Fan van F.C. Groningen
Nieuws

In gesprek met Alfons Arts

Zojuist spraken we weer met Alfons Arts en dat is hier te lezen.

Nog even terugkijken op de wedstrijd tegen FC Emmen, maar één kans gecreëerd in de hele wedstrijd dat was niet best toch?

Alfons: Nee dat klopt. We hadden ons allemaal er iets meer van voorgesteld en we hadden gehoopt dat waar we tegen PSV mee opgehouden waren tegen Emmen mee te beginnen en vooraf waren de intenties en bedoelingen prima alleen het moet op het veld wel gebeuren en dat is helaas niet gelukt en dat kunnen we alleen onszelf verwijten. We misten toch de overtuiging en de drang om te winnen en ondanks de goede bedoelingen is het wat je zegt en met alle respect voor Emmen maar het was van onze kant veel te weinig en dat je maar één kans afdwingt in de wedstrijd. Het werd een teleurstellende wedstrijd die geen winnaar verdiende.

Vooral de laatste twintig minuten zag je dat zij er een beetje doorzaten, ondanks een paar kansen, toen hadden jullie niet meer kunnen doen om hun te pakken?

Alfons: Dat hebben we ook aangegeven en dat vooral door de wissels om nieuwe energie in de wedstrijd te krijgen en we hebben toen  aangegeven om met het team er een schepje bovenop te doen. Waar het dan aan ligt dat is vaak heel ongrijpbaar en dan veranderd de situatie in de wedstrijd niet en dat is voor iedereen teleurstellend. Niet alleen voor ons en de spelers maar ook weer voor de mensen in het volle uitvak die de moeite hebben genomen om naar Emmen af te reizen. Je kunt alleen bij jezelf ten rade gaan van wat hadden we anders en beter moeten doen om de wedstrijd naar ons toe te trekken.

Nog even terug kijken op de kans voor Cyriel Ngonge, het kunstgras speelde hem parten want de bal kreeg door de stuiten heel veel snelheid mee?

Alfons: Je kunt allerlei oorzaken verzinnen en dat moeten we niet doen. Je weet hoe ik over kunstgras denk en hoe je het went of keert de thuisspelende ploeg heeft altijd voordeel op zo’n veld en Emmen heeft in thuiswedstrijden profijt van dit veld. Het is een snel kunstgrasveld en het was wat warmer dus werd het sneller droger dus een omwenteling of een stuiteren van een bal gaat altijd wat anders en dat hebben hun meer onder de knie dan wij maar je bent profvoetballer en je moet onder alle omstandigheden je technische vaardigheden naar boven halen. Je kunt dingen gaan verzinnen van die voorzet was niet goed of er zat een stuit in maar Cyriel is technisch vaardig genoeg om de bal op een betere manier te behandelen dan dat hij nu deed.

Zondag FC Utrecht uit, slecht begonnen aan het seizoen maar de laatste drie wedstrijden gewonnen, hoe kijken jullie naar de ploeg?

Alfons: Utrecht heeft natuurlijk een fantastische selectie met veel mogelijkheden en ze kunnen op veel manieren spelen. De verwachtingen bij Utrecht waren heel hoog dit seizoen en ze willen graag de aansluiting hebben naar de top en dat is een beetje met vallen en opstaan. Het veldspel van hun is nog niet zoals ze willen spelen en om te laten zien aan hun publiek pakken ze toch de benodigde punten en winnen ze van Sparta en van SC Heerenveen. Het is voor ons weer een hele zware pot maar geen pot waarin we kansloos zijn. Als wij het geloof hebben dat wij daar punten kunnen halen en dat met elkaar uitstralen zoals tegen PSV dan kunnen wij daar een goed resultaat halen zoals we het vorige seizoen ook hebben gedaan (1-3 winst).

Ik neem aan dat je SC Heerenveen – FC Utrecht hebt gezien en wat viel je op aan FC Utrecht in die wedstrijd?

Alfons: We kijken niet alleen hun laatste wedstrijden maar we hebben de laatste wedstrijden bekeken en wat dan opvalt is dat ze in verschillende samenstellingen spelen en ze hebben veel keuze wat betreft tot spelers. Ondanks dat ze niet alle wedstrijden niet goed in de wedstrijd zitten weten ze de wedstrijden toch naar hun toe te trekken en dat is ook een kwaliteit. Als je wedstrijden niet goed speelt en toch wint is een kwaliteit. Dat is iets waardoor ze vertrouwen tanken en iedere wedstrijd met een beter gevoel aan kunnen gaan en wat opvalt aan hun is gewoon de spitsen. Hun spitsen zijn doelgericht en snel en een goal kunnen maken en met Bas Dost hebben ze een andere type sits waar ze opportunistisch mee kunnen spelen. Ze hebben met Toornstra en Klaiber er ervaring bij gehaald door het spelen bij een topclub dus ze hebben veel mogelijkheden. We moeten ze alleen niet beter maken dan dat ze zijn en als wij het geloof hebben kunnen wij daar gewoon punten halen.

Ik las net een stukje van FC Utrecht trainer Henk Fraser en die zei over de wedstrijd ‘Als wij in balbezit en in de omschakeling zorgvuldiger zijn kunnen wij FC Groningen pijn doen en zij zullen zich daar tegen moeten wapenen’. Wat denk je hiervan?

Alfons: Dat is wat ik zeg, zij hebben bepaalde specifieke kwaliteiten en wat hun graag willen is van achteruit voetballen om hun spitsen in grote ruimtes te brengen en dat weten we dus daar zullen wij iets tegenover moeten stellen. Zij weten dat als wij aan het aanvallen zijn dat wij daarin veel risico nemen en niet altijd de juiste restverdediging op orde hebben. Het is dus zaak om zorgvuldig in balbezit te zijn en niet te snel en dom balverlies lijden en zorgen dat we genoeg mensen achter de bal hebben zodat we Utrecht niet de mogelijkheid geven dat ze door het geven van één of twee passes tot het creëren van kansen of tot een doelpunt kunnen komen.   

FC Utrecht is geen team volgens mij dat graag het spel wil maken, dat laten ze toch liever aan de tegenstander over?

Alfons: Ja maar dat is ook wisselende geweest want tegen Sparta thuis moesten ze het spel maken en dat hebben ze naar behoren gedaan en tegen Heerenveen weet je dat Heerenveen in een thuiswedstrijd het spel maakt en toen hebben we ook de kwetsbaarheden van Utrecht gezien maar ook weer de kwaliteiten want vanuit het niets en vanuit de omschakeling maken ze een fantastische goal. Ze hebben gewoon veel mogelijkheden met de grote selectie die ze hebben met veel verschillende type spelers die ze kunnen  gebruiken.

Hoe staat jullie selectie ervoor qua fitheid?

Alfons: Niet iedereen is fit want Nordin Musampa komt terug van een operatie, Liam van Gelderen is goed op de weg terug en Tomas Suslov was weer op het veld vandaag. Michael Verrips is nog niet fit en uit de wedstrijd van afgelopen zondag hebben we wat pijntjes en klachten over gehouden en morgen gaan we kijken of de twijfelgevallen die we vandaag nog hadden er zondag in Utrecht bij kunnen zijn.   

Tomas Suslov zei vanmorgen tegen ons dat hij er tegen Fortuna weer bij wil zijn, kan dat?

Alfons: Tomas heeft een behoorlijke enkelblessure opgelopen wat normaliter vier tot zes weken duurt maar Tomas houd van uitdagingen en doelstellingen en Tomas heeft voor zichzelf een doelstelling gemaakt om voor de winterstop nog bij de selectie te horen. We hebben dit de afgelopen week uitvoerig met hem besproken en op dit moment gaat hij gewoon erg goed en zijn revalidatieproces verloopt uitstekend en was vandaag al op het veld met de bal bezig maar we hebben ook tegen hem gezegd dat dit prima is maar je moet wel realistisch zijn en het belangrijkste voor hem is dat hij pijnvrij moet zijn. We kunnen het ons niet veroorloven dat hij geforceerd en te snel terug komt en daardoor misschien ene terugslag krijgt waardoor hij de hele voorbereiding naar de tweede seizoenshelft gaat missen. Daar is niemand bij gebaat maar als het kan dan gaat hij deel uit maken van de selectie.

Morgenmiddag nog een training om 15.00 uur en dan is het richting Utrecht?

Alfons: Dat klopt want we spelen zondagmiddag al om 12.15 dus we nemen rustig te tijd om ons voor te bereiden en dat de jongens een goede maaltijd hebben eb een goede nachtrust en ontbijt hebben en dat ze goed voorbereid aan de wedstrijd kunnen beginnen.