Fan van F.C. Groningen
Nieuws

In gesprek met Alfons Arts

Zojuist spraken we weer met Alfons Arts, zoals bijna iedere week, en dat kunt u hier lezen. 

Alfons, hoe frustrerend is het om zo weggespeeld te worden als tegen FC Twente?
Alfons: Dat is zeer frustrerend omdat je met goede intenties en bedoelingen daar naar toe gegaan bent en in de week ervoor krijg je geen indicatie dat het spel minder zou zijn. Of de spanning dan heerst of weet ik wat want het blijft altijd een raadsel maar de intenties en bedoelingen waren helder en duidelijk alleen daar is bijzonder weinig van terecht gekomen. Je bent dan zelf ook aan het evalueren of we iets over het hoofd hebben gezien of hadden we dingen anders moeten invullen maar het is voor ons ook een zware teleurstelling hoe we daar met 3-0 verliezen.

En als je dan na die wedstrijd de kritieken allemaal leest in de media en dan vooral met name dat de trainer weg moet wat doet dat met jullie en praten jullie daar onderling over?
Alfons: Nee over dat soort dingen praten wij niet. Wij hebben maar één belang en dat is FC Groningen en om te zorgen dat we zo snel mogelijk de groep weer aan de praat krijgen zodat de mensen het ware FC Groningen te zien krijgen wat de mensen verdienen. Al die stemmingmakerij over waarom hebben ze die speler laten gaan en dat de trainer weg moet daar doen wij niet aan mee en schenken wij 0,0 aandacht aan.

Dan deze week een behoorlijk herstel tegen FC Dordrecht?
Alfons: Hoe je het ook went of keert er stond behoorlijk wat druk op deze wedstrijd en we hebben met elkaar de druk ook opgevoerd en dat we eindelijk eens een FC Groningen met winst naar huis moeten zien gaan en er was ons veel aan gelegen om die wedstrijd in eerste instantie te winnen en in tweede instantie dat we met de DNA wat de mensen graag willen zien. Wij zijn in ieder geval blij met de winst maar ook in deze wedstrijd ging lang niet alles goed maar je hebt in ieder geval het geduld en de samenhang kunnen laten zien om die wedstrijd goed aan te pakken en tot een goed einde te brengen. Dan zegt iedereen dat is logisch en dat moet ook en dat begrijp ik want het is ook zo alleen de periode waar wij in zitten waarin je tik op tik krijgt heerste er wel behoorlijk wat spanning van het moeten winnen en ik ben blij dat we dat hebben kunnen vertalen en de groot aantal fans die mee zijn gereisd naar Dordrecht een stukje herstel hebben kunnen laten zien.

En dat tegen een FC Dordrecht dat de laatste weken in hele goede doen was want ze winnen met maar liefst 3-0 van PEC Zwolle?
Alfons: Dat weet je en je ziet ook deze week weer de raarste uitslagen in de beker en toch ben je de grote favoriet in deze wedstrijd en dan heb je alleen maar heel veel te verliezen. Zij spelen een éénmalige wedstrijd waarin ze niets kunnen verliezen dus je moet je goed wapenen en dan moet je volle bak strijd leveren en op het moment dat je daarin beter bent dan je tegenstander dan moet je in het voetballende gedeelte het verschil maken. Natuurlijk kan het voetbal beter en natuurlijk had het beter gemoeten en natuurlijk had het in een hoger tempo gemoeten maar je ziet dat naar mate de wedstrijd vordert dat zij vermoeid begonnen te raken door het spel wat wij speelden en daardoor de nodige ruimte kregen, met name de tweede helft, om de nodige kansen bij elkaar te spelen waarin we dan ook de tweede en derde goal maken.

De 0-3 is eigenlijk nog heel mager want jullie hebben kansen genoeg gehad op meer en dan vooral Ricardo Pepi heeft nogal wat kansen gemist toch?
Alfons: In eerste instantie is het wel mooi na de laatste weken waar we het echt moeilijk hebben om mogelijkheden om te zetten in echte kansen dat we nu veel kansen hebben gecreëerd en dat is heel positief. Nu is het zaak om vooruit te kijkend naar PSV zondag waar we normaal gesproken niet veel kansen krijgt dus je zult het met een aantal kansen minder moeten doen en zul je heel slagvaardig moeten zijn.

Volgens mij is niet iedereen fit uit de wedstrijd tegen Dordrecht gekomen?
Alfons: Nee en ondanks dat de wedstrijd van onze kant tegen FC Twente absoluut niet goed was, was de intensiteit toch erg hoog was en zijn dar al spelers met wat pijntjes uit gekomen en ondanks onze blessurelijst hebben we woensdag een paar jongens geforceerd moeten laten spelen en daar krijg je uiteraard je weerslag op. Zo goed als kwaad als het kon hebben we de jongens de afgelopen twee dagen in hun herstel laten zitten want er is maar één belang en dat is om de jongens zondag zo optimaal mogelijk en een fitte groep aan de start te krijgen tegen PSV wan alleen maak je een reële kans om de punten in Groningen te houden.

Is het aannemelijk dat Jan de Boer zijn basisdebuut gaat maken zondag?
Alfons: Over zulke dingen kun je allemaal gaan filosoferen en net wat ik zeg tot morgen hebben we nog een dag en tot de wedstrijd van zondagmiddag hebben we ook nog een dag en in een dag merken jongens dat het herstel steeds beter gaat en als het zo doorzet dan hebben wij goede hoop dat of Michael Verrips of Peter Leeuwenburgh fit genoeg zal zijn om te spelen. Is dat niet het geval dat heb je een prima alternatief met Jan de Boer en daarachter nog Jan Hoekstra dus daarin hebben we goede keuzes maar eerst afwachten hoe het herstel verloopt en wie fit genoeg is om zondag aan de aftrap te staan.   

PSV een titelkandidaat hebben gisteren een hele zware wedstrijd gehad, kan dat in jullie voordeel werken?
Alfons: Hun selectie begint ook groter te worden van spelers en drie spelers zijn terug gekomen na een blessure waarvan er twee gisteren weer minuten hebben gemaakt dus wat willen ze? Willen ze al gaan starten met die jongens of willen ze een deel laten invallen dus ze hebben heel veel mogelijkheden maar we weten dat ze een hele zware wedstrijd hebben gehad en dat ze vandaag nog aan het reizen zijn en dat ze morgen in hun vermoeidheid pas hun wedstrijd training naar zondag toe kunnen doen. Wij weten één ding wat we moeten doen en dat is er bovenop zitten en hun geen rust en tijd gunnen en op het moment dat je dat doen denk ik dat je kans maakt. Ga je mee in het tempo dat zij graag willen dan speel je een hele lastige wedstrijd.

Wie verwachte je bij hun aan de aftrap?
Alfons: Dat is net als bij ons een beetje gissen. Luuk de Jong en Noni Madueke hebben gisteren weer een deel gespeeld en zijn ze goed en fit genoeg en is het medisch verantwoord dat ze vanaf het begin af starten of mogen ze maar maximaal een half uur spelen. De laatste weken in de competitie hebben ze veelal met een vaste samenstelling gespeeld en waar ze gisteren mee begonnen zijn en ze hebben daar goede resultaten mee gehaald. Veel goals gemaakt en ik denk niet dat ze zondag hun elftal op een vijftal posities of zo door elkaar gooien.

Hun voornaamste kwaliteit ligt voorin kunnen jullie gebruik maken dat hun achterste lijn minder is?
Alfons: Het is net wat je zegt dat ze met Gakpo en Simons twee jongens die balvaardig zijn en die goals kunnen maken en voorbereiden en alles op tempo doen en veel diepte van buiten naar binnen in hun spel hebben en dat is een groot aandachtspunt voor ons en achterin dat weet je zijn ze ook aanvallend ingesteld en ook hun backs zijn vaak mee. Wij hebben het daar vanmorgen uitvoerig over gehad op de training en met beelden en wat wij daar tegenover kunnen stellen en dat hang allemaal samen met de uitvoering daarvan en wij zullen lef moeten tonen en we zullen meedogenloos moeten zijn in de duels en op de momenten dat we de bal hebben zullen we heel veel diepte in ons spel moeten hebben want dan kun je hun pijn doen. Doe je dat niet en speel je allemaal in de bal of vanuit je positie dan komen zij in hun kracht en kunnen ze vooruit verdedigen en in duel komen en dat moeten we niet willen.

Wanneer zijn jullie tevreden zondag?
Alfons: Natuurlijk gaan wij voor de volle winst en dat moet je altijd uitstralen en dat vertrouwen moet je in elkaar hebben en je moet de lef hebben om voor de winst te willen spelen. Als je dat vol overgave doet dan maak je alleen kans tegen een topclub en dat hebben we de laatste jaren wel gezien tegen topclubs. Voor het zelfde geld kan het verloop van de wedstrijd zo zijn dat je genoegen moet nemen met een gelijkspel maar we gaan in ieder geval voor de drie punten. We hopen dat we het goede gevoel van afgelopen woensdag mee kunnen nemen naar deze wedstrijd.

Kijken jullie al met een schuin oog over deze wedstrijd heen want dan komen FC Emmen, FC Utrecht en Fortuna Sittard waar misschien meer resultaat te halen is?
Alfons: Nee dat doen we absoluut niet want we kijken van wedstrijd tot wedstrijd. Je moet met elkaar het gevoel hebben en het gevoel uitstralen dat er iedere wedstrijd iets te halen valt en de eerstvolgende wedstrijd is PSV en ook tegen PSV kun je resultaat halen maar dan moet je wel voor jezelf een aantal voorwaarden creëren. Dat weten we en die moeten wij uitvoeren want dan alleen hebben wij de mogelijkheid om punten te pakken van een topclub.

Heel veel succes zondag.