat hij kan brengen dat is hij absoluut van grote waarde voor FC Groningen.

Dan wensen wij jullie morgen veel succes.