Fan van F.C. Groningen
Nieuws

In gesprek met Alfons Arts, + filmpjes training vandaag

Zojuist hadden wij onze wekelijkse praatje met Alfons Arts en dat kun je hier lezen.

Alfons, hoe lang kunnen je nagenieten van een overwinning als tegen PSV?
Alfons: Ja dat zijn wedstrijden die je niet bijzonder veel meemaakt en dat moet je koesteren en je weet dat de eerstvolgende wedstrijd er weer aan zit te komen en dan moet je het snel een plekje geven. De euforie kan alleen in je hoofd blijven bestaan als je zondag weer een goed resultaat haalt en daar is ons alles aan gelegen maar laten we duidelijk zijn dat ik wel een paar dagen intens heb genoten van wat we allemaal mee hebben gemaakt in Euroborg afgelopen zondag.

Hoe is het dan mogelijk dat PSV dertig minuten lang de betere ploeg is en eigenlijk op 1 of 2-0 voor had moeten staan en de eerste echt kans voor jullie is het raak en nog geen tien minuten later staat het 3-0 en het hele stadion is verbaasd van wat gebeurt hier?
Alfons: Je weet dat je tegen een topploeg speelt die vooral de eerste 20 , 25 minuten volle bak gaat spelen om de wedstrijd zo vroeg mogelijk in hun voordeel te willen beslissen met de wetenschap dat zij de donderdag ervoor een zware pot hebben gespeeld tegen Arsenal en de donderdag erna weer zo’n zware pot hebben. Dan is het aan ons om daar zoveel mogelijke weerstand tegen te bieden en heel agressief te spelen maar ook ervoor zorgen dat op het moment dat je de bal hebt dat zij energie verspelen door achter jou aan te gaan en dat hebben we geprobeerd het eerste half uur. Zij krijgen dat twee mogelijkheden met Guus Til en wij hebben wat plaagstootjes uitgedeeld en de eerste echte grote kans voor ons is direct een goal. Dat gaf ons wel het vertrouwen en de vleugels die je wel nodig bent om tegen een topploeg om een wedstrijd te winnen. Ik ben blij dat we tot de rust daar gebruik van hebben kunnen maken door zelf scherp te blijven, op de laatste minuut na dan, en hun pijn te doen omdat je zag dat bij hun ook de koppies gingen hangen van het zal toch weer niet gebeuren en dat was voor ons een prima moment om toe te slaan met de 2 en 3-0.

Wanneer ging bij jullie de knop om naar FC Emmen toe?
Alfons: Maandag hebben we getraind en dinsdag een vrije dag gehad en woensdag zijn we langzaam aan begonnen met de voorbereiding van de wedstrijd van FC Emmen en de groep duidelijk hebben gemaakt dat ze twee dagen behoorlijk hebben kunnen genieten maar dat de competitie ook verder gaat en dat er zondag misschien en zwaardere wedstrijd wacht.

Jij gaat zeker op de fiets naar de wedstrijd, je kunt het zelfs lopend doen?
Alfons: Nee hoor, wij verzamelen gezamenlijk en wij eten gezamenlijk en we bereiden ons gezamenlijk voor en we gaan gezamenlijk naar de wedstrijd en we gaan gezamenlijk terug. Dat is een vaste regel bij ons en dat geld dus ook voor mij ondanks dat de wedstrijd bijna in mijn achtertuin is. Binnendoor zou ik het lopen kunnen doen zelfs.

Dan moeten jullie zondag naar FC Emmen en als je die wedstrijd verliest telt de winst tegen PSV dan nog zwaar?
Alfons: Daar proberen we ook op te hameren bij de jongens want het is prima dat je van een topploeg wint maar die uitslag telt alleen als je de eerstvolgende competitiewedstrijd ook een goed resultaat haalt. Die eerstvolgende is nu FC Emmen en je weet de wedstrijden die we de afgelopen jaren tegen hun hebben gespeeld dat het lastige en zware wedstrijden zijn geweest en misschien wordt dit nog wel een zwaardere wedstrijd als tegen PSV. Wij moeten daar nu een antwoord op geven en de lijn die we vanaf FC Dordrecht hebben ingezet tot de winterstop vast te houden.   

De laatste wedstrijd die jullie in Emmen tegen elkaar speelden was met de glansrol van Arjen Robben, die vergeten beide kampen vast niet snel of wel?
Alfons: Dat klopt en toen stond er ook veel op het spel voor beide ploegen en komende zondag is dat weer het geval. FC Emmen zal er veel aangelegen zijn om van ons te winnen en om een paar plekjes te klimmen en voor ons is een overwinning noodzakelijk om aan te halen bij de middenmoot.

Wat is de kracht van dit FC Emmen nu?
Alfons: Het verzorgde voetbal is hun kracht en ze hebben het voordeel om op hun snelle kunstgras te spelen waar ze iedere dag op trainen en daar moeten wij ons tegen wapenen. Ze zijn balvast en kunnen goed combineren en ze kunnen kansen creëren en het is aan ons om dat te voorkomen. Wij zullen daar iets tegen over moeten zetten om hun zo snel mogelijk uit het ritme en hun spel te halen en we moeten proberen om hun achter ons aan te laten lopen en daarom moet je altijd naar je eigen strijdplan moeten kijken en een vervolg geven van waar je de vorige week gestopt bent.

Zoals FC Emmen speelt is dat echt de hand van Dick Lukkien?
Alfons: Ik heb natuurlijk een aantal jaren met Dick mogen werken bij FC Groningen en Dick is een trainer met ontzettend veel voetbalverstand en die van voetbal houd. Hij houdt van verzorgt voetbal en dat zie je terug in de teams die hij traint en het is niet voor niks dat de wedstrijden die hij wint, en natuurlijk hoort daar ook strijdlust bij, zijn ploeg heel verzorgt voetbal speelt. Hij heeft dat laten zien met de ploegen waar hij de trainer van is.

Dan treffen jullie FC Emmen , een ploeg die redelijk voetbalt maar niet veel scoort en dat kunnen we van jullie in de laatste wedstrijden niet zeggen?
Alfons: Wij trainen ontzettend veel op doorkomen aan de zijkanten en het creëren van mogelijkheden vanuit het voetbal en vanuit het opportunisme en dat is bij ons een tijd minder geweest. Je zult toch moeten blijven geloven van wat je plan is en daar dagelijks aan blijven werken. We hebben natuurlijke wat wisselingen gehad met Strand Larsen die vertrokken is en Pepi die daarvoor terug is gekomen samen met Florian en die jongens moesten daar weer aan wennen en. Gelukkig hebben wij de laatste wedstrijden het netje van de tegenstander goed kunnen vinden en het is ons veel aan gelegen om dat de laatste drie wedstrijden een voortgang te geven zodat je toch met een goed gevoel de winterstop in gaat.

Zij hebben wat twijfelgevallen, wie verwachten jullie zondag?
Alfons: Dat maakt ons niks uit want de manier van spelen bij FC Emmen zal niet veel veranderen. Je weet dat als Richairo Zivković speelt dat er snelheid in de spits is en als Ole Romeny in de spits speelt die gaat meer op zoek naar de bal om mensen weg te trekken en dan heb je weer andere mensen met diepte in hun spel. De intenties en bedoelingen zullen daarin allemaal hetzelfde zijn. Daarvoor hebben we te veel tegen elkaar gespeeld en weten teveel van elkaar en we weten wat we van elkaar kunnen verachten.

Hoe lekker is het dan om met de snelheid van Radinio Balker achterin te werken?
Alfons: Dat is altijd lekker en je hebt het tegen PSV ook gezien want ik denk dat Radinio een kei is in het belopen en dekken van ruimtes. Met zijn snelheid en zijn power kan hij als wij niet goed staan heel veel herstellen. Dat gebeurt eigenlijk nog teveel maar goed op dit moment zijn we erg blij met wat hij wekelijks laat zien. Nu is het fit blijven en de komende drie weken nog volle bak spelen zodat hij zijn herstel kan pakken in de winterstop want dat heeft hij nodig.

Wat zijn bij jullie de twijfelgevallen?
Alfons: De gebruikelijke namen van de laatste weken zoals Nordin Musampa, Liam van Gelderen en Emmanuel Matuta is een paar dagen ziek geweest en morgen moeten we kijken in zijn opstart training of hij bij de selectie kan zitten en ook Michael Verrips is een paar dagen ziek geweest en die zal waarschijnlijk ook niet bij de selectie zitten. Voor de rest was iedereen op het veld en dan ben je fit genoeg voor zondag als je op het veld staat.

Jan de Boer of Peter Leeuwenburgh?
Alfons: Dat weten we nog niet en daar beslissen we morgenvroeg over. Peter heeft nu een aantal dagen getraind en dat gaat met de dag beter. Hij heeft vandaag extreem veel in het doel getraind en nu moeten we kijken hoe dat uitwerkt naar morgen en dan wordt morgen beslist in overleg met Harm Kuperus en beide keepers een beslissing over genomen.

Als je de fans van FC Groningen vraagt dan zullen 90% zeggen Jan de Boer, vooral na zondag natuurlijk?
Alfons: Kijk die jongen komt onverwachts te spelen in de tweede helft tegen FC Dordrecht en dat heeft hij prima ingevuld en dan mag hij zijn competitiedebuut maken tegen een topploeg en dat doet altijd wat met je en hij heeft het zelf afgedwongen want met eerste bal die hij pak komt hij lekker in de wedstrijd en dat geeft hem veel vertrouwen natuurlijk. En dan het feit wat het publiek naar hem brengt en dan weet je dat je meer kunt brengen dan voorheen en hij heeft het prima ingevuld en heerlijk van genoten wat hem ook toekomt.

Heel veel succes zondag en meen de drie punten mee vanuit Emmen.