Fan van F.C. Groningen
Nieuws

NEGEN VOORMALIG FC’ERS ACTIEF OP WK

De Eredivisie ligt bijna twee maanden stil vanwege het WK in Qatar. Er zijn negen spelers met een FC-verleden die de komende weken in actie kunnen komen op het mondiale toernooi. 

20120122JW6795

Het Nederlands Elftal kent twee spelers met een verleden bij FC Groningen. Aanvoerder Virgil van Dijk debuteerde namens FC Groningen in het betaalde voetbal in 2011. Hij speelde 66 wedstrijden voor de Trots van het Noorden en scoorde daarin zeven keer. De verdediger stapte van FC Groningen over naar Celtic en speelt tegenwoordig bij Liverpool. Met de Engelse grootmacht werd Van Dijk kampioen en won hij de Champions League. Virgil van Dijk werd in 2013 Speler van het Jaar bij FC Groningen.

Daley Blind

Nederlands Elftal
Daley Blind is sinds jaar en dag vaste waarde in het Nederlands Elftal. De verdediger kwam in het seizoen 2009/2010 een half jaar op huurbasis uit voor FC Groningen. Blind speelde 18 duels voor de FC en liet in het halve jaar in Euroborg zien een volwaardig Eredivisie-voetballer te zijn. Het was de opstap naar een mooie loopbaan. Blind werd meerdere keren landskampioen met Ajax en won later in zijn carrière met Manchester United de Europa League. Tegenwoordig voetbalt Blind weer in Amsterdam.

Suarez

Uruguay
Luis Suárez zette in het seizoen 2006/2007 zijn eerste stappen op weg naar een lange en succesvolle Europese carrière in Groningen. Die Europese carrière leverde de Uruguayaan meerdere landstitels in Spanje op. Ook won Suárez als spits van FC Barcelona de Champions League. De Uruguayaanse spits werd op 19-jarige leeftijd door FC Groningen opgepikt bij Nacional en scoorde in één seizoen bij de Trots van het Noorden 15 keer. Suárez debuteerde dat seizoen als international van Uruguay en werd uitgeroepen tot Speler van het Jaar in Groningen. De 35-jarige routinier gaat in Qatar zijn vierde WK spelen. 

doan 2

Japan
Japan heeft net als Nederland twee voormalig FC’ers in de selectie opgenomen. Ritsu Doan en Ko Itakura gingen beide hun eerste buitenlandse avontuur aan in Groningen, groeiden bij de Trots van het Noorden en schitteren sinds dit seizoen in een Europese topcompetitie; de Duitse Bundesliga. Doan speelde 66 wedstrijden voor de FC waarin hij 16 goals maakte.

20210224GRONINGENFEYENOORD047

Itakura kwam tot 59 duels en één doelpunt in het groen-wit. Doan speelt bij het knap presterende Freiburg terwijl Itakura vaste waarde is bij Borussia Mönchengladbach. De verdediger raakte eerder dit seizoen geblesseerd, maar is net op tijd hersteld voor het WK. Beide Japanners werden Speler van het Jaar in Groningen. 

Taduc

Servië
De selectie van Servië kent ook twee spelers met een FC-verleden. Wederom was FC Groningen voor zowel Dusan Tadic als Filip Kostic de eerste stap in een voor hen buitenlandse competitie. Tadic kwam in twee seizoenen – tussen 2010 en 2012 – tot 76 wedstrijden voor FC Groningen waarin hij veertien keer scoorde.

Kostic

Zijn opvolger Filip Kostic kende een moeilijk eerste jaar in Groningen, maar vlamde in zijn tweede seizoen waarin hij tot twaalf goals kwam. De aanvaller speelde in totaal 50 wedstrijden voor de FC en maakte na dat succesvolle jaar de overstap naar de Duitse Bundesliga. Kostic speelde voor verschillende clubs in Duitsland en won met Eintracht Frankfurt de Europa League. De buitenspeler stapte afgelopen zomer over naar de Italiaanse topclub Juventus. Tadic speelde na FC Groningen voor FC Twente en het Engelse Southampton en staat momenteel onder contract bij Ajax. Beide Serviërs werden Speler van het Jaar in Groningen. 

Hrustic2

Australië
Ajdin Hrustic is geselecteerd voor Australië. De middenvelder voltooide de laatste fase van zijn voetbalopleiding op Corpus Den Hoorn en debuteerde net als Virgil van Dijk voor FC Groningen in het betaalde voetbal. Na vier seizoenen in de hoofdmacht waarin de Australiër 75 wedstrijden speelde (zes treffers), maakte hij de transfer naar Eintracht Frankfurt. Samen met Kostic won Hrustic met de Duitse club de Europa League. Hrustic speelt sinds dit seizoen in de Italiaanse Serie A bij Hellas Verona. 

Antuna

Mexico
De laatste van de negen voormalig FC’ers die de komende weken op het WK te zien zijn, is Uriel Antuna. De Mexicaanse buitenspeler kwam tussen 2017 en 2019 op huurbasis uit voor FC Groningen en slaagde niet in Euroborg. In twee seizoenen kwam Antuna tot 22 wedstrijden waarin hij geen goal maakte. De aanvaller debuteerde wel als international van Mexico in zijn tijd bij de FC. Na FC Groningen werd Antuna bij Los Angeles Galaxy een jaar één van de belangrijkste aangevers voor Zlatan Ibrahimovic. De Mexicaanse topclub Chivas contracteerde de aanvaller en tegenwoordig speelt Antuna voor Cruz Azul in eigen land.