Fan van F.C. Groningen
Nieuws

In gesprek met Dick Lukkien

Zojuist spraken wij met trainer Dick Lukkien en dat is hier te lezen.

Hoe voel jij je langs de kant als je team zo , je eigen woorden gebruiken, labbekakkerig speelt, machteloos?
Het voelt machteloos en frustrerend maar laat het duidelijk zijn dat ik daar ook onderdeel van ben en dat hen ik na afloop ook geprobeerd over te brengen en we hebben met ons allen niet goed genoeg gespeeld en als trainerstaf voel je je dan ook waardeloos alleen dat moet je afsluiten en gaat de blik redelijk snel weer vooruit.

Kun je zo’n wedstrijd snel afsluiten en weer concentreren op de volgende wedstrijd?
Ja maar dat moet want na een overwinning zoals vorige week loop ik niet een week lang de polonaise want je mag een dag genieten van een overwinning en je mag een dag enorm balen van zo’n wedstrijd en dan moet je je weer voorbereidden op Willem II.

Morgen kans op eerherstel, daar zijn jullie vast heel erg op gebrand?
Ja, kijk ik snap heel goed dat mensen zwaar teleurgesteld zijn want dat zijn wij ook en dat is iedereen binnen FC Groningen maar neem maar van mij aan dat wij ook afgelopen maandag enorm gebrand waren om een goed resultaat te halen alleen dat is niet gelukt. Wij zitten nu in een fase waarin het nog niet stabiel genoeg is en mensen moeten niet vergeten, en ik heb het woord labbekakkerig gebruikt omdat we niet goed speelden, te weinig doelpogingen en een slechte goal tegen en daar mogen wij op beoordeeld en veroordeeld worden en daar mag men kritisch op zijn maar het lag niet aan geen gebrek aan inzet en dat moet ook duidelijk worden.

Hoe kijk je naar Willem II, heb je hun al bekeken?
Ja, wij hebben altijd beelden van de laatste twee wedstrijden en daar zie ik een degelijke ploeg met ervaring op het veld zoals Heerkens, de Leeuw en Oosting. Spelers die op het hoogste niveau veel wedstrijden in de benen hebben. Zij hebben een ploeg die normaal gesproken bovenin meegaan spelen.

Veel aanvallende kwaliteiten met de Leeuw, Hilterman, Svensson, Bokila, Oosting?
Klopt en daar hebben ze keuze maar ook een Meerveld vind ik een dynamische middenvelder en een Jesse Bosch die bij FC Twente al veel eredivisiewedstrijden in de benen heeft en ja net wat ik zeg een degelijke ploeg met een helder spelidee en die verwacht ik wel in de top 5, top 6 dus het is een geweldig affiche om te laten zien wat wij willen want wij willen meer en beter dus dat kunnen we morgen laten zien.  

Waar zijn ze te pakken?
Ik kijk altijd naar onszelf en als wij ons niveau halen en wij laten zien wat we kunnen en dat in het hoogste tempo doen en dan de Euroborg erachter dan heb ik geloof in wat we doen met ons allen en dan gaan wij morgen weer een hoop kansen creëren en dan is het belangrijk om die kansen te benutten en die wedstrijd naar je toe trekt.

Nog even terug naar de Utrecht wedstrijd, ik vond Utrecht heel verdedigend spelen met heel veel mensen achter de bal. Ben je niet bang dat iedereen dat tegen jullie gaat doen omdat jullie daar maandag eigenlijk geen weg in vonden?
Dat ga je niet voorkomen. Kijk vele ploegen spelen tegen ons de wedstrijd van het jaar dus wij moeten ons wapenen voor wat de ploegen tegen ons gaan doen en wij jij zegt klopt helemaal, Utrecht stond driekwart van de wedstrijd met alle spelers zo’n 30 meter van hun eigen goal en dat maakt het niet makkelijker om erdoor heen te komen maar daar moeten we toch een weg in vinden om die wedstrijd naar ons toe te trekken. Ik denk dat wij de kwaliteit hebben om dat te kunnen alleen dan gaat het erom dat je in die eindfase het geluk zoekt en dat je ballen richting de spitsen speelt want we zetten er niet voor niets twee spitsen neer en dat je die ook aan durft te spelen en dat je voorzetten geeft om iets voor elkaar te krijgen.

Heb je alles fit?
Wij hebben een grote groep dus we kunnen bijna iedereen gebruiken.

Hoe vervelend is het voor je de situatie rondom Johan Hove, men zegt steeds hij gaat weg maar hij is er nog steeds, is dat niet vervelend voor je?
Daar wil ik niet klinken als iemand waar mensen medelijden mee moet hebben en het is natuurlijk als trainerstaf het mooiste als je weet waar je aan toe bent alleen mensen hebben bedacht dat die transfermarkt tot 2 september open mag en in sommige landen zelfs nog langer zoals in het Oostblok en dat is zoals het is en dat heb je als trainer liever niet en ik kan de regels niet veranderen dus ik probeer er op een zo goed mogelijke manier mee om te gaan. De vorige week vond ik dat Johan gewoon niet klaar was om te spelen want hij had heel veel twijfel ook maar de afgelopen week heeft hij een goede trainingsweek gekend dus hij zit bij de selectie morgen en we gaan zien wat dat gaat doen.

Noam Emeran, hoe kijk je naar hem? Laat op de training leuke dingen zien?
Klopt maar hij kan ook goed voetballen en een mooie open blik zit er op die jongen en kent zichzelf heel goed en heeft een goed en normaal zelfbeeld en hij heeft kwaliteiten die wij goed kunnen gebruiken. Hij kan een man passeren en heeft snelheid en gebruikt die snelheid ook in de diepte en kan een doelpunt scoren  en hij gaat een hele goede toevoeging worden aan onze spelersgroep.

Kan hij basis starten?
Nee hij gaat morgen nog niet beginnen want dat is ook te kort door de bocht want hij is nog maar kort binnen en kent nog niet eens alle spelers bij naam dus die geven we iets langer de tijd maar hij zou wel een invalbeurt kunnen hebben maar om hem te laten beginnen vonden wij nog te vroeg.

Ga je wijzingen aanbrengen in basis?
Dat houd ik nog even voor me want het is afhankelijk van hoe een aantal mannen de nacht door komen want we hebben toch wel wat hoestklachten, kun je ook aan mijn stem horen, en wat griepverschijnselen dus morgenvroeg maken we daar definitief de balans van op en dat zullen we zien wat het gaat worden.

Corteo supporters, als dat geen stimulans is?
Dat klopt en dat voelen wij van alle kanten en dat hebben wij afgelopen maandag gezien dat deze mensen ons enorm willen steunen dat wordt ook enorm gewaardeerd en dat wik bij deze ook nog eens expliciet benadrukken en dat voel je dan ook en wij proberen om deze mensen door middel van een overwinning een prachtig weekend te bezorgen.