Fan van F.C. Groningen
Nieuws

In gesprek met Alfons Arts

Vrijdag speelt FC Groningen de belangrijke thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk, een wedstrijd die gewonnen moet worden. Wij spraken zojuist met Alfons Arts daarover. 

Alfons, wat voor week hebben jullie gehad bij FC Groningen?
Alfons: Een week zoals de weken ervoor met wel een beetje onrust rondom de club met veel negatieve publiciteit maar binnen de club wordt er hard gewerkt en prima getraind door de jongens. De jongens zijn ook realistisch want we hebben de wedstrijd tegen AZ afzonderlijk allemaal bekeken en de goede momenten en vooral de mindere momenten die veel naar voren kwamen besproken en nu maar hopen dat we daar ons voordeel uit kunnen halen naar de wedstrijd van morgen toe en dat zal nodig zijn.

Jullie hebben tegen AZ een beetje voor Sinterklaas gespeeld met de manier waarop jullie de goals weg gaven toch?
Alfons: Je weet gewoon dat AZ een heel goede ploeg is en als je dan zulke kapitale individuele fouten maakt dan hebben ze ook een ploeg die dat genadeloos afstraffen en dat heb je kunnen zien afgelopen zaterdag want alles wat wij weg gaven was bijna een goal of het was een goal. Dat mag je jezelf aanrekenen en het was een verdiende nederlaag maar als je de wedstrijd terug kijkt hebben wij ook de mogelijkheden gehad om in de wedstrijd te komen, dat gevoel hadden wij. In belangrijke momenten in zo’n wedstrijd verlies je weer de grip door een persoonlijke fout en dat weten zij heel professioneel uit te spelen en als dan ook nog de vierde goal, overigens een buitenspel goal en het is triest dat de  VAR dat weer niet ziet, en dan valt zo;n uitslag nog groot uit en dat is voor ons heel erg spijtig maar ook voor de mensen die weer voltallig aanwezig waren.

Ik vond de uitslag geflatteerd want op vele momenten hebben jullie lekker mee gevoetbald met dit AZ, kijken jullie er net zo naar?
Alfons: Weet je, als je na drie minuten de deksel al op je neus krijgt dat doet iets met een ploeg en ik moet zeggen dat we daarna in het voetbal, ondanks dat we veel meer naar voren hadden moeten en kunnen spelen dan heb je het gevoel dat je redelijk mee doet maar de eerste de beste moment dat je zelf weer balverlies lijdt en zij dat afstraffen dan krijg je tik op tik en zij kunnen dan ook nog de 0-3 maken maar dan kom je terug in de wedstrijd met de 1-2 en dan heb je de rest van de eerste helft er goeie druk op waarbij je een aantal mogelijkheden met vooral ballen vanaf de flanken. De tweede helft begin je uitstekend met die bal van Tomas Suslov door de vijf meter heen en dan gaat het publiek erachter staan en dan krijg je een bepaald gevoel alleen dat ebt dan weer snel weg als zij de 1-3 maken in een omschakelmoment en dan heb je een gevoel dat het erg lastig gaat worden om er nog een echte wedstrijd van te maken  en dat is gewoon jammer.

Ricardo Pepi heeft in ieder geval laten zien dat het een echte doelpuntmaker is, daar gaan jullie nog veel plezier aan beleven denk ik.
Alfons: Van begin af aan kon je al zien dat hij specifieke kwaliteiten heeft en dat hij doelgericht is en sterk is alleen het ontbreekt hem alleen nog aan een beetje ritme maar langzaam aan wordt dat beter want hij kan wekelijks goede trainingen weg zetten en minuten kan maken in wedstrijden en daarin is nog veel winst te halen. Hij heeft specifieke kwaliteiten om zoals afgelopen zaterdag om niet eens uit een kans een goal te maken dus dat geeft voor ons meer mogelijkheden naar de toekomst en we moeten nu meer naar hem zoeken en hem meer in stelling brengen.

Dit FC Groningen heeft best individuele kwaliteiten maar hoe smeed je daar een team van?
Alfons: Door constant met de jongens daar mee aan de slag te gaan en dat ze het besef moeten hebben dat ze het samen moeten doen en dat ze elkaar nodig hebben en dat ze elkaar moeten helpen en ondersteunen in de manier van coaching. Zeker in thuiswedstrijden willen we het publiek wat bieden. De mensen willen graag zien dat je druk vooruit zet en dat je in duel komt en dat je bepaalde voorwaarden daarin moet creëren. We hebben de afgelopen weken laten zien want die waren er tegen AZ, hoe tegenstrijdig dat ook is als je naar de uitslag kijkt, wel degelijk en die hebben we belicht maar we hebben ook verder gekeken want er waren ook dingen die niet goed zijn gegaan en waar ze elkaar meer hadden kunnen helpen door meer te coachen en ballijnen eruit halen en voorwaarden creëren om in duel te komen en daar ga je mee aan de slag met trainingsvormen en bepaalde accenten die je traint eruit te lichten.Door middel van beelden van wedstrijden en trainingen bespreek je het met de jongens om die jongens een bepaald gevoel te geven en dat ze dingen gaan herkennen en zelf dingen gaan regelen in het veld want dat is het allerbelangrijkste.

Hoe kijken jullie naar RKC Waalwijk?
Alfons: Wij zijn op dit moment een ploeg die geen enkele ploeg kan onderschatten en RKC heeft een prima ploeg dat speelt in een systeem wat lastig te bespelen is. Ze hebben ervaring en jonge talentvolle spelers en ze behalen hun benodigde punten ook tegen goede tegenstanders dus het zal absoluut een hele zware avond worden maar geen onmogelijke avond en dat moeten we vooral bij onszelf gaan zoeken. Als wij zorgen dat we de dingen die we kunnen en die we moeten doen goed doen en het publiek achter ons kunnen krijgen en dat hebben we zelf in de hand dan komen er ongetwijfeld momenten waarin we mogelijkheden kunnen creëren om de drie punten in Groningen te houden.

De grootste kwaliteiten van RKC liggen voorin denk ik en dan vooral met die Michiel Kramer die bijna altijd scoort tegen FC Groningen?
Alfons: Dat is een onvoorspelbare speler, je kunt hem negentig minuten niet zien en dan in de extra tijd van een wedstrijd kan hij maar zo heel bepalend voor het team zijn dus het is aan ons om negentig plus minuten volledig de focus te hebben en geconcentreerd te zijn om zijn kwaliteiten uit te schakelen en daar zullen we keihard voor moeten werken en dat is iets wat bij ons moet horen en dat moet vooraarde nummer één zijn.

RKC geeft vaak wel veel ruimte achter hun verdediging weg en daar moeten jullie van kunnen profiteren toch?
Alfons: Met het systeem dat zij spelen hebben ze veel aanvallend ingestelde spelers en dat betekend dat ze als ze ten aanval trekken dat ze ergens op het veld ruimtes gaan weggeven en wij hebben aangegeven met het laten zien van beelden dat wij heel compact moeten spelen en heel agressief vooruit moeten verdedigen dan ontstaan er ruimtes en als je daar in die ruimtes dan lopende mensen krijgt en die kunt vinden dan liggen er mogelijkheden voor ons. Eerst zullen wie die mogelijkheden voor onszelf moeten creëren en we zullen de bal moeten krijgen en van daaruit zullen we heel snel moeten schakelen en de lopende mensen in hun kwaliteit te krijgen. Je ziet bij de goal tegen AZ dat er een lopende man in de rug van de opkomende back komt en laat dat een voorbeeld zijn van iets wat morgen terug kan komen om voor dreiging te zorgen.

Alfons Arts en Joseph Oosting twee Emmenaren tegen elkaar morgen, een leuk sentiment?
Alfons: Joseph en ik hebben met elkaar gespeeld en op 20 meter afstand van elkaar gewoond en door het jaar heen hebben we nog redelijk wat contact via de telefoon of dat we elkaar treffen in Emmen en dat zijn altijd leuke momenten en het is leuk om tegen bekende mensen uit de voetballerij je wedstrijden tegen te spelen. Alleen voor mij zijn er morgenavond geen sentimenten en voor mij is FC Groningen het sentiment morgen want ik maak onderdeel uit van FC Groningen en ook voor mij is er absoluut veel aan gelegen om tot een goed resultaat te komen met vooral de manier die wij als staf zijnde en als ploeg zijnde en als club zijnde is er ons veel aangelegen om te winnen morgen.

Hoe is het met Liam van Gelderen want wat een pech had die jongen, eindelijk in de basis en dan deze blessure oplopen?
Alfons: Dit is wel een blessure die je niet moet onderschatten en hij zal voor de winterstop niet meer terug keren in het team. Hij heeft een behoorlijke hamstring blessure opgelopen en je weet dat vergt vier tot zes weken tijd voordat zo’n jongen op een bepaald niveau kan trainen laat staan wedstrijden op eredivisie niveau kan spelen.

Je mist nu direct twee spelers achterin want Neraysho Kasanwirjo is ziek dus dan zullen Mike te Wierik en Damil Dankerlui starten?
Alfons: Dat weet je als je éénmaal in de hoek zit waar de klappen vallen dan zit je nooit op zulke dingen te wachten en je hebt nu iedereen kei en keihard nodig om door de week een bepaald niveau op trainingen te halen en om je wedstrijden vastigheden te creëren. Je weet dat ze er niet bij zijn en je kunt je daar wel heel druk over maken maar het is belangrijk om ons druk te maken om de jongens die wel beschikbaar zijn en die het nodige vertrouwen te geven om tot een goed resultaat te komen morgen.

Er zit ook niet veel achter qua verdedigers want je hebt Nordin Musampa en zoals vandaag op trainingen Thijmen Blokzijl, zit Thijmen bij de selectie morgen?
Alfons: We hebben verschillende mogelijkheden in onze selectie om dingen op te lossen en je kijkt ook naar hoe een tegenstander speelt en hoe ze beginnen en hoe het verloop van zo’n wedstrijd is en wat doet de tegenstander als ze voor komen te staan of achter komen te staan. Dan kijken wij in onze selectie welke type speler wij denken daarbij nodig te hebben en daar proberen wij in te handelen en nood breekt soms wetten en als dat nodig is zullen die overwogen moeten worden.

Vandaag trainden Jorg Schreuder en Thom van Bergen ook mee zitten die morgen ook bij de selectie?
Alfons: Thom zit wel bij de selectie en Jorg en Thijmen trainen morgen bij de o21 en die zullen zaterdag hun minuten maken in o21 tegen FC Emmen o21. Wij vinden dat alle talentvolle spelers zoveel mogelijk minuten moeten maken en dat bekent dat als Thom morgen geen minuten maakt of weinig minuten maakt dat hij zaterdag zijn minuten gaat maken bij o21.