Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Jørgen Strand Larsen getekend bij Celta de Vigo

FC Groningen heeft met het Spaanse RC Celta overeenstemming bereikt over de transfer van spits Jørgen Strand Larsen. De 22-jarige Noors international tekent een meerjarig contract bij de ploeg uit Vigo. RC Celta komt uit in de Primera Divisíon in Spanje.

Jørgen Strand Larsen kwam op 9 september 2020 FC Groningen versterken van het Noorse Sarpsborg 08 FF. De spits speelde in totaal 71 wedstrijden voor de Trots van het Noorden, waarin hij 27 keer scoorde en negen assists gaf. De 22-jarige Noor ontwikkelde zich in Groningen dusdanig dat hij uitgroeide tot aanvoerder van Noorwegen onder-21 en met zijn goals en spel een belangrijke rol speelde in de kwalificatie voor het EK, volgend jaar in Roemenië en Georgië. Ook debuteerde Strand Larsen in zijn periode bij FC Groningen als A-international voor zijn land.

Screenshot_20220901-163136_Instagram

 De spits werd in beide seizoenen dat hij het groen-witte FC-shirt droeg topscorer van de ploeg. Afgelopen seizoen werd Strand Larsen uitgeroepen tot Speler van het Jaar 2022 bij FC Groningen en werd hij tevens genomineerd als Talent van het Jaar binnen de Eredivisie. Zijn nieuwe club RC Celta eindigde afgelopen seizoen als elfde in LaLiga.

Technisch directeur Mark-Jan Fledderus kondigt de transfer van Strand Larsen met gemengde gevoelens aan. “Wij zijn deze window heel duidelijk geweest in onze wens om op sportieve gronden Jørgen in Groningen te houden. Daarnaast lag er lange tijd geen bod op tafel waartegen wij “ja” konden zeggen wat in dat geval de grootste transfer in de geschiedenis van FC Groningen had betekend. Dat beeld bestond wel door de berichten die in de media verschenen, maar de bedragen die werden genoemd klopten niet. Pas toen Celta de afgelopen dagen concreet werd, kwamen de biedingen in de buurt van wat wij in ons hoofd hadden. Dat is dinsdagavond in een stroomversnelling gekomen en heeft geleid tot deze transfer.”
 
Fledderus schetst de afwegingen die FC Groningen moet maken bij grote internationale transfers. “Als dergelijke bedragen op tafel komen, moet je diverse belangen zeer goed afwegen. Je hebt te maken met de sportieve belangen van het team, de positie van de club – ook op de Europese markt – en de speler. Onze doelstelling is binnen onze beleidsperiode op de Grote Markt te staan. Maar het halen van Europees voetbal willen wij structureel realiseren en niet incidenteel. Met deze transferopbrengst kunnen wij het fundament onder de club nog sterker maken én denken wij de kans op duurzaam succes in de komende jaren te vergroten door verder te investeren óp en buiten het veld.”
 
Fledderus schetst tevens de positie van FC Groningen in het internationaal voetbal. “Talentvolle spelers kiezen onder meer voor FC Groningen omdat wij hier bewezen hebben spelers te kunnen ontwikkelen. Wij bieden ze in Groningen een persoonlijk plan aan om te kunnen groeien. Het wederzijds doel is ook om spelers vanuit FC Groningen weer vervolgstappen in hun verdere carrière aan te bieden. Goed voor club én speler.”

Screenshot_20220901-163136_Instagram

 “Dat wij met Jørgen een spits kunnen afleveren aan een club uit de top-5 van Europese competities is natuurlijk voor alles en iedereen binnen FC Groningen die hieraan heeft bijgedragen een enorm groot compliment. Maar op de eerste plaats is het natuurlijk de verdienste van Jørgen zelf. Daarnaast heeft hij optimaal gebruik gemaakt van de faciliteiten en specialisten in het TopsportZorgCentrum op Sportpark Corpus den Hoorn. Jørgen heeft bij ons hele mooie stappen gezet, hij is echt gegroeid als voetballer.”
 
Strand Larsen werd twee jaar geleden binnengehaald en Fledderus heeft altijd het vertrouwen gehad dat de spits met de Trots van het Noorden een goede match zou zijn. “Toen we hem twee jaar geleden uit Noorwegen haalden, waren we binnen de scouting overtuigd dat Jørgen kon uitgroeien tot een spits die minimaal vijftien doelpunten maakt per seizoen. Hoewel zijn cijfers dat toentertijd niet direct aantoonden, zagen wij met onderliggende data de potentie van Jørgen. We zijn samen aan de slag gegaan om beter te worden en dat heeft uiteindelijk geresulteerd in deze transfer, waarop we trots mogen zijn. Wij willen Jørgen hartelijk danken voor zijn inspanningen in Groningen en wensen hem heel veel succes in Spanje.”

FC Groningen realiseerde met de verkoop van Jørgen Strand Larsen naar het Spaanse RC Celta de grootste uitgaande transfer uit de geschiedenis van de club. De 22-jarige Noorse aanvaller werd twee jaar geleden gehaald uit zijn vaderland en groeide in Groningen uit tot een spits die nu een transfer heeft verdiend naar een Europese top-5 competitie. Aan het einde van vorig seizoen gaf Strand Larsen een interview in het Word Groter magazine van de club waarin hij interessante dingen zei over zijn groei in Groningen.

‘Ik ben de nieuwe spits’. Met deze vijf woorden sluit de voor veel FC-supporters dan nog onbekende Strand Larsen zijn presentatievideo in het Nederlands af. Menig wenkbrauw fronst achter laptops of mobiele telefoons. Er wordt gezocht naar een spits die vijftien doelpunten per seizoen kan maken, maar de Trots van het Noorden presenteert een speler die tot dan toe niet verder is gekomen dan vijf seizoentreffers.
 
“Ik snap dat supporters wellicht gereserveerd waren bij mijn komst, want de cijfers in Noorwegen waren niet geweldig. Gelukkig heeft FC Groningen anders naar mij gekeken. Daar verdient de scouting een groot compliment voor en ik ben de club ook dankbaar. Zij zagen dat ik ook in Noorwegen veel kansen creëerde en geregeld op de paal of net naast schoot. Ik wist van mezelf dat ik het in me heb. Ik ben een doelpuntenmaker, mijn hele leven al. Daarom kwamen die woorden in de video er ook vol overtuiging uit.”
 De Noorse international merkte dat hij naar mate de tijd vorderde belangrijker kon zijn voor het team. “Je ziet het terug op het veld in mijn spel en in de statistieken. Ik ben enorm gegroeid als speler op alle vlakken. Kijk naar de goals die ik dit seizoen (2021/2022 red.) heb gemaakt. Vorig jaar waren het voornamelijk voorzetten die ik afmaakte, nu zitten er allerlei verschillende treffers tussen. Voorzetten, maar ook goals in het strafschopgebied, schoten, technisch moeilijke doelpunten. Ik ben completer geworden en kan het team helpen, ook als we het moeilijk hebben.”
Tastbaar bewijs was van zijn technische ontwikkeling was de omhaal die Strand Larsen vorig seizoen produceerde tegen Cambuur. Het technische hoogstandje van de lange spits was één van de genomineerde goals bij de verkiezing van Doelpunt van het Jaar Eredivisieseizoen 2021/2022. De Award ging echter aan de neus van de Noor voorbij, omdat ploeggenoot Cyril Ngonge met zijn scorpion kick een niet te overtreffen kunststukje uithaalde.

Strand Larsen vertelt in het Word Groter Magazine dat trainers en specialisten hem op diverse vlakken aan het denken hebben gezet om zich op meerdere facetten verder te ontwikkelen als spits. De aanvaller zegt hierover op het moment dat hij aan het begin van het vorige seizoen een periode op de bank moest zitten: “Ik denk nog steeds dat ik in de zomer goed genoeg was om te starten, maar ben nu misschien wel twee keer zo goed. Je moet leren luisteren, af en toe je eigen bril afzetten om het door andermans ogen te gaan bekijken. Als talentvolle voetballer heb je best veel mensen om je heen die jou heel goed vinden. Wanneer je dan van een trainer hoort dat het niet goed genoeg is, denk je: ‘Wat gebeurt hier?’ Ook al denk je alles goed te doen, is jouw waarheid niet altijd dé waarheid. Ik heb me vooral gerealiseerd dat de trainers en de club er echt zijn om je beter te maken.”
 
De club heeft volgens de spits een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van Strand Larsen, al is het natuurlijk de speler zelf die de handvaten heeft aangepakt. In het interview zegt Strand Larsen op het trainingsveld ook van zijn ploeggenoten veel te hebben opgestoken. “Het is in Nederland anders dan bijvoorbeeld in Italië. Daar speelde mijn concurrent voor de spitspositie me op trainingen bewust een moeilijke bal in. Of kreeg ik tackles van hem die echt niet normaal waren. Je gunt elkaar niks op het veld en je concurrent wil oprecht dat jij faalt. Hier speelden Michael de Leeuw en ik in het begin niet samen, maar we konden het wel goed vinden op het veld.”
 
“Ik heb veel van Michael geleerd; zijn manier van positiekiezen bijvoorbeeld. Maar ook zaken waarvan ik niet wist dat ik ze kon ontwikkelen. Het altijd brengen van energie, het tonen van leiderschap, Michael is daarin echt een voorbeeld. Dat is ook een groot verschil met vorig seizoen. Toen was ik de enige echte centrumspits. Ik deed wat ik dacht dat goed was. Aan Michael en ook Romano Postema zie ik op trainingen dat het ook anders kan. Zij doen andere dingen, maken andere keuzes bijvoorbeeld in het aangaan van duels. Door het op de trainingen te zien, leer ik ontzettend veel en dat maakt me completer als spits.” 
Strand Larsen ontwikkelde zich niet alleen als spits, maar ook als persoonlijkheid in de kleedkamer. De aanvaller realiseerde zich dat hij door middel van goals en gedrag grote invloed kan uitoefenen op het team. In de slotfase van het seizoen droeg de Noor zelfs een keer de aanvoerdersband.
 
“Niet helemaal nieuw, want bij Jong Noorwegen ben ik één van de captains. Het gaf me dus geen extra druk. Leiderschap is wel iets waarin ik me nog verder wil ontwikkelen. Ik ben letterlijk de grootste van het team, wat als de grootste speler de juiste energie overbrengt op zijn team? Dat kan je teamgenoten zoveel vertrouwen geven en de tegenstanders juist angst inboezemen. Ik weet dat ik een leider ben en wil dat nog meer op het veld laten zien.”
 
“Ik wil het beste uit mijn loopbaan halen, dat is altijd het doel geweest. Alle stappen zijn doordacht, of het nu de keuze is om als 15-jarige het huis uit te gaan, de stap naar Milan of de overgang naar Nederland. Ook de volgende stap moet de juiste zijn en op het juiste moment. Je moet een droom hebben, maar die kun je niet in één keer bereiken. Je moet stappen maken, groeien en FC Groningen is voor mij een heel belangrijke stap op weg naar mijn droom.”
 
De Spaanse LaLiga is de volgende halte waar Strand Larsen mag laten zien te kunnen schitteren in een topcompetitie.

Screenshot_20220901-163120_Instagram