Scheidsrechter Danny Makkelie boort FC Groningen een punt door de neus

Vanmiddag troffen Sparta en FC Groningen elkaar op het prachtige Kasteel in speelronde 7 van de eredivisie.

Opstelling Sparta                                                  Opstelling FC Groningen
Screenshot_20220917-160613_Facebook   Screenshot_20220917-155739_Twitter

Scheidsrechter vanmiddag op Het Kasteel is Danny Makkelie

Sparta mag om half 5 in de middag de wedstrijd in gang zetten.  In de 5e minuut komt de thuisploeg op rechts door en kan Vito van Crooij de bal goed voorgeven maar voor de goal staat niemand om af te werken en twee minuten later een mooi schot van Sambo en de bal draait weg van Michael Verrips maar de Groningen keeper kan de bal wegtikken. Direct daarna komen de gasten uit Groningen goed door als Liam van Gelderen de bal wegsteekt op Tomas Sulsov en die loopt zijn man voorbij en geeft de bal prima voor op de penaltystip alleen is er niemand om af te werken.

In minuut 17 lijkt Sparta op een 1-0 voorsprong te komen als een vrije trap van Vito van Crooij die de bal voorgeeft en Adil Auassar de bal binnen kan tikken. De VAR Richard Martens kijkt er natuurlijk na en beslist dan dat het buitenspel is en dus gaat de goal niet door en blijft het 0-0.

In de 28ste minuut krijgt Radinio Balker een gele kaart na een overtreding op Koki Saito, na balverlies van Ricardo Pepi op het middenveld. De bal ligt op een meter of 17 en Vito van Crooij mag de bal nemen en jaagt de bal richting de kruising maar weer is Michael Verrips paraat en keert de inzet.

Het eerste schot op doel van Groningse kant komt van Paulos Abraham maar Youri Schoonderwaldt red en in de rebound is het oud Spartaan Laros Duarte die de bal naast schiet. Het spel wordt er niet beter op van beide kanten maar vooral de Groningers laten niet veel zien en zijn heel slordig in balbezit.

In de laatste minuten van de eerste helft zet FC Groningen nog even aan om toch te proberen nog iets te forceren en met een voorsprong de rust in te gaan maar veel zoden zet het niet aan de dijk. Er komen dan twee minuten extra tijd bij in deze toch dramatisch slechte eerste helft. Er gebeurt dan ook niets meer en zo gaan beide ploegen met de 0-0 naar de kleedkamer.

Screenshot_20220917-191129_Twitter

Twee ongewijzigde teams betreden na rust het speelveld en laten we hopen dat we meer spektakel zien. Sparta probeert het wel in de tweede helft om tot aanvallen toe te komen en de Groningers bakken er weer weinig van maar defensief staat het tot dusverre goed bij de gasten. De eerste echte goede aanval van FC Groningen is het raak als Isak Määttä de bal vanaf links voorgeeft en is het Ricardo Pepi die de bal prima binnenkopt en zo zijn basisdebuut bekroond met een doelpunt en tevens de 0-1. Een doelpunt die echt uit de lucht komt vallen, net als de vele regen. Ricardo Pepi moet dan drie minuten later het veld verlaten en wordt vervangen door Florian Krüger.

Screenshot_20220917-191121_Twitter

Sparta dat nu op jacht moet naar de gelijkmaker wil het nog een resultaat halen en na de openingstreffer komt er wel meer leven in de wedstrijd.

In de 73ste minuut is het Neraysho Kasanwirjo die in de ploeg komt voor de aangeslagen Isak Määttä en Sparta mag dan direct een corner nemen en Sven Mijnans kopt de bal dan binnen bij de eerste paal, de paal die Neraysho Kasanwirjo moet afschermen en dat niet doet. Eerst stuurt hij Liam van Gelderen die bij de paal staat weg en dan reageert hij niet op de kopbal. Een slechte binnenkomer voor de invaller. 1-1.

Sparta gaat dan in de 76ste minuut wisselen en haalt Koki Saito en Jonathan de Guzmán naar de kant en brengt Younes Namli en Jeremy van Mullem.

Marin Sverko krijgt dan ook nog geel na een pittige tackle op Younes Namli en even later gaat doelman Michael Verrips in de fout als na een vrije trap van Vito van Crooij de bal voorkomt en Tobias Lauritsen voor hem komt en de bal kan koppen maar naast kopt. Sparta lijkt dan nieuwe energie te hebben gevonden want de ploeg gaat nog voor de winst en FC Groningen beperkt zich tot verdedigen en keeper Michael Verrips krijgt dan nog geel voor tijdrekken.

In minuut 86 is Sparta er dicht bij als na een prima pass van Younes Namli tussen de laatste verdedigers door de bal net te hard is voor Mica Pinto, anders had hij vrij voor Michael Verrips gestaan. In de 87ste minuut neemt scheidsrechter Danny Makkelie de hoofdrol in de wedstrijd op zich als hij de thuisploeg een strafschop cadeau geeft als Mike te Wierik in komt glijden op Tobias Lauritsen en die springt over de benen van Mike te Wierik en de laatste raakt de Sparta spits absoluut niet en toch beslist Danny Makkelie om een strafschop te geven. De VAR roept Danny Makkelie nog naar de kant, want de VAR vind het geen strafschop, om te kijken maar Makkelie blijft bij zijn besluit en Vito van Crooij mag het cadeautje uitpakken,2-1.

Ramon Pascal Lundqvist komt dan nog in de ploeg voor Liam van Gelderen bij FC Groningen en bij Sparta komen Mario Engels en Arno Verschueren nog voor Tobias Lauritsen en Sven Mijnans maar het is te laat voor FC Groningen en zo wint Sparta deze wedstrijd door het cadeautje van scheidsrechter Danny Makkelie. Als er één ploeg verdiende te winnen vandaag was het Sparta maar op de manier waarop kan iedereen zijn vraagtekens bij zetten.