Fan van F.C. Groningen
Nieuws

In gesprek met Dick Lukkien

Vanavond spraken wij met trainer Dick Lukkien van FC Groningen en dat is hier te lezen.

* Dick Lukkien was het weer wennen bij FC Groningen na zeven jaar FC Emmen?
Dick: Ja natuurlijk want er werken nog weinig mensen met wie ik toen werkte maar van de andere kant voel je wel de ziel van de club van de mensen die er toen wel waren en er nu nog steeds zijn dat voel je wel dus dat voelt ook redelijk snel weer vertrouwd.

* Waren Casper Goedkoop en Marcel Groninger op voorspraak van jou bij de club?
Dick: Jazeker maar ook op verzoek van de club want we hebben gesproken van hoe ik naar voetbal kijk en met welke mensen ik dat graag wilde doen. Ik vond het dan ook belangrijk dat de club die mensen goedkeurt en dat was bij Casper en Marcel zeker zo en het zijn prima mensen om bij FC Groningen mee te werken.

* Ook nuchtere noordelingen net als jij toch?
Dick: Jazeker en normaal gedrag dat hoort erbij en ze brengen heel veel kwaliteit op het veld. Dan kun je wel een nuchtere noordeling zijn maar het gaat er wel om dat je spelers kunt helpen en om een duidelijke speelstijl te krijgen op het veld.

* Veel supporters zijn ook blij dat Henk Veldmate terug is, heb jij veel contact met Henk?
Dick: Ja, de lijnen zijn heel kort. Ik heb vanmiddag nog in een overleg gezeten met Henk erbij en we hebben het constant over welke spelers we kunnen gebruiken en waar zijn we naar op zoek en wat past bij FC Groningen en dat voelt heel erg vertrouwd.

* Er was veel negativiteit rondom de club en je merkt aan alles dat die negativiteit langzaam aan wegebt, ervaar jij dat ook?
Dick: Dat ben ik met je eens al hoort dat ook wel een beetje bij de voorbereiding want dan is iedereen, zeker nadat je zo een waardeloos jaar hebt gehad zoals de FC, weer op zoek naar iets positiefs dat hebben we dan in ieder geval gecreëerd maar het is ook heel simpel want voetbal draait ook om resultaat dus willen wij die positieviteit doorzetten dan zullen we de komende wedstrijden ook punten moeten gaan halen en daar zijn wij ons ook terdege van bewust.

* Ben je tevreden over jullie voorbereiding?
Dick: Ja maar je wilt altijd meer en sneller en beter alleen gezien waar we vandaan komen ben ik tevreden. Het was nog wel wat wisselvallig en dan met name in de uitvoering maar ik zie een groep die heel gretig is en open staat voor de ideeën die we hebben maar ook nog wel wat kwetsbaar is maar dat is ook normaal als je zo weinig hebt gewonnen als FC Groningen het afgelopen jaar. We zijn nog wel op zoek naar meer zelfvertrouwen en naar vastigheden maar ik denk dat we mooie eerste stappen hebben gezet.  

* Ben je ook tevreden over de selectie die je tot nu toe tot je beschikking hebt?
Dick: Ja dat ben ik ook maar ook daar geld dat we nog wel iets zoeken en met name aan de voorkant voor wat diepte erbij en die een goal kan maken maar ik ben uitermate tevreden met wat wij hebben. Ik denk dat we een mooie ploeg hebben om de competitie te beginnen.

* Hoe zit het dan met Johan Hove want velen begrijpen niet waarom hij niet speelt, kun jij daar iets meer over vertellen?
Dick: Ja dat kan ik. Johan heeft een clausule in zijn contract waarbij hij voor een gelimiteerd transfersom weg mag en er is heel veel belangstelling voor Johan. Nadat hij eerst nog een jeugd EK heeft gespeeld hebben we hem nog drie weken vakantie gegeven, vervolgens is hij twee weken gaan trainen en in die twee weken leek het erop dat hij een transfer zou gaan maken en daar lijkt het nog steeds op maar wij hebben nu ook gezegd dat die transfer nog niet is gebeurd en ondertussen spelen wij ook competitie en wij betalen jou en je bent gewoon een onderdeel van FC Groningen dus we willen jou in de wedstrijdselectie opnemen met in het achterhoofd hebbende dat de kans heel klein is dat hij blijft alleen dat denk ik al drie weken en hij is er nog steeds dus laten we zien hoe dat gaat lopen.

* Je wilt hem er graag bij hebben want het is toch een prima speler?
Dick: Hij is een erg goede speler en dat blijkt ook wel aan de hoeveelheid clubs die hem willen want volgens mij heeft hij interesse vanuit 18 clubs en uit de grote van die clubs merk je wel dat het een prima speler is.

* Dan duurt het wel langs dat hij weg is als er zoveel belangstelling is voor hem?
Dick: Dat heb je dus als er veel vraag is naar een speler want een speler gaat dan nadenken en weet dat er onderweg iets kan gaan gebeuren. Kijk naar het verhaal van Geertruida met RB Leipzig wat ook ineens afketst dus maar we hebben nog drie weken en Johan heeft nog steeds in het hoofd dat hij weg is en dat heb ik ook alleen het is nog niet definitief gebeurd.

* In de voorbereiding heb je veel jonge jongens zoals Kian Slor, Fofin Turay, Wouter Prins en Tika de Jonge erbij gehad, hoe is het nu met hun status?
Dick: Wij hebben met Kian gesproken en die hebben we teruggeplaatst naar de o21 omdat we in aantallen voorin ook ruim bezet zijn wat ik overigens wel lastig vond want Kian heeft gewoon een goede voorbereiding gespeeld maar het moet ook gaan om perspectief bieden en dat kunnen wij op dit moment onvoldoende en dat zelfde hebben we tegen Wouter en Tika gezegd want die hebben het ook beide goed gedaan en tegen Fofin hebben we gezegd dat hij erbij blijft omdat hij in de voorbereiding heeft laten zien dat hij een rol kan gaan spelen dit seizoen.

* Als het goed is dat staat hij morgen zelfs in de basis alleen daar wil jij nooit iets over vertellen toch?
Dick: Ik wil het aan de voorkant nooit over opstellingen hebben maar dat hij het goed heeft gedaan en de kans is meer dan aanwezig dat hij morgen gaat beginnen dat heb je vanochtend ook gezien. Hij doet het gewoon heel goed.

* Is het misschien een voordeel dat jij als trainer de KKD goed kent en dat je weet wat er gevraagd wordt in de KKD?
Dick: Dat klopt, ik ken die competitie maar aan de andere kant als je mij nu vraagt wie er nu daadwerkelijk favoriet zijn om voor de titel te spelen zou ik je dat niet kunnen zeggen omdat ik te weinig beeld heb bij de andere clubs en bij die clubs is ook best veel verloop geweest. Ik denk dat de komende tijd zal uitwijzen wie zich bovenin gaan melden alleen ik vind het nu lastig om daar iets over te zeggen.

* Wat verwachte je morgen van Jong Ajax:
Dick: Zoals Ajax altijd speelt, aanvallend en in de kleine ruimte kunnen ze goed voetballen dus dat betekent dat onze verdedigende organisatie heel goed moet zijn en wij willen vooruit verdedigen en krijgen wij er snel druk op dan zullen wij ballen af gaan pakken en dat de Euroborg erachter gaat staan en het moet een soort van gevecht worden waarbij wij vanaf het begin laten zien wat we willen.

* Dat is het spel toch wat Dick Lukkien graag speelt, snel druk zetten op de tegenstander en ballen afpakken en zalf aan voetballen toekomen?
Dick: Ja klopt, ver naar voren en snel die bal terug veroveren en dat hoort ook bij de status die wij hebben. We moeten niet te hoog van de toren blazen maar in de Euroborg moeten wij onze tegenstanders onze wil opleggen dus dat gaan we morgen ook proberen.

* Welke spelers verwacht je morgen bij Jong Ajax?
Dick: Het afgelopen weekend heb ik ze voor het laatst gezien en de jongens die daar speelden dat zijn wel de spelers die ik verwacht en dan heb je het over Godts, Missehouy, Banel, Fitz-Jim, Gooijer en met Setford in de goal en dat zijn jongens die ook wel met het eerste mee trainen en die een rol hebben gespeeld in hun laatste oefenwedstrijd. Het zijn gewoon goede spelers en Ajax heeft altijd de grootste talenten van Nederland. Die jongens kunnen allemaal goed voetballen en of ze nu 16 zijn of 19 dat maakt bij Ajax niets uit en de vraag is wat wij morgen kunnen geven. Zitten we er bovenop of geven we hun veel ruimte. Dat zullen we morgen zien.

* Heb je er zin in?
Dick: Uiteraard. Zo’n voorbereiding is prachtig maar het mag nu wel beginnen en dat de Euroborg weer vol stroomt dat geeft alleen goede moed en heel veel zin. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die niet kunnen komen omdat ze nog op vakantie zijn. Vandaag waren er nog 500 kaarten in de verkoop dus ondanks dat er een paar duizend misschien niet kunnen komen door vakantie dan den ik dat er nog steeds een topaantal zit voor een wedstrijd op vrijdagavond in de KKD.