Prachtige avond in en rondom Euroborg bij FC Groningen - Jong Ajax

Wat een avond in de Euroborg gisteravond. De eerste wedstrijd van het seizoen 2023/2024, helaas in de KKD, speelde FC Groningen thuis tegen Jong Ajax. Ten eerste al buiten het stadion. De gehele Noordtribune had zich verzameld bij de trappen van het stadion en begonnen daar al te zingen. Toen om ongeveer kwart over 6 de spelersbus van FC Groningen aankwam ging iedereen naar de hoofdingang en zongen de spelersgroep toe. Wat een ontvangst, magnifiek. Bij opkomst van de spelers voor de wedstrijd had de Noordtribune weer een schitterende sfeeractie georganiseerd. Als die allemaal geen extra stimulans was voor de boys van Dick Lukkien.

Met maar liefst vier jongens uit de eigen opleiding in de basis begon FC Groningen fel aan de wedstrijd. Leandro Bacuna, Romano Postema, Fofin Turay en Tomáš Suslov stonden aan de aftrap.

Postema zette in de beginfase meerdere malen goed druk. Dit leverde de defensie van de tegenstander problemen op waardoor Tomáš Suslov na 7 minuten kon inschieten. De Slowaaks international schoot op keeper Charlie Setford.

Een snelle actie van Marvin Peersman zorgde na 20 minuten spelen voor gevaar en ruim vijf minuten later was het de back aan de andere kant Liam van Gelderen die een grote kans kreeg. Postema week uit naar de rechterkant, zette laag voor op de doorgelopen Van Gelderen. De verdediger werd gestuit door de doelman.

Na ruim een half uur spelen was het wel raak voor de FC. Een goede actie van Turay leverde een hoekschop op en de perfect aangesneden bal van Laros Duarte werd binnengekopt door eveneens debutant Marco Rente, 1-0.

Spits Kevin van Veen kreeg in de slotfase van de eerste helft een kans na een actie van Van Gelderen aan de zijlijn. De voorzet bij de eerste paal werd door Van Veen over het doel geschoten. FC Groningen ging met een verdiende 1-0 voorsprong de rust in al speelde Jong Ajax prima mee en voetbalde bij vlagen soms makkelijker als FC Groningen.

Het eerste gevaarlijke moment van de tweede helft kwam van Jong Ajax, maar het schot van afstand werd stijlvol gepakt door Michael Verrips. Daarna was het weer de FC dat de druk opvoerde. Postema, Suslov en Turay kregen snel achter elkaar goede kansen, maar keeper Setford redde tot drie keer toe. De keeper had ook nog een antwoord op een goede kopbal op de lat van Peersman na een corner, maar was daarna kansloos op de rebound van Postema. De spits reageerde attent op de rebound en kopte de 2-0 binnen.

FC Groningen bleef ook in de tweede helft de gevaarlijkste ploeg. Suslov schoot twintig minuten voor tijd eerst keihard met zijn linker tegen een tegenstander, kreeg de bal voor zijn rechtervoet en schoot beheerst achter de doelman, 3-0. Net als in de eerste helft kreeg Van Veen na de goal direct een goede kans. Weer lag Setford in de weg.

Jong Ajax-spits Christian Rasmussen kopte met nog een kleine tien minuten op de klok gevaarlijk op het doel, maar doelman Verrips redde uitstekend. Nog geen minuut later had de doelman echter geen kans op het technisch fraaie schot van Rasmussen, 3-1.

FC Groningen liet het niet meer spannend worden in Euroborg. Eerst was het invaller Thom van Bergen die nog net kon worden gestopt door de keeper. In blessuretijd schoof een andere invaller Johan Hove binnen en zette de eindstand van 4-1 op het bord. Spelers en staf verlieten het veld met een groot applaus en gejuich vanaf de tribunes.

FC Groningen: Michael Verrips, Liam van Gelderen (Thijmen Blokzijl), Marco Rente, Radinio Baler, Marvin Peersman, Tomáš Suslov (Isak Määtä), Leandro Bacuna, Laros Duarte (Johan Hove), Fofin Turay, Romano Postema (Daleho Irandust), Kevin van Veen (Thom van Bergen).

Jong Ajax: Charlie Setford, Diyae Jermoumi (Raphaël Sarfo), Silvano Vos (Julian Brandes), Tristan Gooijer, ArJany Martha, Kian Fitz-Jim (Rida Chahid), Gabriel Misehouy, Jaydon Banel, Kristian Hlynsson (Oualid Agougil), David Kalokoh, Christian Rasmussen

Scheidsrechter: Martijn Vos

Gele kaart(en) FC Groningen: Marvin Peersman, Radinio Balker

Gele kaart(en) Jong Ajax: Kristian Hlynsson, Tristan Gooijer