Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Paul Matthijs zijn verhaal over het op non-actief zetten

24 Uur nadat hij door FC Groningen op non- actief is gezet staan er ineens twee medewerkers van FC Groningen aan de deur bij Paul Matthijs. Hij moet zijn laptop en zijn trainingspak inleveren. Eigenlijk zou Algemeen Directeur Wouter Gudde komen maar die appte hem dat het hem niet ging lukken en daarom kwamen de medewerkers. Beetje apart maar toch.

Daarmee is het definitief dat Paul Matthijs niet meer werkzaam is bij FC Groningen. De voormalige speler van de club die maar liefst 11 jaar speler was van het eerste elftal en 5 jaar zelf in de jeugdopleiding speelde en nu al 9 jaar werkzaam is bij de jeugdopleiding is niet langer in dienst van de door hem geliefde club. Hij deed inmiddels zijn eigen verhaal bij VI en ook bij RTV Noord.

Ongeveer 2 weken geleden maakte de club bekend dat het contract met de trainer van de o18 niet verlengd zou worden. Paul Matthijs stuurde daarom een interne email met daarin kritiekpunten naar zijn collega’s. De collega’s die het betrof hebben toen aangegeven niet meer met Matthijs samen willen te werken. Daarop werd Matthijs afgelopen maandag op non-actief gezet door de club.

Het is logisch dat Matthijs ook zijn kant van het verhaal wil vertellen en dat heeft hij gedaan ook omdat hij denkt dat hij door de club wordt beschadigd. Matthijs zei ook , ik wil niet als een boeman of secreet worden afgeschilderd. Op dit moment ontstaat de indruk dat niemand van mijn ex collega;s meer wilde samenwerken met mij maar nadat ik op non-actief ben gezet heb ik diverse berichten en waarderingen gehad van collega’s.

Volgens Matthijs ontstaan de eerste scheuren direct aan het begin van dit seizoen. Er zijn dan keuze;s gemaakt in de opleiding om met kleinere selecties te werken en vanaf het begin af werkte dat niet volgens Matthijs. Vanaf de eerste oefenwedstrijd liep het al niet zegt hij omdat we te weinig spelers hadden moesten we wedstrijden afzeggen. Mark-Jan Fledderus en Sander van Gessel ( hoofd opleidingen) zijn toen een avond bij mij thuis geweest om daarover te praten. Zij wilden dat ik als trainer het nieuwe beleid moest gaan verdedigen tegen de spelers en hun ouders. Ik wilde dat niet want ik ben een trainer die heel veel van zijn spelers eist en dan vind ik dat de spelers dat ook van mij en van de opleiding mogen verwachten. Dat hadden we een aantal jaren geleden goed voor elkaar maar door deze keuzes is de kwaliteit van de opleiding gedaald. Ik moest direct een keuze maken toen van dit beleid richting de spelers en ouders verdedigen of ik kreeg op staande voet ontslag. Ik vond dat de hoofd opleiding Sander van Gessel dat moest doen maar Sander dacht daar anders over. Het is tenslotte hun keuze en niet de mijne.

Het is vaker gebeurt dit seizoen dat een team van de jeugdopleiding een wedstrijd moest afzeggen omdat er te weinig spelers beschikbaar waren. Voorbeeld daarvan is dat onze competitiewedstrijd tegen AFC niet doorging omdat zij veel corona besmettingen hadden en daarom hadden wij een oefenwedstrijd geregeld tegen NEC maar die moesten wij afzeggen omdat wij te min spelers hadden. Ik vind daar iets van en heb dat gezegd en dat werd mij niet in dank afgenomen, Het is toch niet goed dat je als FC Groningen zijnde geen jeugdteam op de been kan krijgen door te weinig spelers? Ik vind het lastig om in een bepaalde emotie rustig te blijven. Dan praat ik soms met stemverheffing, ook richting spelers toe.

Het stoort Matthijs ook sommige trainers doorstromen naar een hoger team binnen FC Groningen maar dat de vervangers op een veel lager niveau instromen. Doordat er financieel dan niet zoveel mogelijk is, komt niet onze eerste keus, maar juist de vierde keus ervoor terug. Dat geeft niet, maar wees daar dan ook eerlijk over. Dat zijn dingen waar ik moeite mee heb.

Paul Matthijs erkent zelf wel dat hij in sommige gevallen niet de meest makkelijke persoon is en dat hij het lastig vind om in een bepaalde emotie rustig te blijven. Ik praat dan soms met stemverheffing en doe dat ook richting de spelers. Ik ben daar druk mee bezig want ik ben er voor in therapie geweest en boeken daarover gelezen. Ook heeft Sander van Gessel hem aangegeven dat er ontwikkeling in zit maar dat er nooit functioneringsgesprekken zijn geweest. Als de incidenten rondom mij zo extreem waren geweest, dan hadden ze me vast eerder op het matje geroepen. Er zijn sinds december ook geen voorvallen meer geweest', zegt hij.

Paul Matthijs zegt verder dat de meeste incidenten zijn geweest met een andere collega van de opleiding maar die heeft hem laten weten dat er nooit een onwerkbare situatie is geweest. Ik had in eerdere jaren altijd met toenmalig hoofd opleiding Peter Jeltema 3x per jaar een functioneringsgesprek. Ik vraag me daarom erg af hoe het mogelijk is dat Sander van Gessel het advies aan de club gaf om mijn contract te verlengen, Sander van Gessel daarna zijn functie neerlegde en vervolgens Mark-Jan Fledderus en Wouter Frencken (Hoofd Performance, red.) de beslissing namen om met mij te stoppen. Dat gebeurt dan ook nog eens door twee mensen die niet vaak op de werkvloer te vinden zijn.'
Matthijs zegt dat hij denkt dat Mark-Jan Fledderus de opleiding niet belangrijk vind en dat hij weinig feeling heeft met de jeugdopleiding. Nu beginnen ij ook dingen op te vallen zegt Matthijs. In de afgelopen week belde Fledderus mij een keer op terwijl ik aan het trainen was met mijn team. Dat betekend dat hij helemaal niet weet wanneer wij trainen.

Als we bijvoorbeeld een talentvolle speler uit het buitenland kunnen halen of een talent uit de eigen opleiding kunnen laten doorstromen, dan heb ik het idee dat hij er meer voldoening uithaalt om een speler te halen. Alleen omdat hij dan meer heel belangrijk is en de aandacht op zich gevestigd krijgt

Iedereen maakt fouten en ik ook maar ben daar eerlijk over zegt Matthijs. Hij haalt dan ook nog de zaak rondom Remco Balk aan. Het zag er jaren niet uit et Remco Balk maar omdat hij zoveel rendement en inbreng in de wedstrijd had, meer dan o.a. Tomas Suslov, hebben wij vanuit de opleiding hem geadviseerd om het contract met Remco te  verlengen. Dat advies hebben ze niet overgenomen en dat mag uiteraard. Remco kreeg toen een kans in het eerste en scoorde de winnende tegen Ajax en daarna een contract tekende bij FC Utrecht werd hij door Fledderus afgeschilderd als een geldwolf. Ik vind dat heel kwalijk dan. Fledderus communiceerde dat het een besluit was van de gehele voetbaltak, maar dat vind ik dan niet eerlijk en dat zeg ik dan ook. Dat wordt dan niet gewaardeerd. Natuurlijk maken wij ook verkeerde keuzes, maar wees daar dan gewoon eerlijk over.

Mark-Jan is een mannetje dat geen tegenspraak duldt en niet tegen kritiek kan zegt Paul Matthijs over Mark-Jan Fledderus. Dat zal ook met zijn persoonlijkheid te maken hebben want hij heeft niet alleen met mij problemen maar ook met zijn mede directeuren. Ook met afspraken richting spelers nakomen en zoals onlangs met Adrie Poldervaart zijn er dingen niet goed gegaan. Ik heb dat tegen Wouter Gudde gezegd waarop Gudde zei dat hij. Maar aan de ene kant verwijt je mensen bepaald gedrag, terwijl andere mensen dat gedrag ook ventileren.'

Matthijs is ook erg teleurgesteld in zijn oud teamgenoot maar bovenal vriend Sander van Gessel. De afgelopen week hadden de mannen een gesprek want Matthijs wilde zelf graag van Sander van Gessel horen waarom de beslissing is genomen om niet door te gaan met Matthijs en hoe men tot deze beslissing is gekomen. Van Gessel antwoordde daarop ‘ik kom met mijn plannen in de knoop, daarom is deze rol ook niet geschikt voor mij. Dat ik dat niet heb opgestuurd is mijn fout als je leidinggevende, maar ik ga geen extra voorbeelden geven, dat moet je maar aan Mark-Jan vragen. Ik ben nu niet meer je leidinggevende.'

Het doet Matthijs veel dat de onderlinge band met van Gessel nu misschien echt stuk is. Op persoonlijk vlak doet het me echt veel want Sander heeft mij in het verleden veel geholpen en heeft o.a. contact met Arjen Robben opgenomen en er voor gezorgd dat ik samen met mijn zoon naar Bayern München en naar Barcelona kon. Ik heb altijd lief en leed met hem gedeeld en zou het fijn gevonden hebben als hij met mij had gedeeld wat er speelde. Niet zozeer als collega, maar als vriend. Ik ben ervan overtuigd dat zijn intenties richting mij goed waren, maar op een bepaald moment heeft hij keuzes voor zijn eigen gemaakt en geweten dat het consequenties voor mij had. Ik denk dat hij ook echt wel met de hele situatie in zijn maag zit, maar hij blijft wel zitten', aldus Matthijs.

Matthijs weet nog niet hoe zijn toekomst eruit gaan zien. Als ik dit in december had gehoord dat dan waren andere clubs nog een optie geweest. Ik zie wel wat de toekomst brengt en wat er op mijn pad komt maar Haren heeft geen betaald voetbalorganisatie. Bij een andere BVO's krijg je toch een behoorlijke reisafstand, terwijl het financieel geen vetpot is.'

FC Groningen laat bij monde van algemeen directeur Wouter Gudde weten niet verder op de zaak van Paul Matthijs in te willen gaan. 'Als goed werkgeverschap willen we dit verder niet in de media uitvechten. We willen er niet op ingaan, maar hebben duidelijk een andere lezing. We zijn overtuigd dat we mooie stappen gaan maken met de opleiding de aankomende jaren. Wij hebben veel vertrouwen in de mensen van de jeugdopleiding.'