Fan van F.C. Groningen
Nieuws

In gesprek met Dick Lukkien

Zojuist spraken wij nog met Dick Lukkien en dat is hier te lezen.

Ik hoorde je zeggen na de wedstrijd tegen Willem II dat de uitvoering beter moet, welke uitvoering moet precies beter?
Dick: Ik denk dat je een ploeg hebt gezien die heel graag wilde en zeker in de tweede helft de overhand kreeg alleen als je kijkt wat het oplevert aan echte kansen dan vind ik dat te weinig en dat heeft naar mijn gevoel te maken met de kwaliteit in de uitvoering van de laatste 20 meter met een voorzet of de bezetting voor de goal of af en toe op goal schieten en die keuzes dat moet gewoon beter.

Je had een paar wijzingen in je elftal vorige week, was je daar tevreden over?
Dick: Ja, want ik wilde per se met een rechtspoot en linkspoot in het centrum spelen en vandaar de keuze voor Marvin Peersman en die heeft het goed gedaan met foutloze passing naar voren toe en met Isac Määtä wilde ik meer dynamiek en dat heeft hij ook uitstekend uitgevoerd en vooral na de rust met de komst van Pualos Abraham, dus ik was niet ontevreden over de keuzes die we hebben gemaakt.

Gezien de training van vanmorgen ga je morgen met bijna dezelfde elf beginnen, wij zagen één wijziging in je basis?
Dick: Wat heb je gezien?
Ik heb Paulos Abraham gezien i.p.v. Daleho Irandust.
Dick: Ja, daar lijkt het inderdaad op omdat ik vond dat Paulos uitstekend inviel en veel energie gaf aan de ploeg dus het zou zo maar kunnen dat die morgen gaan beginnen.

Je bent nu ongeveer 2 maanden bezig bij FC Groningen, tevreden over hoe het gaat?
Dick: Nou je wilt altijd meer en je wilt altijd sneller en altijd beter en als je kijkt naar de score dan hebben we te weinig punten. Je wilt als trainer ook dat het voetbal altijd beter wordt alleen ik snap ook wel dat het niet van vandaag op morgen gaat want we hebben heel veel nieuwe ideeën. Dus ik ben niet tevreden maar ook niet ontevreden alleen die wedstrijd tegen Jong Utrecht dat vertroebelt de score een beetje want als we daar normaal hadden gedaan dan hadden we nu zeven punten gehad en dan was het okay geweest.

Als ik dan terug kijk op je één na laatste jaar bij FC Emmen begon je ook niet goed en je wordt kampioen en promoveert, kan nu ook?
Dick: Nadat we gedegradeerd zijn, zijn we bij FC Emmen begonnen met vier punten uit vijf wedstrijden waarbij ook iedereen aan elkaar moest wennen en waarbij we ook de teneur doorbreken moesten. Hoe je het went of keert na een degradatie komt er toch negativiteit en dat zie ik nu ook, maar ik zie langzamerhand de positiviteit weer toenemen en laat geen mens denken dat we tevreden zijn want we zijn hartstikke ontevreden met het aantal punten dat we hebben en we weten van ook van hoe ver we komen maar we zijn op weg.

Heb je alles fit voor morgen?
Dick: Op Laros Duarte na hebben we een fitte groep. Laros is er morgen niet bij.

Morgen TOP Oss, ik heb ze in de voorbereiding gezien tegen All Nassr en kon de ploeg mij niet bekoren, hoe kijk jij naar hun?
Dick: Die hebben hun thuiswedstrijd twee weken terug tegen Jong PSV ruim gewonnen (4-1) en daar waren ze heel effectief en de afgelopen week heb ik ze  gezien tegen Roda JC en toen vond ik ze de eerste helft gelijkwaardig. Het is bij hun vooral op de counter gericht dus heel snel de bal veroveren en ervan tussen dus dat betekent dat wij aan de bal de boel goed voor elkaar moeten hebben en ook altijd moet zorgen dat je de rest verdediging op orde hebt

Dus m.a.w. jullie zullen het spel moeten maken?
Dick: Ja, maar dat verwacht ik in heel veel wedstrijden en dat zie je ook tegen Willem II. Dat was vorig jaar een gerenommeerde club in de KKD en die komt in de tweede helft niet meer de middenlijn over en dat zegt iets over de voetballende kwaliteiten die wij hebben. Alleen het moet tot veel meer kansen leiden en daar zijn wij de afgelopen week weer druk mee aan de slag geweest.

Wat is dan de kracht van dit Top Oss, alleen uit de omschakeling voetballen?
Dick: Dat is hun kracht maar ik vind ook wel dat ze een echt team zijn dus ze zijn bereid om die verdedigende stellingen met man en macht te verdedigen en dat betekend dat je vroeg op voorsprong moet komen zodat wij hun uit de tent kunnen lokken.

Zij spelen op kunstgras toch? Daar hebben jullie niet op getraind, waarom niet?
Dick: Zij hebben kunstgras ja en dat kunstgras van hun is heel moeilijk na te bootsen want het is daar van een zeer slecht niveau en daar komt bij dat als wij twee dagen op kunstgras gaan trainen dat je op de wedstrijddag een soort van reactie in je lichaam krijgt dus in overleg met de medische staf hebben we besloten om dat niet te doen en dus gaan we morgen iets eerder naar buiten voor de warm-up en dan moeten we er klaar voor zijn.

Kevin van Veen, sprak uit dat hij ontevreden is over zichzelf en veel moet wennen aan het Nederlands voetbal, hoe helpen jullie hem daarbij?
Dick: Door hem te prikkelen want ik vind ook dat het beter moet met name in tempo wisselingen en hij is niet de hele voorbereiding fit geweest. Toch heeft hij veel zelfvertrouwen en die jongen die kan goals maken want dat heeft hij al bewezen dus wij proberen hem te prikkelen en ook af en toe een aai over de bol geven en dan zie je ook de afgelopen week dat hij weer een stap vooruit zet en dan is het lekker voor een spits dat hij een goal maakt dus laat hij dat tegen TOP Oss maar doen.

Zijn het nog spannende dagen voor je omtrent de transfers want Ragnar Oratmangoen gaat naar Fortuna Sittard is net bekend gemaakt en Tomáš Suslov misschien naar Hellas Verona, wat beter is voor alle partijen denk ik.
Dick: Je weet gewoon dat in Nederland tot morgennacht 12 uur de window open is dus er kan altijd iets gebeuren en zoals het er nu voor staat lijkt het daar niet op dus je bent altijd alert op wat er komen gaat en vooral omdat de window in andere landen nog langer door loopt. Dus we gaan het zien.

Vele fans zullen ontzettend blij zijn dat Johan Hove nog niet vertrokken is.
Dick: Daar is de trainer ook heel blij mee.

Nu maar hopen dat hij blijft.
Dick: Ja, die moet aan de ketting maar de afspraken zijn duidelijk dus daarin zullen we nog een dag moeten overleven en hopen dat het lukt

Eerst maar eens proberen om drie punten uit Oss op te halen.
Dick: Zo is het.