Fan van F.C. Groningen
Nieuws

In gesprek met Alfons Arts

Alfons, gelijk maar met de deur in huis vallen, geen Michael Verrips in de goal zondag toch?
Alfons: Nee dat klopt, afgelopen vrijdag tegen RKC bij de strafschop tegen is hij behoorlijk op zijn schouder gevallen en het is toch pijnlijker dat we op voorhand hadden verwacht. We wisten dat het kort dag zou worden met betrekking tot de wedstrijd van zondag en vandaag heeft hij geprobeerd om met medicatie en een injectie te trainen en dat is niet goed gegaan en hij gaf zelf ook aan dat het niet verstandig is om in de goal te gaan staan.

Dan neemt Peter Leeuwenburgh zijn plaats in?
Alfons: Daar gaan we wel van uit ondanks dat Peter ook wat lichte pijntjes had deze week maar hij heeft vandaag een volwaardige training afgewerkt dus hij is fit genoeg om te spelen zondag.

De vorige week hadden we het er over dat jullie in de hoek zitten waar de klappen vallen en dan komt deze blessure van Michael Verrips en de rode kaart en schorsing voor Radinio Balker er ook weer overheen?
Alfons: Blijkbaar moet die gifbeker helemaal leeg en afgelopen vrijdag heb je een ploeg gezien waar het kwartje op dit moment de goede kant op valt en een ploeg waar die de verkeerde kant op valt en dat zijn wij en er is maar één manier om dat tegen te gaan en dat is een wedstrijd gaan winnen en daar heb je de komende zondag weer een mogelijkheid voor. Zoals het vaker gaat zit je in een fase waar jongens wat afhaken en van de andere kant komen er wat jongens terug want je wilt graag een zo optimaal mogelijke selectie bij je hebben om ook te kunnen trainen en ik moet zeggen dat het deze week wel redelijk goed is gegaan. Je hebt Liam van Gelderen die tot de winterstop is uitgeschakeld en daar is deze week Nordin Musampa bij gekomen want die maakte een hele vervelende beweging op de training en de volgende dag al geopereerd is aan zijn knie dus ben je ook tot de winterstop kwijt en dus Radinio geschorst en van de andere kant zijn Neraysho Kasanwirjo, Marin Sverko, Yahya Kalley en Daleho Irandust weer fit en weer aangesloten deze week dus het is een beetje van plekje wisselen in de selectie.

Voetballend gaat het de laatste weken wel iets beter toch?
Alfons: Ja maar dat moet ook want als je resultaat wil halen dan moet je gewoon in alles gaan verbeteren en daar zijn we keihard mee bezig. Ik moet zeggen dat er deze week ook weer uitstekend is getraind en we hebben afgelopen woensdag een onderling partijtje gespeeld, net als een aantal weken terug, en dat was uitstekend dus wat dat betreft zijn de voortekenen erg goed maar dat geeft geen garantie naar zondag toe en dan staat er weer iets anders op het spel en waar toch weer andere dingen gevraagd worden en de druk is er en wij moeten laten zien wat wij de vorige week met tien man hebben laten zien dat dit je basis moet zijn en in andere facetten zoals het te makkelijk weggeven van goals door persoonlijke fouten dat moet je uit je spel proberen te halen. Op het moment dat dit lukt dan gaan wij ook meer resultaat halen.

Vandaag op de training legde Frank Wormuth het spel heel vaak stil om dingen uit te leggen, soms stond men meer stil dan dat er gespeeld werd. Dat was blijkbaar nodig?
Alfons: De tactische trainingen zijn voor spelers niet altijd het leukste. Je weet dat er wat dingen ingeslepen moeten worden en verbeterd moeten worden en dat betekend dat je in het veld veel uitleg nodig hebt en dat kun je beter doen op het moment dat je er in het veld mee geconfronteerd wordt want dan is het voor iedereen herkenbaar. Wat we ook vaak doen en deze week ook veel hebben gedaan om met spelers beelden te bekijken. Het is nu echt nodig dat de jongens vastigheden krijgen en zeker weten wat de intenties en bedoelingen zijn en daardoor ligt de training regelmatig stil.  Zolang de vastigheden er niet in zitten blijven we het doen net zo lang tot het erin zit en de spelers het blindelings uit kunnen voeren.

Zondag dus FC Twente, een ploeg die het prima doet en wat is de kracht van dit FC Twente?
Alfons: FC Twente is een volwaardig team en wij moeten hun als voorbeeld zien van waar wij naar toe willen groeien. Het is een ploeg dat al ongeveer 1,5 jaar met elkaar speelt en het is een team met ervaring en met jonge talentvolle jongens en het heeft scorend vermogen. Het is ook een team dat behoudend kan spelen en aanvallend kan spelen en vanuit de omschakeling kan spelen dus het is best een compleet team en dat zie je ook in hun resultaten en dat ook tegen topteams in Nederland.

FC Twente heeft met AZ en NEC de minste goals tegen tot nu toe in eredivisie en dat zegt veel over hun verdedigende kwaliteiten toch?
Alfons: Het is een team dat ook als team verdedigd en dat verdedigen begint voorop met spitsen en middenvelders die heel veel intensiteit leveren in het ontregelen van de opbouw van hun tegenstanders. Ze proberen hun tegenstander heel snel onder druk te zetten en hun het spelen onmogelijk te maken en het liefst de bal te veroveren op de helft van de tegenstander om zo snel mogelijk om te kunnen schakelen naar de goal van de tegenstander net als AZ dat doet. Wij hebben een aantal weken terug ondervonden hoe dat is en daar hebben we ontzettend veel lering uit getrokken en zondag hebben we weer een meetmoment of we daarvan gekeerd hebben.

Hoe moeilijk is dat om daaronder uit te voetballen als ze zo vroeg druk zetten?
Alfons: Ten eerste moet je heel vast aan de bal zijn en niet teveel onnodige risico’s moet nemen en dat iedereen daarin meedoet. Daar heb je een plan voor en op de training is dat makkelijk te trainen maar zondag speel je voor 35.000 toeschouwers met een hoop druk en onder een grote weerstand en dat is toch anders en wij zullen lering moeten trekken en vooral leren erkennen wanneer we wat simpeler moeten spelen en de bal misschien wat sneller naar de spits moeten brengen om zodoende sneller op de helft van de tegenstander te kunnen komen en de tijd zal het leren of ze daar iets van geleerd hebben.

FC Twente heeft op dit moment 15 doelpunten gemaakt en dat door 9 spelers, veel scorende spelers hebben ze in hun selectie en dat zegt toch wel iets? En hun topscorer speelt zondag niet.
Alfons: Het is wat je aangeeft dat zij verschillende soorten spelers hebben die mensen in stelling kunnen brengen en die zelf goals kunnen maken. Dat zit in hun selectie en dat hebben wij een aantal weken geleden ook ondervonden toen we met onze reserves tegen hun reserves speelden. Het is een complete ploeg aan de ene kant en aan de andere kant moeten we ze ook niet beter praten dan dat ze zijn en zondag is er weer een aparte wedstrijd waarbij zij onder druk staan om aan te haken naar boven toe en voor ons zal het nodig zijn om de benodigde punten te halen om aansluiting te krijgen met de middelste regionen.

Zij spelen ook met de backs heel aanvallend, is dat ook wat jullie graag willen?
Alfons: Ik heb net gezegd dat wij hun als voorbeeld moeten zien maar je moet niet altijd willen kopiëren wat een tegenstander doet. Natuurlijk hebben wij bepaalde ideeën over hoe we willen spelen als we zelf in balbezit zijn en dan horen de backs erbij en als je de laatste seizoen kijkt dan was er altijd heel veel dreiging van de backs met o.a. Deyovaisio Zeefuik, Björn Meijer en Gabriel Gudmundsson en ook Damil Dankerlui is best aanvallend ingesteld dus het zit wel in ons spel opgesloten en wij willen dus ook dat onze backs aanvallende impulsen geven op het moment dat wij zelf in balbezit zijn.

Als je van die aanvallende backs hebt zoals FC Twente ligt daar voor jullie ruimte toch?
Alfons: Dat klopt ja dus het is alleen aan ons hoe wij dat gaan invullen. Natuurlijk weten wij dat er vooral aan hun rechterkant met Brenet een back loopt die bij bijna iedere aanval van hun voor de goal komt en dat er dus bij omschakelmomenten dat daar mogelijkheden liggen en het is alleen aan ons om dat op een goede manier te kunnen invullen en daarvan te profiteren.

Hoe gaan jullie het invullen zondag want we zagen op training dat Florian Krüger op links speelde en Luciano Valante op “10”en Neraysho Kasanwirjo centraal naast Mike te Wierik?
Alfons: We hebben in een paar samenstellingen getraind vandaag en het klopt dat Neraysho Kasanworjo op de plaats van Radinio Balker gaat spelen. Voor de rest gaan we er morgen nog een ei over leggen hoe we dat het beste kunnen invullen want het gaat ons erom met wat voor team wij denken het beste resultaat te kunnen halen zondag. We hebben vanmorgen in drie samenstellingen getraind om te kijken wat ons het beste bevalt en iedere trainer heeft daar een bepaald gevoel bij en de training is opgenomen dus we gaan de beelden nog eens terug kijken en dan nemen we morgenvroeg een beslissing over met welke elf we gaan starten zondag. Het is naar de spelers toe nu nog niet duidelijk al weet je in grote lijnen wel wat je wilt gaan doen. De achterhoede zal zijn zoals jij net zei dus met Dankerlui, te Wierik, Kasanwirjo en Määtä alleen op het middenveld en voorin hebben we verschillende mogelijkheden en je kijkt ook naar je tegenstander en niet om je negatief aan te passen aan de tegenstander. Wij kijken wat team van ons het beste bij hun past om resultaat te gaan halen en daar zijn we een beetje naar op zoek. Wij vinden wel dat we nu eens naar ons zelf moeten kijken en naar onze kracht en sterkte en dus niet alleen naar de tegenstander kijken. We zitten qua spel in een opwaartse lijn alleen de punten blijven achter en het is ons aan gelen maar ook voor de mensen die weer mee gaan naar Enschede met 16 bussen dat we die eens gaan belonen voor hun geweldige ondersteuning.